Најновије

Гостовање Бранка Ружића на РТС: Нема разлога ни за панику ни за прелазак на онлајн наставу Вести

Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да је веома важно да очувамо просветни систем. Нагласио је да су се школе показале као најсигурније место, као и да у појединим окрузима коронавирус и није уопште ушао у школе. Тако да нема разлога ни за панику ни за прелазак на онлајн наставу, поручује Ружић и додаје да се ситуација прати.

Бранко Ружић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да су васпитно образовне институције понеле огромно бреме, пре свега просветни радници, као и да је важно обезбедити да процес стицања знања што дуже фунционише на овакав начин.

“Имамо благи пораст заражаних, али када погледамо и статистику и чињеницу да у обдаништима имамо 250.000 деце, у основним школама око 530.000, у средњим школама око 250.000 на факултетима 250.000. То је неких милион и 250.000 нечије деце око којих сви ми бринемо и та бојазан је легитимна и оправдана, али не треба то политизовати и паничити”, поручује Ружић.

Нагласио је да су се школе показале као најсигурније место, јер се показало да у њима не долази до процеса трансмисије самог вируса, већ да вирус долази споља.

“Ове мере које је Влада јуче на седници донела, које су рестриктивније, надамо се да ће у наредних 15 дана, до 1. децембра, да смање тај тонус вируса”, рекао је Ружић.

Што се тиче конкретних бројки колико је заражених ученика, каже да “Батут” има детаљне податке, али да је у основним школама тај проценат негде око 0,1 одсто на нивоу читаве Србије.

“Имамо ситуацију да у неким окрузима коронавирус уопште није ушао у школе. Тако да нема разлога ни за панику ни за прелазак на онлајн наставу”, истиче министар.

Нагласио је да од почетка постоји могућност родитеља који желе да се определе да њихова деца наставу прате онлајн.

“До сада је тај проценат у старту био неких 4 процента, у септембру 2,7 одсто, сада када је почео благи раст сада је 3, 3 одсто, али то само говори да родитељи у великој мери имају поверење у просветни систем”, додао је Ружић.

На питање која је то црвена линија када ће морати да се пређе на онлајн наставу, Ружић каже да постоје јасни протоколи и правилници који се предузимају.

“Оно што је важно то је да ће увек здравствени део Кризног штаба бити властан да предложи те мере. За сада тог разлога заиста нема”, истиче Ружић.

Навео је да се прати ситуација и да се реагује чим се појаве случајеви заразе.

Указао је да се и међу наставним особљем бележи благи раст заражених и да ће и тај податак утицати на предлог нових мера.

“Уколико дође до неког великог раста у редовима просветних радника биће проблем организовати сам процес стицања знања”, рекао је Ружић.

На питање да ли је довољно онлајн наставе снимљено, министар каже да је увек три недеље унапред снимљено.

“Захвалност дугујемо нашим школским управама, сада се прати настава који су снимили у школској управи у Ваљеву, па тако на три недеље нека друга школаска управа се мења. Мислим да они врло предано раде свој посао и поред онога што раде у својим школама. Велики труд, велики рад и велика преданост тих просветних радника и морамо им бити захвални”, поручио је Ружић.

Истакао је да је важно да родитељи буду пажљиви и обазриви како би спречили да “корона уђе у образовни систем на велика врата”.

“Мислим да су ове мере од јуче на неки начин и сигнал и аларм за све нас одрасле да поведемо рачуна како се понашамо и да ли поштујемо мере”, сматра Ружић.

Нагласио је да је Закон који је донет веома важан, јер ће превентивно деловати на свест људи.

“Ја сам сигуран да 80, 90 одсто грађана поштује мере, али због оне мањине која показује висок степен неодговорности нажалост долазимо у ситуацију да долази до већег заражавања”, закључио је Ружић.

Извор: РТС