Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Функција председника Скупштине највиша коју сам до сада обављао Вести

Ивица Дачић, који одлази са места министра спољних послова због предстојећег избора за председника парламента, каже да ће та функција бити највиша коју је до сада обављао.

Дачић је истакао да је та функција по Уставу Србије одмах после председника Републике, као и да је парламент за њега увек био светиња те да само злонамерни могу да тумаче да је на овај начин деградиран.

  • Озбиљан посао је пред скупштином, без обзира што ће се избори одржати до априла 2022. године. Ја сам ту да штитим и углед и интегритет парламента, што је за мене нови и другачији посао у односу на оно што сам радио – рекао је Дачић и додао да ће генерални секретар Скупштине бити Вељко Одаловић.

Дачић је навео да се сада неће бавити само спољном политиком, него свим другим, укључујући и спољну политику.

Он је истакао и да је ово први пут у историји парламентаризма Србије да је лидер једне странке на функцији председника парламента и додао да ће у Скупштини радити на јединству законодавне и извршне власти.
Према његовим речима, ово је уједно и повратак у “завичај” јер је 1992. године управо у парламенту започео своју политичку борбу.

  • Нисам неки мали политичар коме је стало до неких функција, пошто сам ја цео круг прошао, ово је мој повратак у завичај – казао је Дачић.

Навео је да по закону прво мора да поднесе оставку на место министра спољних послова што ће данас и учинити, а да ће до избора новог министра ту функцију обављати премијерка Ана Брнабић.

Упитан колико ће чланова СПС-а чинити Владу Србије, Дачић је казао да прича око тога још није завршена, као и да он са Вучићем и не разговара на тај начин.

  • Вучић никада не би ушао у ову причу да нема поверења између нас и свести код обојице да су нам политички циљеви исти – истакао је Дачић.

Додао је да се сада већ разговара о темама које представљају за нашу земљу изазове, као што је дијалог са Приштином, евроинтеграције, покушај да се дође до унутрашњег дијалога и да се отклоне све препреке за одржавање наредних избора 2022. године.

  • Нисмо разговарали на тему колико ћемо имати министара у Влади и органи моје странке су подржали тај концепт. Још увек нисмо склопили причу колико ће наших чланова бити део владе – казао је.

Како наводи, углавном све што се појавило у медијима у последњих неколико месеци испоставило се да није тачно, а у том смислу је казао и да се нигде раније није појавила информација да ће он бити председник парламента и то зато што су само он и Вучић разговарали о томе.

Приштина злоупотребила онлајн формат седнице СБ УН

Дачић каже да је Приштина злоупотребила онлајн формат седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији тиме што се представница Приштине појавила са симболима такозваног Косова.

Према његовим речима, председавајући СБ УН, руски дипломата Василиј Небензја, био у незгодној ситуацији и није могао да реагује на то што је приштинска министарка спољних послова Мелиза Харадинај Стубла седела испред паноа на коме је писало “Република Косово” и са заставом такозваног Косова.

Када је, додаје, седница у реалном простору и времену, председавајући може да реагује и нико не може да злоупотребљава ту чињеницу да се налази у СБ УН.

  • Имали смо једну ситуацију да у онлајн преносу, на шта он не може да утиче, ова са Косова седне испред паноа на коме пише Република Косово, застава Косова, што не би могла да уради да је у СБ УН – рекао је Дачић.

Дачић, који је јуче говорио онлајн на седници СБ УН, каже да Небензја, односно председавајући СБ УН, нема механзиме да нешто уради.

Напоменуо је да на седници СБ УН која је онлајн нити ко кога слуша, нити постоји озбиљна врста дискусија и да свако каже оно што има да каже.

Објаснио је да су онлајн седнице посебне врсте седница које нису ни предвиђене било каквим проиписима.

  • У том тону се одвијала јучерашња седница СБ УН. Била је доста мучна, али добро је за нас што се те седнице одржавају. Хтели су ту тему да скину са дневног реда СБ УН. Ми смо се изборили да остане два пута годишњице барем расправа о томе – рекао је Дачић.

То је, додаје, оно што ће сад чекати следећег министра спољних послова, односно наставак свих активности на спољнополитичком плану кад је реч о Косову.

Извор: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.