Најновије

Гостовање проф др Славице Ђукић Дејановић у емисији ”Шта жене желе”: Бирала сам онај пут где је требало радити Вести

Докторка и политичарка Славица Ђукић Дејановић открила је своје животне лекције које је стекла годинама, али и неке сасвим интимне детаље из свог приватног живота.

Гостујући у емисији “Шта жене желе”, потпредседница ГО СПС која је обављала више функција током своје дуге каријере, испричала је како живи по принципу “сада и овде”.

У сваком датом тренутку труди се да пружи максимум знања и емоција ономе са ким разговара – а овога пута говорила је о свом начину размишљања, својој каријери, али и свом приватном животу.

“Принцип овде и сада је важан зато што не треба ни прошлост ни будућност да нам кваре тренутак у коме смо да бисмо из њега добили максимум”, рекла је Ђукић Дејановић.

“Живот не даје баш много шанси – све су то тренуци ако се правилно не искористе и ако се доживе са ‘шта ће бити’ и ‘шта је било’, губимо енергију која се распрши и оде далеко од циља: будимо што квалитетнији, будимо што аутентичнији”, додала је челница СПС-а.

Каријера
Славица Ђукић Дејановић успела је да изгради себи име у две сфере: и у политици и у психијатрији. Кроз своју каријеру, била је на различитим позицијама, што ју је научило да је важно не понављати тренутке јер онда губимо на аутентичности. На свим пословима се трудила да, како каже, одговори задатку који је био пред њом.

“Често је то пут од трња до звезда, није баш лако, не само због компетиције, већ и зато што остварење циљева изискује огромну енергију, одрицање… За мене је свака нова позиција коју сам прихватала у животу, од студентских до државничких, била задатак где сам пре свега била захтевна сама од себе. Онда бих учила акта и од оних који знају више од мене”, испричала је у емисији.

За њу је сваки долазак до зацртаног циља био скуп малих успеха, а готово увек је имала и подршку.

“Ниједан мој резултат није био само мој – иза њих су стајали моја породица, родитељи, супруг, син. На државним позицијама су то били тимови квалитетних људи”, рекла је.

Психијатрија
Њен први позив је увек онај лекарски, а већ у другом разреду средње школе знала је да ће бити психијатар. Била је на језичком смеру, иако је за пријемни на Медицински факултет потребно знање из природних наука. Ипак, она каже да је желела да буде “што образованија” како би могла боље да разуме своје пацијенте.

“Бирала сам онај пут где је требало радити. Ја сам радохолик, радујем се и сада кад уђем у ординацију да прегледам пацијента, као кад сам била свршени специјалиста и када ме је интригирало то што ћу видети”, говори Славица.

“За неколико дана човек који није могао да спава долази и каже ја од лекова и ваших упутстава имам добар сан, ујутру сам одморан и радујем се животу. Нема награде која може да замени израз лица тог човека и тај мир у очима, које су огледало душе”, додаје, а каже и да јој прија када јој данас прилазе студенти којима је предавала и који су у њој видели узор.

Родитељи су је увек учили да је родна равноправност нешто што је једноставно истина, па се увек без проблема борила за себе.

“Сећам се другог разреда основне школе кад се бирао разредни старешина, кад ми је друг рекао хоћеш да ме предложиш. Ја сам му рекла предложи ти мене. И ја сам га победила. Тај пут борбе саме за себе ме учио да ја конкуришем свом окружењу”, испричала је анегдоту.

Приватни живот
Признала је да је често била растрзана између професионалних и приватних обавеза.
“Дете вам се разболи, а ви треба да држите неко предавање. Матернски инстинкт вам говори да треба да будете уз њега, да лакше савлада температуру, а пуна сала вас чека. Коме год да оставите дете, то је помало цепање на пола, али онда рацио овлада вама, и ако детету само ви можете помоћи, то је приоритет и једноставно се извините, а у осталим ситуацијама моја мама је била дивна замена, јер нико не може као она бака да буде тако топао”, открила је.

Ђукић Дејановић истиче да је због таквог темпа живота боље упознала саму себе.

“Некад вам се чини да сте изгубили себе, а са ове дистанце рекла бих да сам била нова самој себи. И треба заволети ту нову себе. Јесте породица оаза, јесте професионални успех нешто што вам је ветар у једра – али где сте ту ви ако не можете једно поподне да седите са својом пријатељицом”, каже.

Ипак, у приватној сфери било је и тешких пораза, као што је крах њеног првог брака. Зато је у други брак унела сву зрелост која јој је фалила.

“Један од приватних неуспеха је мој развод. Отац мог детета и ја више нисмо могли живети заједно, а били смо дивни родитељи и он и ја. Требало је детету објаснити да га тата и мама и даље воле, а не могу заједно. То је осећање великог губитка, као кад вам неко умре. Тај губитак брачне заједнице сам тешко доживела и сматрала сам да никада нећу имати снаге за нови брак”, признала је.

Лек за душу
Као психијатар, Ђукић Дејановић је свесна да је све више депресивних и анксиозних људи – зато “чување наше душе” никада није било важније. Она саветује да сви запитамо нашу душу шта жели, али и шта реално може.

“Лек за душу је да се принцип задовољства и принцип реалности ускладе, а то је мало и вештина. Мени је прфесија помогла да ту вештину докучим мало дубље, али је то мач са две оштрице – јер ви знате и последице усклађивања које не иду у корист ваше душе”, открила је.

Када то усклађивање постане немогуће, треба отићи стручњаку, саветује доктрока. Такође истиче важност релаксације и баланса у социјалном животу.

Најзад, Ђукић Дејановић признаје и да, иако води рачуна о менталног здрављу због природе свог посла, физичко здравље некад запоставља – не креће се и не плива довољно као што би желела. Али зна своје лимите – рецимо, одустала је од скијања, јер зна да би прелом у њеним годинама био јако тежак за лечење.

Извор: Нова

фото: РАС/ Танјуг