Gostovanje Ivice Dačića na TV Pink: Funkcija predsednika Skupštine najviša koju sam do sada obavljao Vesti

Ivica Dačić, koji odlazi sa mesta ministra spoljnih poslova zbog predstojećeg izbora za predsednika parlamenta, kaže da će ta funkcija biti najviša koju je do sada obavljao.

Dačić je istakao da je ta funkcija po Ustavu Srbije odmah posle predsednika Republike, kao i da je parlament za njega uvek bio svetinja te da samo zlonamerni mogu da tumače da je na ovaj način degradiran.

  • Ozbiljan posao je pred skupštinom, bez obzira što će se izbori održati do aprila 2022. godine. Ja sam tu da štitim i ugled i integritet parlamenta, što je za mene novi i drugačiji posao u odnosu na ono što sam radio – rekao je Dačić i dodao da će generalni sekretar Skupštine biti Veljko Odalović.

Dačić je naveo da se sada neće baviti samo spoljnom politikom, nego svim drugim, uključujući i spoljnu politiku.

On je istakao i da je ovo prvi put u istoriji parlamentarizma Srbije da je lider jedne stranke na funkciji predsednika parlamenta i dodao da će u Skupštini raditi na jedinstvu zakonodavne i izvršne vlasti.
Prema njegovim rečima, ovo je ujedno i povratak u “zavičaj” jer je 1992. godine upravo u parlamentu započeo svoju političku borbu.

  • Nisam neki mali političar kome je stalo do nekih funkcija, pošto sam ja ceo krug prošao, ovo je moj povratak u zavičaj – kazao je Dačić.

Naveo je da po zakonu prvo mora da podnese ostavku na mesto ministra spoljnih poslova što će danas i učiniti, a da će do izbora novog ministra tu funkciju obavljati premijerka Ana Brnabić.

Upitan koliko će članova SPS-a činiti Vladu Srbije, Dačić je kazao da priča oko toga još nije završena, kao i da on sa Vučićem i ne razgovara na taj način.

  • Vučić nikada ne bi ušao u ovu priču da nema poverenja između nas i svesti kod obojice da su nam politički ciljevi isti – istakao je Dačić.

Dodao je da se sada već razgovara o temama koje predstavljaju za našu zemlju izazove, kao što je dijalog sa Prištinom, evrointegracije, pokušaj da se dođe do unutrašnjeg dijaloga i da se otklone sve prepreke za održavanje narednih izbora 2022. godine.

  • Nismo razgovarali na temu koliko ćemo imati ministara u Vladi i organi moje stranke su podržali taj koncept. Još uvek nismo sklopili priču koliko će naših članova biti deo vlade – kazao je.

Kako navodi, uglavnom sve što se pojavilo u medijima u poslednjih nekoliko meseci ispostavilo se da nije tačno, a u tom smislu je kazao i da se nigde ranije nije pojavila informacija da će on biti predsednik parlamenta i to zato što su samo on i Vučić razgovarali o tome.

Priština zloupotrebila onlajn format sednice SB UN

Dačić kaže da je Priština zloupotrebila onlajn format sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji time što se predstavnica Prištine pojavila sa simbolima takozvanog Kosova.

Prema njegovim rečima, predsedavajući SB UN, ruski diplomata Vasilij Nebenzja, bio u nezgodnoj situaciji i nije mogao da reaguje na to što je prištinska ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stubla sedela ispred panoa na kome je pisalo “Republika Kosovo” i sa zastavom takozvanog Kosova.

Kada je, dodaje, sednica u realnom prostoru i vremenu, predsedavajući može da reaguje i niko ne može da zloupotrebljava tu činjenicu da se nalazi u SB UN.

  • Imali smo jednu situaciju da u onlajn prenosu, na šta on ne može da utiče, ova sa Kosova sedne ispred panoa na kome piše Republika Kosovo, zastava Kosova, što ne bi mogla da uradi da je u SB UN – rekao je Dačić.

Dačić, koji je juče govorio onlajn na sednici SB UN, kaže da Nebenzja, odnosno predsedavajući SB UN, nema mehanzime da nešto uradi.

Napomenuo je da na sednici SB UN koja je onlajn niti ko koga sluša, niti postoji ozbiljna vrsta diskusija i da svako kaže ono što ima da kaže.

Objasnio je da su onlajn sednice posebne vrste sednica koje nisu ni predviđene bilo kakvim proipisima.

  • U tom tonu se odvijala jučerašnja sednica SB UN. Bila je dosta mučna, ali dobro je za nas što se te sednice održavaju. Hteli su tu temu da skinu sa dnevnog reda SB UN. Mi smo se izborili da ostane dva puta godišnjice barem rasprava o tome – rekao je Dačić.

To je, dodaje, ono što će sad čekati sledećeg ministra spoljnih poslova, odnosno nastavak svih aktivnosti na spoljnopolitičkom planu kad je reč o Kosovu.

Izvor: TV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.