Најновије

Морамо створити услове да породица буде центар живота Посланичка група

Проф.др Жарко Обрадовић, на Провој седници Другог редовног заседања Народне скупштине у 2020. години, говорио је о Предлогу закона о министарствима.

Поштоване колегинице и колеге, не знам колико је вама познато, Србија спада међу најстарије нације у свету, међу пет смо у Европи, међу 10 у свету и ми стварно морамо у овој области учинити значајне напоре, створити услове да нас буде више, да породица буде центар живота, да једноставно не само ово министарство, него и свако друго министарство ради све оно што је могуће да број становника на следећем попису који буде за једну деценију, буде далеко већи.

            Поштовани председниче Скупштине, поштоване колегинице и колеге, дозволите ми да и ја у име СПС кажем неколико речи о Предлогу закона о министарствима, пре свега, па и о осталим тачкама дневног реда.

            Наиме, посланичка група СПС ће подржати Предлог закона о министарствима који је поднело 167 народних посланика посланичке групе Александар Вучић – За нашу децу.

            Ово говорим намерно зато што треба да се зна да је сасвим логично када једна посланичка група освоји толики број гласова на парламентарним изборима у Скупштини и представља парламентарну већину, може да формира Владу и остале органе, да онда има и право да поднесе Предлог закона о министарствима. Зато што Предлог закона о министарствима представља исказани начин како та парламентарна група заједно са својим коалиционим партнерима који то желе и прихватају и могу, жели да реализује циљеве рада будуће Владе.

            Наиме, ми смо били у ситуацији да чујемо председника Вучића пре десетак дана када је говорио о циљевима Владе. Побројао је шест главних циљева. Логично је да ће председница Владе значајан део свог експозеа подредити тим циљевима и да ће то образложити, али је тако логично очекивати, с обзиром на успехе које је постигла претходна Влада, да ће они министри који буду остали да раде у наредној Влади морати да буду бољи него што су били, јер то је нешто што се од њих очекује.

            Добар је предлог да се оснују три нова министарства. Мислим да овим Влада показује жељу да у овом областима које покривају три нова министарства се постигну још бољи и значајнији резултати и да једноставно и те области живота буду на одређен начин и правно нормиране, али и да се уреде на бољи начин да се постигну резултати.

            Иначе, није никаква новост да скупштинска већина одређује кроз Предлог закона о министарствима број министарстава који треба да буду на нивоу једне државе. Пракса је ту врло различита. У неким државама се оснива мањи, у неким већи број министарстава. Сећам се пре неколико година, у Републици Мађарској било је девет или десет министарстава, али је било 40 и нешто државних секретара који су онда били министри у малом.

            Мислим да је ово паметан начин да се реализује програм Владе Републике Србије и мислим да је добро укомпонована структура целе Владе. Потпуно сам убеђен да ће госпођа Брнабић као мандатар заједно са свим осталим министрима одговорити изазовима који стоје пред Србијом.

            Кажем одговорити зато што смо много тога постигли. Стварно мислим не само као посланик наше посланичке групе СПС, него и као грађанин Републике Србије да оно што је урађено, примера ради у обезбеђењу енергетске будућности Србије, али кроз инфраструктурне пројекте и кроз стварање једне сигурности грађанима Републике Србије у делу обезбеђења зарада и осигурања посла за садашње и будуће генерације, јесте нешто што може само да нас радује.

            Борба против криминала коју је најавио председник Вучић може да буде само додатни елемент тог укупног резултата, јер борбом против криминала ствара се услов за правну сигурност, стварају се услови да већи број компанија дође у Србију стварају се услови да се отвори већи број радних места. Једном речју стварамо услове да неке ствари које су у овом тренутку примећене као проблематичне за Србију, решимо.

            Једна од тих ствари се сигурно може решити кроз оснивање министарства о породици и демографији. Није никаква тајна, статистички подаци показују да губимо значајан број људи. Један број је због смртности, други је због тога што млади одлазе да у неким другим земљама реше своју егзистенцију, али проблем одласка младих није само питање Србије. То је питање значајног дела источне и југоисточне Европе.

            Раније сам говорио, то може неком изгледати чудно или не, али мислим да је стварање европског простора високог образовања створило уствари ситуацију у западним земљама да без трунке уложеног новца добију готов производ, који се овде ствара у нашој земљи и у суседним земљама. Онда треба да урадимо много тога да би зауставили тај одлив младих људи, а да би зауставили одлив младих људи морамо да створимо услове. Мора да нас буде више.

            Мислим да је оснивање министарства за бригу о породици и демографији један јако добар потез. Министарка без портфеља, проф. Славица Ђукић је урадила оно што је било у њеној моћи, створила је добре услове, добре предуслове да се ово питање реши сада на још бољи начин, али није овде реч само о једном елементу. Овде има пуно тога што треба урадити. Брига о породици нису само мере подстицаја рађања, то је и стварања система вредности у коме ће се видети значај породице за опстанак и развој једног друштва.        

            Поштоване колегинице и колеге, не знам колико је вама познато, Србија спада међу најстарије нације у свету, међу пет смо у Европи, међу 10 у свету и ми стварно морамо у овој области учинити значајне напоре, створити услове да нас буде више, да породица буде центар живота, да једноставно не само ово министарство, него и свако друго министарство ради све оно што је могуће да број становника на следећем попису који буде за једну деценију, буде далеко већи.

            Знате, није само у путању зарада, у питању је за младе брачне парове и могућност да има предшколска установа, да има дечији вртић, да има одговарајућа школа, да се може доћи до одговарајућег кредита за куповину стамбене јединице. Пуно је тога што се може учинити.

            Када је реч о још једном новом министарству, Министарству за село, мислим да је то јако добар потез. Како је рекао мој пријатељ Драган Марковић Палма, 86% села полако нестаје. Села нестају, млади људи одлазе, старији остају ту нажалост до краја, нема перспективе, једноставно затвара се све оно што је постојало на селу. Мали је број случајева где, рецимо, као код Драгана у Јагодини, не говорим ово зато што је он овде поред мене, него то јавност Србије треба да зна, јер то може бити модел и за све остале локалне самоуправе, наравно уз помоћ државе, у Јагодини практично нема села које није повезано асфалтом са Јагодином. У Јагодини нема села где није направљен дом културе. У Јагодини нема села које није обезбедило грејање гасом. Јагодина је створила услове да један број компанија са стране дође и отвори ту своја постројења, да оснује своје подружнице. Отворен је нови број радних места тако да они из околних села могу лако да дођу на посао и да се врате. То је начин на који се могу створити услови, али да не би помислили да хвалим само свог коалиционог партнера. Ево, професор Стојмировић који је говорио пре, ја знам да он води акцију сакупљања књига за сеоске школе. То је веома племенит потез и наравно сви ми народни посланици, сви остали који то желе могу да донирају књиге да би школе у сеоском подручју имале што више школе.

            Знате, у српском подручју док постоји школа, постоји живот. Кад се угаси школа онда тешко можете рачунати, кад млади оду, да родитељ неће поћи за њима и њиховим стопама. Али, и рад овог министарства, колико год могао бити добар, а ја очекујем да ће бити, мора бити повезан и са радом других министарстава. Знате, онај који живи на селу жели да зна која је то пољопривредна култура преко које може остварити, ако могу рећи не добит, него колико да оправда свој рад, уложени труд и проливени зној, зато треба да буде добра сарадња са Министарством пољопривреде. Једноставно, друга министарства треба да помогну и мислим да је прави потез Владе да се формира једно овако важно и значајно министарство за Србију.

            Треће министарство које се формира, с обзиром да ми имамо овде Предлог закона о министарствима и три нова министарства су предвиђена за формирање, је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Најпре да кажем нешто о дијалогу.

            Наиме, дубоко сам убеђен да људи у Србији не разумеју шта значи реч дијалог. Дијалог, како каже један познати филозоф, је када водите разговор са неким ко не мисли као ви. Код нас у Србији нису научили људи да слушају једни друге. Уколико се не слажете са нечијим мишљењем испада да сте му противник, а не служе се људи, или бар већина, снагом аргумената. Ово није нешто што је само ствар теорије имали сте прилику и да видите у овим разговорима које смо водили и са представницима опозиције протеклих неколико месеци, да када неко одлучи да му је бојкот средство политичке борбе онда каже да у Србији није могућ дијалог. То није тачно. Дијалог је увек могућ, Скупштина је место за дијалог и јуче и данас, биће и сутра. Сви они који желе да воде дијалог са другом страном, са онима који не мисле као они, могу у Скупштини да нађу простор за дијалог.

            Једноставно, морамо да научимо људе, ако могу тако да кажем, треба да постоји култура дијалога о свим питањима колико год да се она могу

 сматрати тешким, јер је дијалог потребан да би се решило свако отворено питање.

            Нешто о другој димензији овог закона, а то су људска и мањинска права. До сада се овај део министарства налазио у оквиру Министарства за државну управу и локалну самоуправу и министар Ружић је одлично радио тај посао, али је чињеница да је ово корак напред. Добро је што се формира посебно министарство, то је добро за Србију. Србија има велики број припадника различитих мањина. Србија је једина, усуђујем се рећи, једина међу ретким земљама у Европи где мањине имају толики ниво права. Верујте ми да богатством различитости које постоје, примера ради у Војводини, али и законских решења које држава примењује, Србија може само њима да се поноси. Употреба службених језика припадника мањина, чињеница је да постоји 25 савета националних мањина, чињеница је да сваки припадник мањине може и јесте равноправан са другим, да не помињем све оно што се ради у области културе и образовања и у свим другим областима јесте нешто што може да радује.

            Мислим да је ово корак више зато што питање мањина није само питање нашег начина живота. Србија је увек била мултикултурна земља, али ово је важно и због нашег процеса преговарања са ЕУ. Сетите се, неке земље комшијске, пријатељске, али када дође време преговора увек користе то питање да би нам поставили препреку. Године 2012. је то била Румунија, Хрвати се, како бих рекао, не сузбију да то најаве. Било је питање положаја бугарске мањине пре годину дана, две. Једноставно добро је да постоји ово министарство које ће се бавити само о мањинама.

            Укинуте су две канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и канцеларија за људска права. Све је то сада део овог новог министарства. Мислим, једном речју, да је овај Закон о министарствима направио праву ствар, што ће за Србију три важне области бити сада предмет рада посебних министарстава. То даје наравно основу да ће и та министарства бити ефикасна, на крају крајева треба само да се угледају на своје колеге које раде у другим министарствима и који су до сада радили и који су добро радили, а да нису добро радили не би добили подршку грађана на изборима.

            Једноставно, мислим да је овај Закон о министарствима нешто што апсолутно треба подржати, јер мислим да ће ови закони донети Србији боље.

            Посланичка група СПС ће наравно гласати за ове законе. Хвала.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.