Најновије

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ: Социјалистичка партија Србије и Ивица Дачић чувари најважнијих државних интереса Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о избору председника Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.

Председник СПС Ивица Дачић је особа са великим политичким искуством. У протеклих 30 година увек се у интересу Србије и њених грађана суочавао са најтежим изазовима који су пред њом били.

            Уважени чланови председништва, поштоване колеге, најпре ћу као и све моје колеге честитати свима нама на новом мандату и пожелети нам успех у раду у периоду који је испред нас.

            Данас, као што смо већ чули, бирамо руководство Скупштине Србије и на моје велико задовољство имам част да говорим о председнику своје партије, али најпре о свом пријатељу. Да се не ради о Ивици Дачићу, било би ми тешко да говорим после Жарка Обрадовића и Ђолета Милићевића, али говоримо о човеку о коме може дуго да се прича, јер је његова биографија комплексна.

            Чули смо похвале, чули смо и критике. Морам на почетку да кажем да нећемо успети да га похвалимо сви ми који имамо потребу и разлог онолико колико њему у прилог иде једна дискусија која је данас пробала да га минимизира. Не због тога ко говори, него када у негативном контексту говори о Ивици Дачићу неко ко има амбицију да наруши суверенитет и територијални интегритет Србије, онда је главна препорука за Ивицу управо то, он је претња јер ће бити чувар ова два врло важна државна интереса.

            Дакле, ако бих кренула да елаборирам ту дискусију умањила бих вредност ове седнице. Нећу то да радим. Захваљујем се на овој дивној препоруци, све што вама смета, за Србију је добро, што значи да је Ивица Дачић идеално решење.

            Вратићу се на председника СПС и будућег председника Скупштине Србије и његову биографију, не тако што ћу читати, не тако што ћу нагласити да је био најбољи студент, што ни сам не воли да ради. Рећи ћу да је све епитете које Ивица има употпунило политичко искуство и чињеница да је у протеклих 30 година Ивица Дачић увек био неко ко се у интересу Србије и за рачун Србије и њених грађана суочавао са најтежим изазовима који су пред њом били. Протеклих 30 година нису биле лаке, прекалило га је време и прекалили су га проблеми и туђе амбиције да наруше оно што он највише воли, а то је своју државу.

            Највећи законодавни орган Србије није неважан. То је друга по величини функција, говоримо о председнику Скупштине Србије која представља законодавну власт као једну од три постулата садржана у Уставу Србије. Дакле, захваљујем се и коалиционим партнерима који су упркос великој већини коју имају, пружили руку сарадње и социјалистима дозволили да као заједнички тим помогнемо у спровођењу онога што ће бити најпре законодавна власт.

            Чуло се овде и да је Ивица радио добар посао као министар спољних послова и да је штета што је прекинут у том делу. Ја не мислим да је прекинут, мислим да је подигнут на виши ниво. Ово кажем, не због нас који седимо у сали, него због грађана и грађанки Србије који ме слушају, објашњавајући да нема овде никакве истине у малициозним изјавама које чујемо од људи који представљају опозицију, не знам како се то данас третира у Србији. Нема овде  никаквог понижења ни за социјалисте, ни за Ивицу. Ивица Дачић је добио другу по величини функцију по важности у Србији и то је само континуитет политике која је показала да има апсолутно поверење грађана Србије која се мери са преко 80%.

            Све остало су малициозне претпоставке, спинови и покушаји да се од свих нас заједно, а има нас много, направи једна група, интересна најпре, која не знам на шта све личи, чули смо да личимо и на неки партијски конгрес. Не, личимо на представнике и јесмо представници народа који нам је дао поверење да у његово име очувамо најпре суверенитет и територијални интегритет. Сигурна сам да оно што је један од колега навео као евентуалну Ивичину ману, или нешто што не очекују, а то је неки коментар, који лично верујем да је извучен из контекста, нећемо чути у Скупштини, ја сам сигурна да нећемо. Ивица није човек чији су манир увреде, Ивица није човек који воли да се свађа. Ивица је човек који, пре свега, воли своју државу. Неће му бити лако и није овај задатак лак, али, колико сам чула све колеге и све посланичке групе, помоћи ће му у раду, укључујући и посланике СПС.

            Желим, најпре као и бивши посланик, али можда више од тога и као жена у парламенту, да се захвалим председници Маји Гојковић, у чијем смо мандату урадили много, али ћу нагласити само једну ствар, не зато што је највреднија или зато што су остале мање вредне, него ћу нагласити Закон о 40% жена, за који се најпре изборила лично. Можда јесмо сви помало помогли, али мишљење и став председнице парламента у том тренутку је био пресудан. Хвала Вам на сарадњи, хвала Вам на ономе што смо имали прилику да ми као млађи научимо од Вас и чврсто верујем да ће све млађе колеге или колеге који су први пут посланици имати шта да науче од нас који нешто мало искуства имамо, а има и оних који имају много. То је још један од разлога због кога је јако важно што ће председник парламента бити Ивица Дачић, јер се од њега најбоље учи и шта је парламентаризам и шта је политика.

            Не желим овим речима хвале да заиста умањим вредност било кога, али ћете ме разумети. Можда први пут, после не кратког посланичког стажа у овој дискусији, имам благу трему што то за мене није манир, али ја овде говорим о некоме ко ужива моје велико поштовање и велико поверење. Када говорите о пријатељима, онда је обично најтеже да говорите.

            Оно што је јако важно и што верујем да је мишљење свих грађана Србије који су указали поверење сада већ извесно владајућој већини која ће се и кроз Владу врло брзо успоставити у Србији, то је да је Ивица Дачић човек за кога чак и ако нисте гласали не можете да га не поштујете и не волите. Он је човек који се не мрзи. У том смислу, сувишно је да сада кажем да ће СПС гласати за свој предлог, али ћу рећи још једном, хвала најпре на поверењу свима вама који сте потписима подржали овакав предлог, а онда хвала и председнику Републике Србије на поверењу указаном и социјалистима и Ивици Дачићу као старом сараднику.

Категорије: Посланичка група