Најновије

Ивица Дачић у “Усијању” на Курир Телевизији: Функција председника Скупштине је највиша у мојој каријери Вести

Ивица Дачић је са места министра спољних послова прешао на место председника Скупштине.

О новој функцији, позицији СПС-а у новој влади и многим другим актуелним темама, Ивица Дачић говори у емисији “Усијање” на Курир телевизији.

“Баш буквално са седнице Скупштине сам дошао овде код вас у Курир”, почео је Дачић.

“Ја сам политичар, а ово је прави политички посао”, рекао је Дачић о новој функцији.

“Ово је највиша функција у мојој каријери. По Уставу, Скупштина је највише тело, које на крају крајева, бира и контролише владу. То је у ствари друга по важности функција у држави. Можда ће неко рећи да је мање динамична функција, али као што сам рекао, ја сам у Скупштини био цео дан”.

“Први пут од 90-их је председник неке странке председник Скупштине”.

“Указано ми је поверење да будем председник Скупштине, а Вучић то није морао да ми да”.

“Ја нисам ту да бих штитио интересе ни СПС ни СНС”.

“Ако би неки политичар одбио функцију председника Скупштине, тај нема појма о политици. То би значило да га занима само извршна власт и колико кола има. Овде је реч о чистој политици”.

“Ја нисам жељан извршне власти. Кад ми је Ракић у име Тадића предложио да будем министар унутрашњих послова, ја сам се наљутио, нисам хтео ни са ким да причам два дана. Мени је много примереније министарство спољних послова”.

“Због ситуације, Путин не може да дође на завршетак радова на храму светог Саве”.

“У време власти ДОС-а, дошли смо у ситуацију да је Русија више помагала за Храм него Србија. Сада је другачије, Србија више даје, али Русија је помагала у осликавању. Зато је била идеја и Вучића и патријарха да Путин присуствује завршетку радова”.


“Лавров долази 28. увече и изразио је жељу да посети парламент”.

“Мислим да се никад није догодило да представник Бошњака председава седницом парламента, као што ће сад Зукорлић”.
“Од 90-их до данас је у парламенту увек било: ‘Дај што пре то да изгласамо’. Сада имамо наговештај промена. Људи хоће да говоре”.

“Седница се наставља у понедељак. Сви су били задовољни јер сам испоштовао све посланичке клубове”.

“Мене више не занима ко ће бити министри, јер сам ја добио функцију. Шалим се, наравно”…

“Вучићев и мој однос се не своди на ‘дај ми оволико’ и ‘даћу ти оволико’. Ми смо озбиљни политичари”.

“Некада смо говорили о томе како да дођемо до 126 посланика”
Вучић и ја не разговарамо о броју министара и саставу владе, него шта можемо да урадимо за Србију”.
“У мојој области, политикологији, не признајем да је ико бољи од мене. Ја сам био најбољи студент у историји Факултета политичких наука”

“У политичком смислу, вређа ме када неко говори да сада треба да дође неки експерт за политику. Не знам шта су експерти за политику. Могу да се нађу експерти за одређену област, али он мора да сноси политичку одговорност”.

“Ако су тачне информације да ће Никола Селаковић бити нови министар спољних послова, мислим да је то добар избор. Имали смо одличну сарадњу”.

“Ја сам као министар спољних послова све одлуке доносио у договору са Вучићем”.
“Мој живот је моје име – Ивица. Пут кроз живот није лак. Од 2000. године је требало водити странку која је била на сметлишту историје. Сада имамо политичара који су се родили после Милошевића”.

О новим министарствима:

“Пре формирање сваке владе се доноси закон о министартствима и тада се одлучује о политичким потребама. Нисмо ми Норвешка, па да имамо министарство за нафту, али је процењено да би било добро да имамо министарство, на пример, за село”.

“Код првог министарства нам је циљ да имамо више деце, код другог да село не остане празно, а код трећег да се покуша да се води дијалог са различитм политичким групама, што понекад изазива друштвене конфликте”.
“Председник Вучић је могао сам да направи владу, али је проценио да је боље има већи консензус”.

“Ја сам са југа Србије. У мом крају кад неко смрша, кажу да је пропао. Зато ја нисам ни покушавао да смршам”.

О изборима 2022, Дачић је рекао:

“Редовни председнички и градски избори ће бити 2022. Објективно можда постоји потреба да се организују и парламентарни и можда је и најбоље тако, јер ово је концентрациона влада, које су углавном ограниченог трајања. У њој су СПС, СПАС и мањине. И зато је треба орочити. Зато се слажем с том одлуком”.

“Требало би 2022. да наступимо уједињени са СНС. Ја сам то и за ове изборе предлагао. Ако дође до уједињења опозиције, логично је да и ми имамо фронт. Ово је моје лично мишљење и не знам да ли се с њим слаже Вучић нити у мојој странци”.

О односу са Вучићем:

“Наше идеологије се разликују, али имамо исте циљеве, а и пријатељи смо”.

“Вучић ми је одобрио да тражим да се повлачи признање Косова. У енциклопедије смо увели израз ‘отпризнавање’. То нико на свету није радио осим нас двојице.”

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.