Gostovanje Ivice Dačića u ”Ćirilici” na TV Hepi: Azerbejdžan i Jermenija su naše prijateljske zemlje Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da azerbejdžansko-jermenski sukob može da nam bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gde to tinja godinama.

O najnovijim događajima između Azerbejdžana i Jermenije, ministar Dačić kaže da je “situacija dosta komplikovana” s obzirom na to da je u pitanju “tinjajući sukob” zbog kojeg je još pre oko dvadesetak godina formirana tzv. “Minska grupa” koja, kako navodi, kao što se vidi ništa nije uradila za to vreme.

“Jermensko-azerbejdžanski sukob može da nam posluži kao upozorenje koliko je malo vremena potrebno da se raspali ponovo neki ratni sukob, i koliko je potrebno voditi računa o svojim nacionalnim interesima i stabilnosti regiona”, rekao je Dačić u emisiji “Ćirilica” na Hepi TV.

Ističe da su i Azerbejdžan i Jermenija naše prijateljske zemlje i u obema je, kaže, boravio kao predsedavajući OEBS.

“Naš interes je da se taj sukob što pre obustavi, ali to je lako reći”, kaže Dačić uz napomenu da je Turska “zainteresovana” za Azerbejdžan, a da je Rusija neutralna. Ne isključuje, međutim, mogućnost širenja sukoba.

“Rusija se drži neutralno, ali Azerbejdžan je uvek optuživao Rusiju da je na strani Jermenije, gde žive pravoslavci”, rekao je Dačić i dodao da su svi nezadovoljni radom te “Minske grupe”, koja se, kako navodi, bavi nečim što se uobičajeno naziva “političkim turizmom”.

Dačić napominje da je reč o grupi koju čine uglavnom “zapadnjaci” i njima je, smatra, na neki način stalo da ti sukobi što duže traju.

“Ako nema ozbiljnog rada na sklapanju mira i ako neko tome nije posvećen, kao što je to bio problem sa nakadašnjom Republikom Makedonijom, gde su takođe postojale grupe koje su se time bavile, dok EU prstom nije mrdnula u vezi promene imena te države”, rekao je ministar.

Ako, kako kaže, te situacije uporedimo sa zainteresovanošću velikih sila u regionu, to mešanje je nekada loše, ali je nekada i dobro, jer može da natera sve strane da se posvete miru. Podsetio je da je Srbija još ranije otvorila Ambasadu u Azerbjdžanu, a u Jermeniji je taj proces u toku i za sada imamo samo jednog diplomatu u Jerevanu, koji obavlja funkciju srpskog diplomate.

U Hagu se najavljuje skoro hapšenje Hašima Tačija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ističe da će to 99 odsto biti i učinjeno.

Takođe je rekao da je Tači znao šta mu se sprema, a da sud neće saopštiti da li je optužnica protiv Tačija prihvaćena ili ne.

“Da li će (Tači) biti osuđen ili ne, ne znam. Al biće uhapšen verovatnoća je 99 odsto”, rekao je Dačić.

Istakao je da mi nad tim ne treba da likujemo, već treba da tražimo dokaze.

“Mi treba da učimo od Jevreja…da znamo svaku žrtvu, istoriju, da pamtimo, da jednostavno to bude naša nacionalna bol koju treba da prenosimo s generacija na generacije”, kazao je Dačić.

Treba, kaže, oprostiti, ali postoje neki kojima se ne može oprostiti i ne treba da se mi stalno zbog nečeg izvinjavamo što nas valjda, kako je rekao, nisu pobili još više.

Vašington nas je pozvao da dođemo na potpisivanje sporazuma između Izraela i Bahreina – rekao je Dačić. Prvi put smo pozvani kao saveznička zemlja u Vašington.

To je veliki korak za Srbiju i to smeta mnogima.

Ne samo kod nas nego i na zapadu, jer ne žele da mi ostvarimo kontakte i savezništva.

Srbija treba da ima dobre strateške odnose sa SAD, izjavio je Ivica Dačić, ali je dodao da Amerikanci ne znaju šta se na ovim prostorima stvarno dešava, jer informacije uglavnom dobijaju preko nekih lobista koji govore samo o muslimanskim žrtvama.

U tom kontekstu Dačić je u emisiji Ćirilica napomenuo da je predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović dao podršku Azerbejdžanu u sukobu sa Jermenijom zato što su oni muslimani.

“Na šta to liči. Sarajevo nije Džamahirija, da li ova Evropa ima oči i uši. Iz SDA ide podrška Azerbejdžanu zato što su muslimani. Da li se ovde priča o muslimanima ili o tertorijalnom integritetu. To je neverovatno, prosto da ne poveruješ. Lideri SDA se ponašaju kao da su ajatolasi”, rekao je Dačić.

Upitao je kako lidere SDA nije sramota da se tako ponašaju s obzirom na to da se ovde zalažu za priznavanje samoproglašenog Kosova.

Da li, upitao je, neko misli da ćemo da dozvolimo da ovo bude Džamahirija.

Ukazao je da je zato istorijski važno da odnosi Srba i Hrvata u BiH budu dobri.

Istakao je i da mi u Srbiji zaboravljamo šta se dešava u srednjoj evropi.

Reč je, kaže, o Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj – svi oni govore otvoreno da je hrišćanstvo ugroženo, a istovremeno zagovaraju priznanje samoproglašene kosovske nezavisnosti.

“Zalažu se za priznavanje Kosova koje je nastalo na ruševinama hrišćanstva na Balkanu”, kaže Dačić i ističe da se te države bore protiv islmaske države svuda, samo ne u Sarajevu i u Prištini.

Ocenjujući da je reč o licemerju, Dačić kaže da i kada je bio napad na kule u Njujorku bilo jasno odakle su ti napadači došli – sa Kosova, BiH i Albanije.

“Nemojmo da zavaramo oči pred tim problemima. Mi Srbi ne umemo sebe da predstavljamo kao žrtve. Umesto da mi kažemo da su Srbi u BiH žrtve mulimanskog nacionalizma, verskog fanatizma, nama hoće da ukinu Republiku Srpsku, pa ispada da smo mi glavna pretnja za BiH”, naveo je Dačić.

Smatra da bi srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik trebalo, kako kaže, “malo da promeni nastup i da kaže da smo zabrinuti”.

Jer, ukazuje, iz ovoga sada ispada da mi prvimo probleme – ne, nije nego nama prave probleme.

Za Dačića je kaže frapantno da se kod nas o tome ne govori.

“Jevreji su našli Ajhmana u Argentini i doveli ga u Tel Aviv da mu sude. A mi kada bismo sreli nekog zločinca, mi bismo ga pozvali na kafu…”, kazao je Dačić.

Izjavio je da papa Franja ima više razumevanja za Srbiju i da bi bilo dobro da poseti našu zemlju, ali da to ne zavisi od politike, već i od SPC, gde s tim u vezi postoje izvesna neslaganja.

Na konstataciju da su se papa Franja i ruski patrijarh tokom susreta na Kubi navodno dogovorali da se srpski patrijarh i papa sretnu negde na neutralnom terenu, Dačić kaže da te informacije nema.

“Ne posedujem te informacije. Ali je činjeica da su oko pitanja kanonizacije Stepinca aktivno sarađivali predstavnici Vatikana, Hrvatske katoličke crkve i SPC, da je rad te komisije bio relativno korektan i da im se tu ne može ništa zameriti”, rekao je Dačić.

Podsetio je i da je nedavno u Hrvatskoj boravio Pietro Parolin, najbliži papin saradnik, i da je tom prilikom rekao da Stepinac neće biti kanonizovan sve dok se ne izglade svi odnosi i dok se sa tim ne saglasi SPC.

Dačić je dodao da zna da papa ceni patrijarha Irineja i da mu stalno šalje pozdrave.

Ali, ističe, tu nije reč o pitanju nečijeg ličnog odnosa.

Podsetio je da je SPC imala i ima zahtev prema rukovodstvu Rimokatoličke crkve da bi trebalo da dođe do, kako je rekao, izvinjenja zbog svega što su neki biskupi i tadašnji papa činili, odobravali ili prećutkivali neke događaje tokom Drugog svetskog rata i NDH.

Srbija bi, smatra Dačić, sa Vatikanom trebalo da ima strateški dobre odnose, jer Vatikan nije samo Crkva, već i država.

Istakao je da mnogima smeta to što Srbija sada ima politički kredibilitet i što je uspešna ekonomski, a posebno im smeta to da predsednik Aleksandar Vučić ima mogućnost da razgovara sa najvažnijim svetskim liderima.

Zato se, navodi Dačić, i smišljaju razne manipulacije kao što je ona da Srbija stvara Dušanovo carstvo, da smo se mešali u izbore u Crnoj Gori. A tu je, kaže, i Hrvatska.

Izvor: Tanjug/MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.