Dačić za RTS: Sukobi u Nagorno-Karabahu mogu biti upozorenje za sve u regionu Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za RTS da se Srbija u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu ne stavlja ni na čiju stranu, već da je cilj da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto. Poručio je da to može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu.
 Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je sukob Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu dugogodišnji sukob i zamznuti konflikt. “Tu već više od 20 godina postoje strani pregovarači, takozvana Minska grupa za koju su govorili da nema nikakvog uspeha niti se interesuje da dođe do nekog rešenja. Njima je u interesu da taj sukob traje što duže jer time daju osnovu i razlog svog daljeg opstanka. Mi, naravno, apelujemo na prekid neprijateljstava, da se što pre vrate svi mirovnim pregovorima, ta Minska grupa koja je formirana pre 20 godina to i ima za cilj”, naglasio je Dačić. Ukazao je da se ne stavljamo ni na jednu ni na drugu stranu i da nije reč o tome, nego da se što pre omogući da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto. Ministar je ukazao je da su i Jeremenija i Azerbejdžan naše prijateljske zemlje i prijateljski narodi. “Ovo može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu”, poručio je Dačić.
 Kada je reč o dijalogu u Briselu, juče je trebalo da budu nastavljeni razgovori, međutim, kako je rekao specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, odlažu se zbog koronavirusa. Dačić kaže da je to formalni razlog za odlaganje tih razgovora. “Mislim da je suštinski razlog kao i uvek do sada opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nameću neke teme, a da se pritom ne realizuje ono što je već potpisano i dogovoreno u Briselu. Ako je korona sada bila razlog za odlaganje, šta je bio razlog svih ovih sedam godina da se odlaže formiranje Zajednice srpskih opština i dokle oni to planiraju da odlažu”, upitao je Dačić. “Kako oni misle da izgleda taj dijalog, da stalno ćete dalje da razgovarate o nekim temama, a da pritom ono što ste potpisali uopšte ne važi. Nije vam to potpisao niko treći, peti sa strane, to je potpisala, pored Tačija i mene, i Ketrin Ešton. Evropska unija mora da kaže ima li taj njen potpis neku vrednost”, dodao je Dačić. Rekao je da je veruje da će da kaže, jer “oni stalno izigravaju gluvonemog medijatora ovih razgovora koji nema snagu da udari pesnicom o sto kada treba da se realizuje ovaj dogovor”. “Priština bez toga to neće sigurno uraditi i oni će sada i ovaj Všingtonski sporazum gledati nekako da zaobiđu. Oni su ga potpisali samo da ne bi se svađali sa Amerikom, nadajući se i navijajući da Bajden pobedi, odnosno da Tramp izgubi na izborima, tako da oni neće morati da sporovode ono što su potpisali”, naglasio je Dačić.
 Podsetio je da je Priština pre mesec dana pisala američkom drćavnom sekretaru Majku Pompeu zahtev da se ukine Sud za zločine OVK u Hagu i da se on vrati u Prištinu.”Oni su tražili ultimativno i u Vašingtonu da bude jedna odredba da se ukidaju ti međunarodni tribunali i ono što je sada najnovije je da oni imaju ustavne inicijative, odnosno inicijativu za promenu ustava gde će to učiniti neustavnim”, dodao je Dačić. Ukazao je da ovo što se dešava i što se hapse bivši pripadnici OVK je ustavri reakcija međunardone zajednice na to nastojanje Prištine.
“Prošla je ljubav između Prištine i onih koji su ih stvorili, sada je vreme za svođenje računa, a taj račun i taj ceh mora da plati onaj ko ga je napravio. To znači da oni koji su počini zločine moraju da odgovoraju, zato se uskoro može očekivati i sve informacije koje dolaze iz Haga govore da će i Hašim Tači uskoro biti uhapšen”, rekao je Dačić. Slovenačka vlada odlučila je da Srbija zbog povoljne epidemijske situacije bude na zelenoj epidemijskoj listi, međutim Dačić kaže da ne veruje da će Evropska unija isto učiniti.
“To je politika i nema veze sa epidemiološkom situacijom, oni imaju dosta problema. Za tu odluku treba svi da se izjasne, a to i nije neka obavezujuća odluka, već samo preporuka i svaka zemlja odlučuje za sebe. Na nivou EU ne verujem da će biti nekih promena”, naveo je Dačić. Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom i novom vlašću u Podgorici, Dačić kaže da misli da je sada istorijska prilika za normalizaciju odnosa. “Stalno se narodu Crne Gore pretilo, odnosno plašili su ih navodno nekom hegemonijom koja dolazi iz Beograda. Evo, čujete li iz Beograda neke pozive da se ukine Crna Gora, da ona promeni svoju spoljnu politiku? Ne. Mi samo pozivamo na to da se ne vodi antisrpska kampanja i inetersuju nas samo prava Srba, našeg naroda koji živi u Crnoj Gori, koji nije došao iz mog Prokuplja ili bilo kog dela Srbije da tamo živi, nego je tu nastao, vekovima tu živi i čini Crnu Goru”, rekao je Dačić. Ukazao je da je to zemlja koja nam je najbliža i narod koji nam je najbliži. “Mi imamo iste korene i zato svaki onaj ko radi protiv saradnje sa Srbijom, radi i protiv interesa svog naroda. Zato i mislim da je vreme, da bez obzira na heterogenost opozicije i različite izjave, da se svi potrudimo da prevaziđemo te probleme koji su nastali pre svega zbog režima Mila Đukanovića i njegove antispske politike”, dodao je Dačić.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.