Nikodijević: Grad će večno pamtiti heroje koji su doneli slobodu Beogradu Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda povodom obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u okviru programa „Dani slobode 2020.”.

Nikodijević je svim Beograđanima čestitao 76. godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i napomenuo da je u pitanju jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada.

– Veoma smo ponosni na sve ljude koji su učestvovali u operaciji oslobođenja Beograda, kao i na sve one koji su dali živote za slobodu. Večnu zahvalnost dugujemo borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije. Ceo posleratni svet i moderna Evropa nastali su na ideji antifašizma i pobede u Drugom svetskom ratu. Mi smo, kao narod i država, dali ogroman doprinos toj pobedi i sa ponosom, na svakom mestu i u svakom trenutku, moramo to da ističemo. Srbi su jedan od naroda koji je platio najveću cenu pobede nad fašizmom i naš je zadatak da čuvamo sećanje na taj deo naše istorije, da učimo nove generacije o svim užasima Drugog svetskog rata, kao i da baštinimo ideje antifašizma kako bismo sprečili da nam se istorija ponovi – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, fašizam nikada nije „dovoljno mrtav”, jer se često pojavljuje u različitim društvenim sferama i oblicima.

– Zbog toga je neophodno da stalno podsećamo nove generacije na sve što se događalo tokom ratnih godina. Kao država i grad, odlučni smo u tome da stanemo na put tim pojavama i izborimo se sa pojavama fašizma na svakom mestu i u svakom trenutku. Zbog toga ostajemo dosledni tradiciji i vrednostima antifašizma. Svake godine dolazimo na ovo mesto, a trebalo bi napomenuti da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uložilo velika sredstva kako bi ovaj kompleks izgledao onako kako ljudi koji su dali živote za oslobođenje Beograda i zaslužuju – dodao je predsednik Skupštine grada.

Nikodijević je istakao da su Grad Beograd i Zavod za zaštitu spomenika kulture, na inicijativu SUBNOR-a, doneli odluku da unutar kompleksa budu obnovljene spomen-ploče na kojima se nalaze imena boraca koji su sahranjeni na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda.

– Pozivam sve Beograđane da se danas zajedno, makar na trenutak, setimo svih heroja koji su nam podarili život u slobodi – poručio je Nikodijević.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.