Најновије

Председник Народне скупштине Ивица Дачић примио амбасадора Аустрије у Републици Србији Николауса Лутеротија Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић примио је амбасадора Аустрије у Републици Србији Николауса Лутеротија. Амбасадор Лутероти честитао је ступање на нову дужност председнику Народне скупштине Ивици Дачићу, изразивши уверење да ће на новој функцији наставити да доприноси унапређењу сарадње између Србије и Аустрије, као што је то чинио на позицији шефа дипломатије.

Амбасадор Лутероти пренео је честитке председника Националног већа Аустрије Волфганга Соботке и савезног министра за европске и међународне послове Александра Шаленберга и пренео њихову захвалност за изразе подршке Србије након терористичког напада 2. новембра 2020. године.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић истакао је да су односи између Србије и Аустрије пријатељски и да високом нивоу билатералних односа додатни квалитет може дати оснаживање парламентарне сарадње. Информисао је саговорника да је у Народној скупштини недавно формирана парламентарна група пријатељства са Аустријом, која је спремна да наставити рад на јачању сарадње, а изразио је и спремност да својим личним ангажовањем допринесе даљем приближавању два парламента.

Амбасадор Лутероти пренео је да спремност за развој парламентарне сарадње постоји и са аустријске стране, истичући да председник Националног већа Аустрије Соботка посебан значај придаје сарадњи са земљама региона, те да томе сведоче две његове посете Србији и у претходном периоду.

Пренео је позив председника Националног већа Соботке за учешће на Петој светској конференцији Интерпарламентарне уније, која би требало да се одржи следеће године у Бечу.

Током састанка разговарано је о тренутној здравственој ситуацији и мерама које владе Србије и Аустрије предузимају у борби против епидемије. Амбасадор Лутероти је информисао да су због неповољне епидемиолошке ситуације у Аустрији данас уведене нове рестриктивне мере које ће бити на снази три недеље.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је наду да ће се ситуација ускоро стабилизовати, указујући да епидемија оставља снажне последице на све сфере друштвеног живота.

Саговорници су се сложили да је пандемија оставила дубок траг и на међународне односе и да у циљу јачања сарадње треба интензивирати контакте чим се за то стекну услови. У том контексту, договорено је да се након стабилизације здравствених прилика организују посете председника парламената као и посланичких група пријатељства.

Извор: Парламент