Dačić i Linde: Spremnost za detaljno informisanje i razmenu iskustva o predsedavanju Srbije OEBS-u, obzirom da će Švedska predsedavati tokom 2021. godine Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministarkom inostranih poslova Kraljevine Švedske An Linde.

Ministar Dačić je ocenio da su bilateralni odnosi sa Kraljevinom Švedskom veoma dobri i da je Republika Srbija spremna za dodatno unapređenje u svim oblastima u kojima postoji zajednički interes za saradnju. Preneo je da je naša strana zainteresovana za intenziviranje dijaloga na najvišem nivou i ponovio poziv za što skoriju realizaciju posete ministarke An Linde Republici Srbiji.

Ministarka Linde je prihvatila poziv da u narednom periodu poseti Republiku Srbiju, naglasivši da bi od posebne koristi za švedsku stranu bila razmena iskustava predsedavanja OEBS-u, imajući u vidu da će Kraljevina Švedska predsedavati ovom organizacijom 2021. godine. Naznačila je da je upravo uspešno predsedavanje Republike Srbije i ministra Dačića tokom 2015. godine, bio osnovni povod za realizaciju današnjeg telefonskog razgovora.

Ministar Dačić je naglasio spremnost Ministarstva spoljnih poslova da švedski tim za predsedavanje detaljno informiše o svim aspektima predsedavanja Republike Srbije OEBS-u i o svim izazovima sa kojima se naša strana suočavala u ulozi predsedavajućeg.

Informisao je o najnovijim dešavanjima i pomacima u vezi sa temom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na postizanje Vašingtonskog dogovora, za koji je ministarka Linde pokazala posebno interesovanje. Ministarka Linde je podvukla da Kraljevina Švedska podržava i pozdravlja svaki napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Ministri su razgovarali i o procesu evropskih integracija Srbije, a ministarka Linde je ponovila švedsku podršku i spremnost da Srbiji pruži pomoć u ovom procesu.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.