Најновије

Бранко Ружић у интервју за Политику каже: Не припадам мејнстриму попечитељског миљеа Вести

РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ; БРАНКО РУЖИЋ

Први потпредседник Владе Србије, Потпредседник СПС и министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић

  Рекордни четвороцифрени бројеви новооболелих од короне непрестано прете да у крајњој линији све школе буду затворене, а систем приморан да ради искључиво на даљину. Колико смо далеко од крајње линије?

  Образовни систем у амбијенту који је наметнула пандемија, упркос отежаним условима рада, показао је да је највиталнији у смислу отпора ковиду 19. Школска година је на време почела на свим нивоима образовања. Имамо алтернативне методе рада у ситуацијама када дође до оболевања ученика и запослених. За сада то сасвим добро функционише. Нажалост, бележи се велики пораст броја заражених на нивоу целокупног друпггва, али у оквиру образовног система ситуација није алармантна. Уколико дође до драматичног погоршања спремни смо да на то одговоримо, а да не угрозимо процес стицања знања. Свака мера коју будемо спроводили биће на основу препорука Кризног штаба. Управо због неповољне епидемиолошке ситуације штаб је одлучио да ученици свих основних и средњих школа у Србији буду на јесењем распусту од 11. до 13. новембра.

Осигурање континуитета и квалитета наставе и учења у епидемиолошки условљеним околностима захтеван је и одговоран посао, а само први у низу пред вама. Шта су приоритети?

Најважнији приоритет у овом тренутку јесте здравље деце, ђака, студената, запослених. Због короне и ороченог мандата не смемо да зауставимо живот и функционисање образовања. Важно је одржати континуитет започетих реформских процеса. Недавно је завршено прво пилотирање државне матуре која ће 2022. године заменити пријемни и олакшати упис на факултете. Наставља се дигитализација завршног испита за крај основног образовања, попуњавање листе жеља биће у електронској форми. Дигитализација система је један од приоритета, а увођењем дигиталног света као обавезног предмета од првог разреда имамо и дигитално описмењавање од најранијег узраста. Започет је рад на новим образовним стандардима. Јединствени информациони систем просвете заживеће од пролећа као најважнији оријентир за дефинисање образовних политика. Наука и технологија нису више државно сироче које се финансира спорадично. Научнотехнолошки развој приоритет је владе и кичма развоја наше државе, економије, индустрије. Драгоцена нам је сарадња са државним и приватним универзитетима и студентским организацијама. Предстојећи избор ректора и декана на пролеће донеће динамици која може да буде веома осетљива уколико са било које стране неко помисли да може да политизује оно што се зове, и у шта ја верујем – аутономија универзитета, а која не би смела да се тумачи на начин који би се могао подвести под неку врсту манипулације. Наредних годину и по дана видим као динамичан период пун критика и проблема, али и сарадње и подршке да остваримо све што смо наумили.

Када ће јавности бити доступан нацрт нове стратегије развоја образовања и васпитања?

Очекујем да нова стратегија образовања до 2027. године која је, такође, приоритет ресорног министарства и Владе Србије, буде спремна у првом кварталу следеће године. Припрема је у највећој мери урађена.

У последње три деценије, ви сте 18. министар просвете, девети из редова СПС-а и први који на то место долази без радног искуства у образовању.

Овај изазован посао рађа једну врсту позитивне треме, јер ја нисам попечитељ, не припадам мејнстриму тог миљеа. А министри су политичке фигуре и пролазна категорија. Када имате политичара који жели менаџерским приступом да уподоби функционисање система и спровођење потребних реформи, то не може да буде лоше. Најважније је очувати континуитет институционалне меморије у сваком министарству, а нарочито у овако осетљивом систему какав је образовни. Нисам приметио да је иједан министар просвете икада био хваљен и мислим да је то логично. Као родитељ и ја сам имао много критичких осврта. Хваљен је, евентуално, Данило Ж. Марковић, када су му деца поручивала: „Дачо, царе, не дај паре!”, да не би ишла у школу, али то су спорадични случајеви који трају колико и ларва лептира.

Можда ћете успети да осигурате нешто што ниједан ваш претходник није, на пример, да се у сарадњи са синдикатима уведу платни разреди?

 Социјални дијалог је веома важан и искористио бих прилику да свим просветним радницима честитам данашњи Дан просветних радника. Желим континуирану комуникацију са представницима репрезентативних синдиката у образовању, да сагледамо проблеме и решимо шта можемо. Реформа система плата је драгоцена тема. Тренутна ситуација је таква да се чека ребаланс буџета за ову годину и санирање негативних ефеката ковида 19, а у фази припреме буџета за 2021. годину у договору са синдикатима сагледаћемо могућност континуитета позитивног тренда повећања плата. Сматрам да ће у првој половини наредне године платни разреди бити једна од најважнијих тема, а оптимистичне су процене да би могли да се уведу од јануара 2022. године.

Никада раније министар просвете није био и први потпредседник владе. Обе функције су важне. Којој ћете посветити више пажње?

 Свестан сам да имам једну од највећих одговорности у Влади Србије убедљиво. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је најважније за друштво које тежи да постане модерно. Из тог разлога сам и свестан тежине одговорности коју носим на плећима. Ресорно министарство има императив да води рачуна о будућности наше нације, о наредних 50 година. То је разлика између краткорочних и дугорочних државних циљева, тактичких маневара и стратешких реализација. За просвету, науку и технолошкиразвој значајно је да барем у историју уђе чињеница да је министар из тог ресора био и први потпредседник владе. Искрено се надам да ћемо по завршетку овог ороченог мандата имати разлоге да се том чињеницом и подичимо. У оперативном и сваком смислу захтевнија је функција министра просвете, а ова друга позиција има значајну специфичну тежину у политичком смислу. Част ми је да сам, под један, први потпредседник владе на чијем је челу Ана Брнабић, а под два, да сам на том месту наследио свог партијског шефа Ивицу Дачића, што даје још виши ниво одговорности. Чињеница да се председник СПС-а налази на другој по значају државној функцији, као и да је, поред сјајних, стручних и енергичних потпредседника СНС-а дошло до договора да први потпредседник владе буде из СПС-а говори пре свега о одличним односима два лидера, Вучића и Дачића, али и о визији, државотворном односу и високом степену толеранције и потребе да се направи што шири, свеобухватни консензус око најважнијих државних питања која очекују ову владу.

Ваш претходник Младен Шарчевић уверава да је „жељом председника да започете реформе у образовању не буду заустављене због промене министра добио задатак да настави градњу на добрим темељима које је поставио”. Шта ће бити његов, а шта ваш посао?

 Захвалан сам доскорашњем колеги Шарчевићу и свакоме ко је спреман да саветодавно помогне сходно свом радном искуству у реформи овдашњег образовања. Очекујемо да се формира савет при кабинету премијерке Ане Брнабић коме ће председавати председница владе, а копредседници бити господин Шарчевић и ја. Савет ће имати седам чланова, са задатком да се на успешан начин координира реформа образовног система. Очекујем изузетну сарадњу и остварење континуитета са пређашњим радом господина Шарчевића. Немам претерану намеру да у овом ороченом мандату правим неке кардиналне персоналне промене у министарству, можда ће бити ротација које могу да доведу до боље реализације образовних реформи које желимо да спроведемо. То је тимски, а не рад појединца. А што се тиче министарства, зна се ко је шеф у министарству.

 На које сте резултате поносни као доскорашњи министар државне управе и локалне самоуправе, а шта сте за домаћи задатак оставили новој министарки Марији Обрадовић?

Настављајући рад премијерке Ане Брнабић, која је пре мене била на челу тог министарства, успели смо да изменама законодавног оквира, дигитализацијом, преданим радом матичара, формираним јединственим управним местима обезбедимо да грађани осете да су у епицентру интересовања државе. Више не морају да иду од шалтера до шалтера и да трошећи време и новац раде посао управе, а сада могу много да заврше и од куће кроз сијасет електронских сервиса. Тринаест евиденција о грађанима објединили смо у Централни регистар становништва, што је највећи искорак управе ка трансформацији у сервис грађана. Основали смо и Националну академију за јавну управу за усавршавање свих запослених у Србији, чиме се уједначава поступање службеника ма где да сте у Србији, Посао инспекција више није само да санкционишу већ и да буду саветници привреде. Колегиница Марија Обрадовић има сјајан тим у Министарству државне управе и локалне самоуправе и сигуран сам да ће још више унапредити тај сектор.

Извор: Политика