Најновије

Ивица Дачић гост емисије “Упитник”: Међустраначки дијалог је тема којом ћемо се бавити у наредној години Вести

Није моја улога да водим међустраначки дијалог, ја сам изабран за председника Народне скупштине, највишег законодавног тела, ми имамо своју агенду, а све остало је ван редовне активности парламента, рекао је за РТС Ивица Дачић и нагласио да тек треба да се разговара о наставку међустраначког дијалога.

Ивица Дачић је гостујући у емисији Упитник навео да се активности Народне скупштине одређују у складу са државним интересима и да је међустраначки дијалог тема којом ће се бавити у наредној години.

“Ја сам председник народне скупштине, није моја једина улога да водим дијалог власти и опозиције. Ја нисам започео никакав дијалог, тај дијалог је започет у прошлом сазиву скупштине и тек ћемо разговарати о томе када ће да буде настављен дијалог и у ком формату”, навео је Дачић и додао да је отворен за разговоре. 

Како каже, место одржавања међустраначки дијалога није спорно.

“Где ће се водити међустраначки дијалог који је потребан уопште није спорно, то може да буде у парламенту или неком другом месту. Ја мислим да би требао да буде у парламенту и ми ћемо то прихватити”, наводи Дачић.

Подсетио је да је бивша председница Скупштине Маја Гојковић одговорила на Мекалистерово писмо и да је у бившем сазиву парламента постигнута сагласност да Европски парламент помаже у међустраначком дијалогу власти и опозиције у две фазе – пре и после избора.

“Дакле, ситуација се променила, неке од странака које су учествовале у тим разговорима више нису у Скупштини и тек треба да разговарамо када и у ком формату ће бити настављен дијалог”, нагласио је Дачић.

Додао је да ће 24. новембра бити конституисан Одбор за евроинтеграције, на чијем челу ће бити потпредседник Скупштине Владимир Орлић, који ће се бавити питањима као што је Извештај Европске комисије о напретку.

“Али дневни ред и активности Скупштине се одређују у складу са нашим државним интересима, а не на основу неке наметнуте агенде”, поручио је Дачић и додао да наставак међустраначког дијалога треба очекивати наредне године.

Ја нисам представник ЕУ, већ народа Србије 

Наводи да је од Тање Фајон и Владимира Билчика добио честитке поводом избора за председника парламента и да су му у тим честиткама предложили да се направи онлајн састанак, видео конференцију на којем би расправљали о међустраначком дијалогу.

На питање ко би били учесници конференције и о чему, гост Упитника је одговорио да о томе тек треба да се разговара.

“Нисам ја овде експозитура Европског парламента, ја сам председник Народне скупштине Републике Србије. Ми имамо своју агенду. Нама је агенда да усвојимо буџет, и то је нешто чиме се сада бавимо. Постоје начини на који се примају честитке и на који се одговара на честитке. ја сигурно нећу то урадити сутра”, навео је Дачић.

Дачић, који је и председник Социјалистичке партије Србије (СПС) је, говорећи о односу те странке и Српске напредне странке (СНС), рекао да је потребно радити на даљем усаглашавању заједничке стратегије две партије у будућности, између осталог и око наступа на изборима 2022. године.

На питање да ли су односи њега и председника Србије и СНС Александра Вучића бољи него односи самих странака, Дачић је одговорио потврдно, додајући да не разуме несугласице странака на локалу.

”То су ствари које су нам потпуно непотребне, пребацујемо из једног бокала у други…”, рекао је.

На питање да прокоментарише несугласице између министарке енергетике и чланице Председништва СНС Зоране Михајловић и директора ”Србијагаса” и функционера СПС Душана Бајатовића, Дачић је истакао да је потребно превазићи тај сукоб.

”Сви треба да се издигну изнад мишљења једних о другима. Надам се да ће моћи да раде заједно… Мени се нико није обратио, нити Бајатовић, нити Михајловићева. То треба да се превазиђе”, казао је Дачић.

Он је додао и да никакав проблем није да се разговара о Бајатовићу, али да из државног врха није чуо за неке друге критике на рачун директора ”Србијагаса”.

Извор: РТС