Најновије

ЖАРКО ОБРАДОВИЋ: Ивица Дачић на челу законодавне гране власти а препотука је његово огромно политичко искуство Посланичка група

ЖАРКО ОБРАДОВИЋ, овлашћени представник Социјалистичке партије Србије говорио је о Избору председника Народне скупштине Републике Србије на Конститутивној седници Народне скупштине Републике Србије

Бити први човек парламента, највишег законодавног тела Србије, институције која представља вољу народа и где се чује глас народа, места које је центар политичког живота и где се доносе одлуке битне за Србију, изузетно је важно и одговорно.

Поштована председавајућа, поштоване колегинице и колеге народни посланици, као овлашћени представник Посланичке групе СПС дозволите ми да кажем неколико речи о овој данашњој тачки дневног реда, односно предлогу да Ивица Дачић буде кандидат за председника Народне скупштине Републике Србије.

            Пре тога, дозволите ми да честитам свим политичким странкама које су учествовале на протеклим парламентарним изборима и колегиницама и колегама које представљају те странке данас у парламенту.

            Желим да изразим задовољство Социјалистичке партије Србије, како посланичке групе тако и чланова СПС, што је наш председник Ивица Дачић кандидат за председника Народне скупштине Републике Србије.

            Социјалистичка партија Србије је друга политичка странка по својој снази на политичкој сцени Србије и по броју посланика у Народној скупштини Републике Србије, али тај предлог не би могао добити подршку овде у парламенту да председник Александар Вучић није предложио Ивицу Дачића за председника Народне скупштине. У име посланичке групе ја му се на томе захваљујем, као и Српској напредној странци и свим осталим посланицима који су својим потписима подржали овај предлог.

            Реч је о искусном човеку који има богату прошлост иза себе. Многи људи знају онај део његове активности у извршним органима власти, мање у парламенту. Мислим да је Ивица Дачић права особа за ово место. Бити први човек парламента, највишег законодавног тела Србије, институције која представља вољу народа и где се чује глас народа, место које је центар политичког живота где се доносе одлуке важне за Србију, изузетно је важно.

            Ивица Дачић је човек који има богато искуство у раду парламента. Он је био посланик различитих сазива Скупштине дуго година пре, али оно што мало људи зна и што је важан део његове биографије, треба поменути, јесте његово учешће у парламентарним делегацијама.

Парламентарне делегације су важан део активности Народне скупштине Републике Србије и биће изузетно важне и у годинама које долазе.

            Ивица Дачић је био и члан делегације Интерпарламентарне уније у неким претходним сазивима овог парламента. То је важно поменути зато што и те делегације представљају део политике, не само Народне скупштине, него укупне државне политике. Ивица Дачић је био члан делегације Народне скупштине Републике Србије у парламентарној Скупштини Савета Европе. Ја сам имао ретко задовољство, 2007. године јануара месеца, да као члан наше делегације будем присутан у Стразбуру када је на парламентарној Скупштини наша делегација говорила о плану Мартија Ахтисарија о Косову и један од ретких који је могао уживо да чује говор Дачића о том плану и начин на који је он бранио државне и националне интересе. Аплауз који је добио на отвореној сцени од присутних посланика парламентарне Скупштине Савета Европе за мене је био најбољи доказ и потврда на који начин се бране државни и национални интереси.

            Оно што јавност зна више, то је његова активност у Савету безбедности Уједињених нација, где је он као министар иностраних послова износио ставове Републике Србије о Косову. О томе ћу говорити касније.

            Желим да поменем још један део његове активности који је јавности непознат. Још почетком деведесетих година Ивица Дачић је у име наше партије био главни преговарач у разговорима унутар парламента између власти и опозиције о стварању услова за учешће на изборима. У то време, верујте ми, није било ни мало једноставно, без обзира коју партију представљате бити у ситуацији да се на тај начин разговара о свему ономе што је важно за политички живот Србије.

            Ивица Дачић за себе често зна да каже да је он човек из народа. Парламент је најбоље место где се воља народа може исказати, јер он преноси глас грађана Републике Србије. Мислим да парламент чека значајан посао. Ово је једина институција у Републици Србији чији се представници бирају непосредно. Зато је важно да први човек тог парламента буде један од грађана Републике Србије, јер парламент не разматра само законе, он доноси одлуке које су од значаја за живот грађана Републике Србије. Није овде реч само о Влади, о њеном избору или избору других носилац јавних функција у Србији, овде је реч о томе да је парламент центар политичког живота у Србији.

            Морам рећи да је за мене парламент најважнија институција. Морам такође рећи, и себе ради и посланика који су били у претходном сазиву, да је парламент у претходном сазиву одлично радио, да је госпођа Маја Гојковић одлично водила парламент, али знате, када се у јавности своди перцепција и намера одређених посланика да парламент не ради или се изазивају инциденти да би се створила таква слика о парламенту, онда је тешко ту слику променити.

            Мислим да је предлагање Ивице Дачића за ово место одлична ствар, јер он има богато искуство рада у парламенту, богато искуство као члан парламентарних делегација и мислим да ће он на прави начин водити овај парламент.

            Ивица Дачић има знање, Ивица Дачић има искуство, Ивица Дачић је познат као толерантан човек, има осећај за рад парламента, уважава посланике, наравно оне који поштују Пословник Народне скупштине Републике Србије, и зна како се овај посао ради.

            Ивица Дачић је оставио иза себе бројне резултате радећи у извршној власти. Не помињем то само као посао док је био председник Владе Републике Србије или министар унутрашњих послова, него и као министар иностраних послова. Захваљујући државној политици Републике Србије, Ивица Дачић је водећи Министарство спољних послова Владе Републике Србије успео да убеди 18 држава да повуку или суспендују признање тзв. независне државе Косово.

            Знате како, поштоване колегинице и колеге, уз оно што ради председник државе, ово је био најјачи дипломатски успех наше државе и најбољи знак да се без Србије не може решавати косовски проблем који је наш круцијални проблем и да се Србија мора уважавати, да се са Србијом мора разговарати ако се жели праведно и трајно решење косовског питања.

            Ово помињем и у контексту једне реченице коју смо чули данас од једног посланика, а везано за наводно Дачићево скривање истине о деведесетим годинама. Напротив, и овде у Народној скупштини Републике Србије, у свим расправама које су вођене али још више у парламентарним делегацијама или у Савету безбедности УН, Дачић је увек тражио истину, истину и о деведесетим и истину о ономе што се дешавало после деведесетих, истину о бомбардовању и истину шта се дешавало на Косову и Метохији после доласка цивилне и војне мисије УН.

            Ивица Дачић је потписао Бриселски споразум. Била је потребна велика политичка храброст да би се потписао такав документ, јер је у то време он, као председник Владе и човек који је то потписао, анатемисан у јавности да ради против државних интереса Републике Србије. Време је показало да је реч о важном документу за Србе на Косову, изузетно за нас као државу јако важном и показало се да Србија стварно жели да разговара, да се тај проблем реши и да се нађе решење.

            Зашто Бриселски споразум у делу формирања заједница српских општина није испуњен? То је питање. Зашто Приштина 48 споразума који су у међувремену закључени није спровела? То је питање. Зашто ОВК не даје на располагање своју документацију везано за злочине који су почињени на Косову и Метохији? То је питање. То су питања која поставља Ивица Дачић. Потпуно сам убеђен да ће парламент са Дачићем и у будућим временима одговорити изазовима који предстоје.

            Председник Вучић је најавио нове изборе. То се ретко дешава, али морам рећи и да је ту реч о великој политичкој храбрости. Први пут у модерној историји Србије се дешава да се на почетку формирања једне владе најаве нови избори. Сви ће имати могућност да се адекватно спреме и надам се да нећемо имати ситуацију да неко учествује у раду парламента или жели да буде учесник преговора о унапређењу ситуације у Србији, укључујући и изборне услове, а бојкот најави као вид политичке борбе са намером да себи обезбеди неку политичку корист. Нема од тога политичке користи, има само штете. Оне странке које то желе имају сада сасвим довољно времена да овде у парламенту Републике Србије кажу шта мисле, да поднесу било коју иницијативу. Потпуно сам убеђен да ће наићи на разумевање Ивице Дачића, али и парламентарне већине. Свако ће имати могућност да каже шта жели и, наравно, да створимо услове да и будућа ситуација у Србији буде боља.

            Потпуно сам убеђен да ће Ивица Дачић као председник Народне скупштине Републике Србије одговорити свим потребама и посланика и јавности Народне скупштине. Убеђен сам, познавајући Ивицу Дачића, да ће се он бринути о достојанству Народне скупштине Републике Србије, да ће сваки посланик добити могућност да говори, наравно у складу са Пословником, а да ће он на прави начин бити глас Народне скупштине у јавности Републике Србије.

            Потпуно сам убеђен да Народна скупштина, ако могу рећи фигуративно, прелази у праве руке. Знам да је овај предлог својим потписима подржало 233 народна посланика Народне скупштине Републике Србије, мислим више него икад у ових 30 година парламентарног живота, и то је нешто што говори о кандидату Ивици Дачићу, кандидату за председника Народне скупштине.

            Захваљујем се свим оним посланицима који су својим потписима подржали овај предлог и захваљујем се унапред на гласању које нас очекује.

Категорије: Посланичка група