Најновије

Интервју Бранка Ружића за “Ало”: Школе нису озбиљније место трансмисије ковида Вести

„Број оболелих од ковида у Србији, наравно, уноси немир свима нама, али поновићу оно што сви из кризног штаба понављамо од почетка пандемије – најважније је да поштујемо мере. Такође, школе нису озбиљније место трансмисије и докле год је тако, односно докле год имамо могућност да одржимо редовну наставу и обезбедимо неометан рад, тако ћемо и чинити“.

Овако на почетку интервјуа за „Ало!“ први потпредседник Владе и министар просвете Бранко Ружић одговара на наше питање у којој ситуацији може бити донета одлука да се затворе школе и да се пређе на онлајн наставу.

 • Имају ли школе могућност да саме процене да ли ће њихови ученици прећи на онлајн наставу?
 • Не, не могу самоиницијативно такве одлуке да донесу, већ морају да консултују кризни штаб. Школе могу, када у једној групи у оквиру одељења постоје два потврђена случаја инфекције, да ту групу, а не цело одељење или целу школу, ставе у самоизолацију на 14 дана и на онлајн наставу.
 • Шта ће бити са зимским распустом? Имате ли у плану да га продужавате?
 • Одговорна одлука је на кризном штабу, будући да је реч о процени угрожености безбедности и здравља ученика, студената и запослених у образовно-васпитним установама. Одлука ће бити свакако донета у најбољем интересу свих.
 • Наставници се жале да су преоптерећени, да двапут раде исто, с друге стране родитељи се жале на квалитет знања које ученици сада добијају због целе ситуације с корона вирусом. Имате ли ви предлог решења?
 • Сви запослени раде у складу са својом четрдесеточасовном нормом. Захвалан сам што чувају виталност нашег система и предано раде да сви ученици, студенти не стају са својим образовањем, што и јесте циљ свих нас. Да ли бисмо сви волели да се настава одвија у нормалним околностима? Наравно, али време није „нормално“ и сви морамо дати максимум да се живот одвија и током пандемије.
 • Kада би се овог тренутка прешло на рад од куће, да ли би сва деца имала једнаке услове да прате наставу?
 • Према информацијама којима располажем, као и на основу рађених анализа, највећи број ученика је имао приступ како ТВ каналима – РТС2, РТС3 и РТС Планета, тако и интернет платформи коју је школа изабрала, а за оне који нису имали услова за онлајн наставу из донација је обезбеђен или интернет или таблет или мобилни уређај. Ако се деси неки такав случај у наредном периоду, решаваћемо.
 • Kако сте реаговали кад сте чули које министарство ћете водити? Је л’ то било „врућ кромпир“?
 • Много тога сам до сада прошао у политичком битисању. Трудио сам се да на сваком месту урадим најбоље што могу за Србију и њене грађанке и грађане, и у том маниру настављам јер ми то налаже елементарно кућно васпитање. Међутим, морам признати да је ово изазов више, да изазива позитивну трему и да јесте атрактивно када сте у позицији да лично дате барем скроман, временски ограничен допринос у министарству које је најважније за једно друштво, које тежи и приближава се идеалу да буде модерно. Министарство просвете води рачуна о будућности, о наредних 30, 40, 50 година нашег друштва, и зато ми је драго да могу да пружим допринос и будем делић тог мозаика. Политика, политике, политичари, све је то променљиво, али просвета, наука и технолошки развој јесу константа и кичма развоја и очувања вредносног система сваког друштва, па и нашег.
 • Ивице Дачића нема у овој Влади, недостаје ли вам?
 • Поносан сам што је на другој функцији по значају у држави, сматрам то његовим мудрим и државотворним искораком. Међутим, с обзиром да га сви познају, наравно да ће не само мени, него и многим другима у Влади, недостајати његов дух, шарм и луцидност. Свакако, сматрам да је то велики бенефит на другој страни, за народне посланице и посланике, али пре свега за све грађане Србије који ће пратити скупштинска заседања путем јавног сервиса.
 • Поред вашег Министарства, СПС је у новој Влади добио још један ресор, јесте ли задовољни као странка?
 • Државотворна политика, континуитет очувања дигнитета државе и националних интереса, социјалне правде, економског оснаживања, европске будућности, пружају оријентир на који начин СПС сагледава своју специфичну тежину након 30 година постојања, али такође и грађани који нам пружају подршку. Чињеница да смо својим кадровским потенцијалом увек спремни да одговоримо на изазове са којима се држава суочава говори у прилог тези да нам је Србија на првом месту. Најбољи пример је наш председник Ивица Дачић, који се налази на челу највишег законодавног и представничког тела, што је први пут у историји новијег српског парламентаризма да лидер једне респектабилне партије дође на то место. Свакако ће то појачати улогу и значај парламентарног живота и у домаћем, али и у спољнополитичком амбијенту. Kада радимо добро за Србију, странка је увек задовољна.

Зашто је толику побуну у СПС-у изазвао улазак Новице Тончева у Владу?

Заиста нисам приметио елементе ваших тврдњи ни у назнакама. СПС је велика породица, доносимо одлуке у складу са демократским процедурама у најбољем интересу грађанки и грађана које представљамо, и сматрам да је квалитативни помак, како за Владу Србије, тако и за нашу партију, да по први пут у скоријем времену, припадник националне мањине буде министар, а да се притом ради и о етаблираном и успешном привреднику.

Kако теку разговори са синдикатима? Kолико повећање плата могу да очекују од јануара?

Наш први сусрет прошао је у обостраном разумевању како социјални дијалог и треба да се води. Ми смо партнери за боље образовање, а не зараћене стране. Секторска повећања до сада јасан су сигнал уважавања драгоцености овог система за наше друштво. Свакако ћемо сагледати могућности да у ванредним околностима наставимо овај позитиван тренд. То ћемо урадити пре доношења буџета као Влада Србије.

Шта Вам је поручио ваш претходник Младен Шарчевић при примопредаји дужности?

Познајемо се одлично, имали смо прегршт добрих ствари које смо у претходној Влади урадили заједничким снагама, а све у складу са реализацијом пројектованих циљева. Није било потребе за порукама, али смо се врло лако разумели да у новим околностима континуитет рада на реформи образовног система захтева синергију знања, искуства и енергије са свих страна, и свакако оцењујем драгоценим сваку искуствену и саветодавну подршку коју можемо као Влада добити од свог доскорашњег колеге Шарчевића.

Извор: Ало