Најновије

Интервју Ивице Дачића за “Блиц”: Парламент је понижење само за оне који ни цензус не могу да пређу Вести

Да је функција председника Скупштине понижење, кажу они великани политике који не могу да прескоче не три, него један одсто гласова – каже у интервјуу за ,,Блиц“ Ивица Дачић, председник Народне скупштине.

Он тако одговара на наше питање да прокоментарише оцене које су доминантне на друштвеним мрежама да је одлуком да води највише законодавно тело понижен.

– Заклињу се у парламентарну демократију, а за парламент кажу да је понижење. Они су понижење и за себе и за своје малобројне следбенике, чим могу тако да говоре.

Нагађало се дуго хоће ли СПС бити део нове владе. Када сте знали да се сарадња наставља, када је то договорено?

– Сви они који су нагађали о другачијем исходу стално су губили из вида да СНС и СПС сарађују већ пуних осам година, да је за то време Србија доживела огромне промене набоље и да поверење грађана у тај савез непрестано расте. Они су све предвидели, само нису узели у обзир ове две једноставне и очигледне чињенице – стални напредак Србије и све већу подршку грађана. Ми све време заговарамо наставак сарадње са СНС-ом, а и они својим одлукама показују да желе да наставимо заједно, зато што је овај савез добар за Србију и докази за то су свуда око нас. То је темељ наше сарадње, а не пребројавање министарских места. СНС је добио убедљиво највећу подршку на изборима и ни са ким није морао да прави коалицију, исто као и на неколико претходних избора. Али још једном је показао политичку зрелост тиме што је позвао и нас да радимо заједно на великом послу око којег смо се сагласили пре више година. Ја сам све време био уверен да ћемо наставити сарадњу, зато што годинама блиско сарађујем с председником Вучићем, познати су ми његови погледи на будућност Србије и у кључним питањима потпуно се подударамо. Али било је природно да се о наставку сарадње формално договоримо онда када о томе одлуче органи СНС-а.

Логично, прво смо сазнали шта ћете ви убудуће радити. Како вам се чини промена?

– Ако се озбиљно бавите политиком, промену морате да прихватите не само као део посла, већ као шансу да будете још бољи. За доброг политичара ниједна промена није лоша. Радујем се новој дужности, али осећам и огромну одговорност према њој, јер у питању је једна од највиших државних функција, а свакако најважнија коју сам до сада обављао. Имам велики ентузијазам пред долазак на чело Народне скупштине и уверавам вас да ће од првог дана парламент радити пуном паром, много је посла пред нама.

Шта ће преузимање нове дужности значити за вас приватни живот? Током претходне ћетири године више сте били у иностранству него овде?

– Наравно, породица се радује мојој новој дужности, иако ће и сада бити путовања, аии у мањој мери него у претходних шест година. Посетио сам за то време 109 држава и превалио 1.403.911 километара и, што је најважније, ниједан дан, ниједан пређени километар није био без резултата за Србију. То ми је велика сатисфакција за време које нисам провео код куће.

Да ли остаје жал за неким недовршеним пословима у МСП?

– Србија је направила огроман напредак када је реч о међународној сарадњи у периоду у којем сам био министар. Са свим великим светским силама имамо блиску сарадњу, честе сусрете, низ заједничких пројеката, да не говорим о Европској унији или о суседима са којима сарађујемо дневно. Србија је потпуно отворена земља и пожељан партнер и пријатељ за цео свет, а то није лако постићи, нити је могуће у кратком времену. Иако смо обновили сарадњу с низом држава с којима смо некада били заједно у Покрету несврстаних, а потом без разлога заборавили на њих, остало је још много неискоришћеног простора за сарадњу с њима. То сувелики пријатељи Србије, из Африке, Азије, са Пацифика, они јесу далеко и можда нам изгледају мали и без неког значаја, али потенцијали за сарађњу с њима су и даље огромни и недовољно искоришћени.

Да ли можете да нам откиијете које ће ресоре СПС у влади имати?

– Не би било коректно да ја то саопштавам, то ће рећи СНС већ за неколико дана, па имајте још мало стрпљења. Природно је и фер да о саставу будуће владе говоре најјача партија и њен председник.

У саопштењу после седнице Председништва СПС каже се да је једногласно усвојена одлука о наставку сарадње са СНС. Ипак, да ли постоји неко ко није до краја задовољан?

– Као што сте рекли, одлуку смо донели једногласно, тако је било после свих досадашњих избора када смо се изјашњавали о сарађњи са СНС-ом и ту нема никакве промене. Ми смо задовољни изборним резултатима, освојили смо више мандата него што смо имали у претходном сазиву и имаћемо још значајнију улогу у доношењу закона. Притом, имаћемо и представнике у влади и у извршној власти, тако да ћемо и са те стране наставити да спроводимо наш програм и иницијативе, наравно, заједно и у координацији с нашим партнерима из СНС-а. Ко може да буде незадовољан што је његова партија већ годинама стабилно и убеђљиво друга по снази и што непрекидно има важну улогу у парламенту, влади и у политичком животу уопште?

Да ли Бранко Ружић и Александар Антић остају министри?

– Обојица су одлично радили у досадашњој влади и оставили су добре резултате у својим ресорима, а то да ли ће и даље бити у влади и на којим местима, понављам, рећи ће СНС и председник Вучић када о томе буду донели одлуку.

Шта мислите о трећем партнеру у влади, Александру Шапићу?

– Мислим да ћемо добро сарађивати, и да разлике које природно постоје између наших партија неће утицати на ту сарадњу. Ја поштујем одлуку председника Вучића и СНС-а да у рад владе укључи и Шапићев покрет, сматрам да се тиме постиже још шири фронт за доношење одлука које су пред нама, а оне ће бити такве да ће тражити управо најширу могућу подршку. СПС и ја ћемо, као и до сада, бити добар и одговоран партнер у тиму који има заједнички циљ.

Да ли вас је изненадила најава парламентамих избора за 2022. годину?

– Пред нама је прилично тежак период, пре свега када је реч о одбрани од епидемије короне, затим о заштити наше привреде и становништва од негативних последица пандемије, а ту је и наставак борбе за најбоље могуће решење за Косово и Метохију. Будућа влада и нови сазив парламента имаће зато изузетно тежак посао, који ће морати да обављају брзо и, рекао бих, без иједне грешке, ако желимо да кроз ово турбулентно време прођемо без последица. И зато истовремено одржавање избора на свим нивоима, о чему је говорио председник Вучић, има смисла и пуно оправдање.

Да ли је ваш став да имате заједничког председничког кандидата са СНС и можда са СПАС-ом?

– За 30 година, колико постоји СПС, увек смо имали свог председничког кандидата, осим на последњим изборима када смо подржали кандидатуру Александра Вучића, што доста говори о нашој спремности да заједно радимо с њим и СНС-ом на остварењу заједничких циљева. Има довољно времена до наредних избора да одлучимо како ћемо да наступимо, али каква год да буде одлука, она ће имати за циљ да доведе до најбољег решења за Србију и за наше грађане. Лично, залажем се за заједнички наступ на председничким, парламентарним и градским изборима у Београду 2022. године.

Колико ће вам рад бити олакшан због тога што нема опозиције у парламенту?

– Не заборавите да ја нисам новајлија у парламенту, био сам посланик пуних 28 година у сваком сазиву и добро знам какав је скупштински рад. И не кривите мене што у Скупштини нема многих опозиционих партија. Имали су прилику, избори су били редовни, могли су за њих да се на време припреме, али то или нису желели или нису били довољно вредни. Имамо Скупштину која одражава вољу народа и то је најважније, јер то значи да ће закони који буду доношени имати пун легитимитет. Уосталом, и из Европског парламента су недавно поручили да је њихов једини саговорник у Србији – Народна скупштина и партије које је чине, тако да треба да се оканемо свих тих јалових прича о изборима и о томе какав је састав парламента и да се окренемо раду. Као председник Скупштине, ја ћу да дајем такав тон парламентарном раду.

Да ли вам је Маја Гојковић већ дала неки савет?

– Имали смо прилику током примопредаје дужности да још једном разговарамо о раду парламента, али и о укупној политичкој ситуацији. Нас двоје смо и до сада имали добру сарадњу и комуникацију на дужностима које смо обављали, тако да је то био разговор двоје људи који одлично разумеју важност Народне скупштине у целој структури државних институција, а нарочито важност њеног ефикасног рада. Користиће ми њено досадашње искуство, а и ја сам њој понудио подршку и савете уколико јој буду потребни у послу којим ће се убудуће бавити.

Извор: БЛИЦ Фото: Српски телеграф