Најновије

Никола Никодијевић: Појачана контрола поштовања епидемиолошких мера Београд

Појачали смо контролу поштовања епидемиолошких мера у Београду, али морамо да научимо да живимо са Короном и поштујемо мере како не бисмо дошли у ситуацију да затварамо објекте, смањујемо привредну активност и уводимо додатне строже мере, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић за ТВ Прва. 

Он је рекао да се нада да неће бити затварања Београда, али и да верује да ће грађани бити одговорни јер смо показали да поштовањем мера можемо да пребродимо ову ситуацију.

– Последњих месец и по дана постигли смо сјајне резултате у сузбијању ширења вируса Корона и на убедљиво највећи број тестираних у региону имали смо најмањи број заражених. Мере које смо прописали давале су резултате. Међутим, како се ближи јесен, људи све више времена проводе у затвореном простору, велики број студената је дошао у Београд, почела је школска година, градски превоз ради у пуном капацитету. Београд је највећи град у коме се најинтензивније живи и сасвим је за очекивати да ће прво у нашем граду доћи до повећања заражених – истакао је Никодијевић.
Он је додао да бројке још увек нису драматичне, али да Београд не сме да дозволи да дође у ситуацију као што је био у јуну и зато спроводи стриктну контролу поштовања мера.

– Овај викенд смо имали посебне контроле, током јучерашњег дана и током ноћи контролисали смо 79 угоститељских објеката и трговнских ланаца и велика већина људи се придржава мера. Постоје и они угоститељи и гости који не поштују мере и који нам кваре целокупну слику. Имали смо пет пријава за непоштовање мера, три је писала Санитарна инспекција, а по једну тржишна и туристичка инспекција – рекао је Никодијевић и нагласио да ће се са овом контролом наставити.

Он је подсетио да је град Београд много учинио да помогне угоститељима да могу да наставе да раде уз прописане мере, знајући колико велики број људи живи и ради од угоститељства.

 –  Кључ свега је да морамо да научимо да живимо са короном и поштујемо мере како не бисмо дошли уводимо додатне строже мере – рекао је председник градског парламента који је још једном упутио апел грађанима да користе маске и поштују мере.

Он је посебно нагласио да је циљ очување привредне активности због чега су председник Александар Вучић и влада Србије донели мере на основу којих је стотине милиона евра инвестирано у привреду како би се сачувала радна места. 

– Не можемо сада својим неодговорним понашањем да делвалвирамо све оно што је држава учинила да очува економску стабилност. Зато само поштовањем мера можемо да пребродимо ову ситуацију. Пооштрићемо контролу поштовања мера, али нам није циљ да било кога казнимо или да било шта затворимо у Београду – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је сутра први радни дан када ће се поштрити контрола ношења маски у градском превозу.

 – Дали смо инструкције нашим возачима, уколико примете неког без маске, с обзиром да не могу да наплате казну, да упозоре човека да напусти возило. Уколико одбије, треба да зауставе возило и обавесте диспечерски центар који обавештава Комуналну милицију и Санитарну инспекцију. Не смемо да дозволимо да један неодговорни појединац угрози жиоте стотине других – нагласио је Никодијевић.

Он је поновио да верује да ће грађани бити одговорни јер смо показали да заједно, поштовањем мера можемо да пребродимо ову ситуацију.

Извор и фото: Беоинфо

Категорије: Београд