Dačić Džaferoviću: Ti si učestvovao u ratnim zločinima, ja ne Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je predsedavajućem Predsedništva BiH Šefiku Džaferoviću da je bio deo vlasti u vreme Slobodana Miloševića, ali da, za razliku od njega, nije učestvovao u ratnim zločinima.

Povodom optužbi Šefika Džaferovica da je bio “rame uz rame” sa, kako je naveo, “zločinačkim režimom Slobodana Miloševića”, Dačić je u izjavi za javnost istakao da za sve vreme rata nije kročio na teritoriju BiH, niti je učestvovao u bilo kakvim ratnim zločinima.

“Za razliku od mene, Šefik Džaferović je, kao što svi znaju, bio načelnik Centra službi bezbednosti Zenica u vreme kada su Srbima odsecane glave od strane Odreda ”El Mudžahedin” i takozvane Armije BiH u regionu Ozrena, počev od zločina u Vozući, što je bila prva operacija pre ISIL-a, u kojoj se brutalno i ritualno odsecaju glave Srba i sve to se snima kamerama”, naveo je Dačić.

Rekao je da su u svemu tome Džaferovićevi i Izetbegovićevi ljudi aktivno učestvovali, “rukovođeni idejom stvaranja islamske države, iza čega i dalje stoje”. Dodao je da je većina tih mudžahedina dobila državljanstvo BiH, učestvovala u terorističkim napadima širom sveta, uključujući onaj na kule u Njujorku, pa čak i izdavanju bosanskog pasoša Bin Ladenu, što su, kako je istakao, sve podaci američkih službi bezbednosti. Zato, smatra Dačić, sve što Džaferović govori odnosi se na njega, pa tako i neprincipijelnost oko teritorijalnog integriteta Srbije i drugih zemalja.

“Po Džaferoviću, ako smo Srbima mogli bez kazne da odsecamo glave, što im ne bismo odsekli i deo teritorije. Zato i licemerje Džaferovića, jednog dana za nezavisnost Kosova, drugog za teritorijalni integritet Azerbejdžana, trećeg dana preti ratom Republici Srpskoj ako spomene pravo na samoopredeljenje, i tako redom. Samo da je protiv Srbije. Zato Džaferoviću, zapamti, BiH nikad neće biti islamska država, jer je to država ravnopravnih naroda i entiteta, a ako je Evropa želi, neka je prave kod njih”, naveo je Dačić.

Upitao je “zar nije vreme da se okrenemo budućnosti i pored svih razlika, a ne da se stalno vraćamo u prošlost”.

“Jer u toj prošlosti mnogo toga bismo se setili, a nove generacije neće živeti od sećanja, već valjda u zajedništvu i boljim međusobnim odnosima”, zaključio je Dačić.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.