Intervju Ivice Dačića za “Blic”: Parlament je poniženje samo za one koji ni cenzus ne mogu da pređu Vesti

Da je funkcija predsednika Skupštine poniženje, kažu oni velikani politike koji ne mogu da preskoče ne tri, nego jedan odsto glasova – kaže u intervjuu za ,,Blic“ Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine.

On tako odgovara na naše pitanje da prokomentariše ocene koje su dominantne na društvenim mrežama da je odlukom da vodi najviše zakonodavno telo ponižen.

– Zaklinju se u parlamentarnu demokratiju, a za parlament kažu da je poniženje. Oni su poniženje i za sebe i za svoje malobrojne sledbenike, čim mogu tako da govore.

Nagađalo se dugo hoće li SPS biti deo nove vlade. Kada ste znali da se saradnja nastavlja, kada je to dogovoreno?

– Svi oni koji su nagađali o drugačijem ishodu stalno su gubili iz vida da SNS i SPS sarađuju već punih osam godina, da je za to vreme Srbija doživela ogromne promene nabolje i da poverenje građana u taj savez neprestano raste. Oni su sve predvideli, samo nisu uzeli u obzir ove dve jednostavne i očigledne činjenice – stalni napredak Srbije i sve veću podršku građana. Mi sve vreme zagovaramo nastavak saradnje sa SNS-om, a i oni svojim odlukama pokazuju da žele da nastavimo zajedno, zato što je ovaj savez dobar za Srbiju i dokazi za to su svuda oko nas. To je temelj naše saradnje, a ne prebrojavanje ministarskih mesta. SNS je dobio ubedljivo najveću podršku na izborima i ni sa kim nije morao da pravi koaliciju, isto kao i na nekoliko prethodnih izbora. Ali još jednom je pokazao političku zrelost time što je pozvao i nas da radimo zajedno na velikom poslu oko kojeg smo se saglasili pre više godina. Ja sam sve vreme bio uveren da ćemo nastaviti saradnju, zato što godinama blisko sarađujem s predsednikom Vučićem, poznati su mi njegovi pogledi na budućnost Srbije i u ključnim pitanjima potpuno se podudaramo. Ali bilo je prirodno da se o nastavku saradnje formalno dogovorimo onda kada o tome odluče organi SNS-a.

Logično, prvo smo saznali šta ćete vi ubuduće raditi. Kako vam se čini promena?

– Ako se ozbiljno bavite politikom, promenu morate da prihvatite ne samo kao deo posla, već kao šansu da budete još bolji. Za dobrog političara nijedna promena nije loša. Radujem se novoj dužnosti, ali osećam i ogromnu odgovornost prema njoj, jer u pitanju je jedna od najviših državnih funkcija, a svakako najvažnija koju sam do sada obavljao. Imam veliki entuzijazam pred dolazak na čelo Narodne skupštine i uveravam vas da će od prvog dana parlament raditi punom parom, mnogo je posla pred nama.

Šta će preuzimanje nove dužnosti značiti za vas privatni život? Tokom prethodne ćetiri godine više ste bili u inostranstvu nego ovde?

– Naravno, porodica se raduje mojoj novoj dužnosti, iako će i sada biti putovanja, aii u manjoj meri nego u prethodnih šest godina. Posetio sam za to vreme 109 država i prevalio 1.403.911 kilometara i, što je najvažnije, nijedan dan, nijedan pređeni kilometar nije bio bez rezultata za Srbiju. To mi je velika satisfakcija za vreme koje nisam proveo kod kuće.

Da li ostaje žal za nekim nedovršenim poslovima u MSP?

– Srbija je napravila ogroman napredak kada je reč o međunarodnoj saradnji u periodu u kojem sam bio ministar. Sa svim velikim svetskim silama imamo blisku saradnju, česte susrete, niz zajedničkih projekata, da ne govorim o Evropskoj uniji ili o susedima sa kojima sarađujemo dnevno. Srbija je potpuno otvorena zemlja i poželjan partner i prijatelj za ceo svet, a to nije lako postići, niti je moguće u kratkom vremenu. Iako smo obnovili saradnju s nizom država s kojima smo nekada bili zajedno u Pokretu nesvrstanih, a potom bez razloga zaboravili na njih, ostalo je još mnogo neiskorišćenog prostora za saradnju s njima. To suveliki prijatelji Srbije, iz Afrike, Azije, sa Pacifika, oni jesu daleko i možda nam izgledaju mali i bez nekog značaja, ali potencijali za sarađnju s njima su i dalje ogromni i nedovoljno iskorišćeni.

Da li možete da nam otkiijete koje će resore SPS u vladi imati?

– Ne bi bilo korektno da ja to saopštavam, to će reći SNS već za nekoliko dana, pa imajte još malo strpljenja. Prirodno je i fer da o sastavu buduće vlade govore najjača partija i njen predsednik.

U saopštenju posle sednice Predsedništva SPS kaže se da je jednoglasno usvojena odluka o nastavku saradnje sa SNS. Ipak, da li postoji neko ko nije do kraja zadovoljan?

– Kao što ste rekli, odluku smo doneli jednoglasno, tako je bilo posle svih dosadašnjih izbora kada smo se izjašnjavali o sarađnji sa SNS-om i tu nema nikakve promene. Mi smo zadovoljni izbornim rezultatima, osvojili smo više mandata nego što smo imali u prethodnom sazivu i imaćemo još značajniju ulogu u donošenju zakona. Pritom, imaćemo i predstavnike u vladi i u izvršnoj vlasti, tako da ćemo i sa te strane nastaviti da sprovodimo naš program i inicijative, naravno, zajedno i u koordinaciji s našim partnerima iz SNS-a. Ko može da bude nezadovoljan što je njegova partija već godinama stabilno i ubeđljivo druga po snazi i što neprekidno ima važnu ulogu u parlamentu, vladi i u političkom životu uopšte?

Da li Branko Ružić i Aleksandar Antić ostaju ministri?

– Obojica su odlično radili u dosadašnjoj vladi i ostavili su dobre rezultate u svojim resorima, a to da li će i dalje biti u vladi i na kojim mestima, ponavljam, reći će SNS i predsednik Vučić kada o tome budu doneli odluku.

Šta mislite o trećem partneru u vladi, Aleksandru Šapiću?

– Mislim da ćemo dobro sarađivati, i da razlike koje prirodno postoje između naših partija neće uticati na tu saradnju. Ja poštujem odluku predsednika Vučića i SNS-a da u rad vlade uključi i Šapićev pokret, smatram da se time postiže još širi front za donošenje odluka koje su pred nama, a one će biti takve da će tražiti upravo najširu moguću podršku. SPS i ja ćemo, kao i do sada, biti dobar i odgovoran partner u timu koji ima zajednički cilj.

Da li vas je iznenadila najava parlamentamih izbora za 2022. godinu?

– Pred nama je prilično težak period, pre svega kada je reč o odbrani od epidemije korone, zatim o zaštiti naše privrede i stanovništva od negativnih posledica pandemije, a tu je i nastavak borbe za najbolje moguće rešenje za Kosovo i Metohiju. Buduća vlada i novi saziv parlamenta imaće zato izuzetno težak posao, koji će morati da obavljaju brzo i, rekao bih, bez ijedne greške, ako želimo da kroz ovo turbulentno vreme prođemo bez posledica. I zato istovremeno održavanje izbora na svim nivoima, o čemu je govorio predsednik Vučić, ima smisla i puno opravdanje.

Da li je vaš stav da imate zajedničkog predsedničkog kandidata sa SNS i možda sa SPAS-om?

– Za 30 godina, koliko postoji SPS, uvek smo imali svog predsedničkog kandidata, osim na poslednjim izborima kada smo podržali kandidaturu Aleksandra Vučića, što dosta govori o našoj spremnosti da zajedno radimo s njim i SNS-om na ostvarenju zajedničkih ciljeva. Ima dovoljno vremena do narednih izbora da odlučimo kako ćemo da nastupimo, ali kakva god da bude odluka, ona će imati za cilj da dovede do najboljeg rešenja za Srbiju i za naše građane. Lično, zalažem se za zajednički nastup na predsedničkim, parlamentarnim i gradskim izborima u Beogradu 2022. godine.

Koliko će vam rad biti olakšan zbog toga što nema opozicije u parlamentu?

– Ne zaboravite da ja nisam novajlija u parlamentu, bio sam poslanik punih 28 godina u svakom sazivu i dobro znam kakav je skupštinski rad. I ne krivite mene što u Skupštini nema mnogih opozicionih partija. Imali su priliku, izbori su bili redovni, mogli su za njih da se na vreme pripreme, ali to ili nisu želeli ili nisu bili dovoljno vredni. Imamo Skupštinu koja odražava volju naroda i to je najvažnije, jer to znači da će zakoni koji budu donošeni imati pun legitimitet. Uostalom, i iz Evropskog parlamenta su nedavno poručili da je njihov jedini sagovornik u Srbiji – Narodna skupština i partije koje je čine, tako da treba da se okanemo svih tih jalovih priča o izborima i o tome kakav je sastav parlamenta i da se okrenemo radu. Kao predsednik Skupštine, ja ću da dajem takav ton parlamentarnom radu.

Da li vam je Maja Gojković već dala neki savet?

– Imali smo priliku tokom primopredaje dužnosti da još jednom razgovaramo o radu parlamenta, ali i o ukupnoj političkoj situaciji. Nas dvoje smo i do sada imali dobru saradnju i komunikaciju na dužnostima koje smo obavljali, tako da je to bio razgovor dvoje ljudi koji odlično razumeju važnost Narodne skupštine u celoj strukturi državnih institucija, a naročito važnost njenog efikasnog rada. Koristiće mi njeno dosadašnje iskustvo, a i ja sam njoj ponudio podršku i savete ukoliko joj budu potrebni u poslu kojim će se ubuduće baviti.

Izvor: BLIC Foto: Srpski telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.