Intervju Ivice Dačića za Kurir: Čast mi je da budem na čelu parlamenta Vesti

Jedno od najvećih iznenađenja na političkoj sceni je nova pozicija lidera SPS Ivice Dačića – biće predsednik Narodne skupštine!

U javnosti su istog trenutka krenule spekulacije i pitanja da li je na ovaj način degradiran i kakva je sudbina ostalih ministara SPS. U prvom intervjuu nakon ovih vesti, Dačić za naš list kaže da mu je čast da bude na čelu parlamenta. Posebno ističe da ga u poslu ne motivišu funkcije, nego doprinos koji može da pruži, te će i ovu, kako kaže, obavljati posvećeno.

Velika je promena vaše pozicije. Kako ste reagovali kad vam je predsednik Vučić to predložio?

  • Očigledno je da sam reagovao pozitivno i da sam rekao „da“. Isto bi bilo i da je ponuda ministarsko mesto, a isto bi bilo i da je ponuda da SPS ne bude u koaliciji. Svi već jednom morate da shvatite da SPS i meni kao lideru nisu na prvom mestu funkcije, direktorske pozicije, fotelje. Na prvom mestu mi je da država ide u dobrom pravcu, da se uzdižu nacionalni interesi, a ne interesi pojedinaca. Kad kažem rekao bih „da“ na bilo koju od pomenutih opcija, to ne znači da je Dačić neko ko samo klima glavom, nego to znači da Dačić zna kako su prošli izbori i da je SNS s Vučićem na čelu ubedljivo pobedio. Ali isto tako i Vučić zna šta taj Dačić može da pruži i da je SPS korektan i bitan koalicioni partner i da nam je primarni cilj nastavak politike koju smo godinama zajedno uspešno sprovodili i usmerili zemlju na pravi kurs.
    Postoje komentari da ste degradirani, kažu da vas je Vučić pustio niz „Miljacku“, da li je tako?
  • Pa da li hoćete da mi kažete da je degradiranje voditi najviše zakonodavno telo?

Kažem da su to komentari. Komentari su razni i uvek će ih biti, ali iskusni političari rade svoj posao, a komentatori kritikuju. Pa kritikuju i Vučića, kritikuju celu vladu, pa kritikuju i lekare… Ja sam već rekao da će meni biti čast da budem na čelu parlamenta i s mojim političkim iskustvom od 30 godina to ću, bez dileme, obavljati dobro. Moj cilj je da štitim ugled i snagu institucije i ovo je prvi put od uvođenja višepartijskog sistema da je jedan šef stranke postao predsednik Narodne skupštine. A da li sam Vučiću tražio nešto – ne, nisam. Ni za sebe ni za druge.

Kad ste pomenuli druge, šta će biti sa ostalim ministrima iz SPS?

  • Mi smo imali pet ministara u odlazećem sazivu i svako od nas je bio tu da bi dao najbolje od sebe, a ne da bi uzeo najbolje za sebe. Podjednako će biti i ako u novom sazivu budu dva mesta ili jedno mesto ili nijedno. SPS je stranka dobrih kadrova i snaga naše partije je kontinuitet u kvalitetu i opstajanju. Tako će i biti. A ne da li će neko da ugrabi neku fotelju. I to će vam potvrditi svaki od naših ministara.
    Bićete na čelu parlamenta koji gotovo da nema opoziciju, da li je to izazov?
  • Tačno. Parlament treba da bude politički ring, da bude mesto dijaloga i diskusije sa opozicijom. Međutim, uprkos tome što je cenzus spušten, brojne stranke nisu uspele da uđu u Skupštinu. Kao što je najavljeno, ovo će biti vlada ograničenog trajanja i opšti izbori će biti u aprilu 2022. Sve stranke će imati priliku da ponovo odmere snage.

U dva mandata ste bili šef diplomatije, proputovali ste ceo svet, hoće li vam to vam nedostajati?

  • Pa ja sam od putovanja umoran! Ljudi misle da su ta putovanja uživanje. Nisu. Bio sam u gradovima koje nisam video dalje od aerodroma, to je posao, sastanci, jasan protokol, nekoliko sati i nazad. Nema tu ličnog zadovoljstva niti osećaja da se negde putuje.

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.