Најновије

Ивица Дачић гост у емисији “Добро јутро Србијо” на Тв Хепи: Парламент је слика Србије Вести

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је највероватније да ће наставак међупартијског дијалога власти и опозиције бити наредне године, указујући да је то “додатна активност коју би парламент могао да има”.


Дачић је за телевизију Хепи рекао, да је добио писмо европских посланика Тање Фајон и Владимира Билчика, али да је, због обимне агенде парламента Србије и чињенице да Европски парламент не ради, договор да се одржи видеопозив.

“Потребно је видети, како, шта, теме, формат, сада је другачије него што је било, неке странке нису у парламенту”, сматра Дачић.

“Када неко са стране гледа, рекао би да ја водим дијалог власти и опозиције. Не, мој задатак је да председавам Скупштином, а све што произлази је додатна активност коју би парламент могао да има, ако се створе одговарајући услови”, предочио је Дачић.

Дачић је подсетио да је бивша председница парламента Маја Гојковић сагласила са идејом европосланика Дејвида Мекалистера да се води међупартијски дијалог у парламенту, да Европски парламент буде посредник и она је коопредседавала тим састанцима, са посланицима Европског парламента.

“Не слажем се са тврдњом да министарство којe води Гордана Чомић не би требало да се бави тим дијалогом”, додао је Дачић.

‘Парламент је слика Србије. Пословник је Устав за парламент у смислу понашања, али он не може да ограничи да се дефинише сваки секунд рада скупштине”, рекао је Дачић.

“Он је најавио да ће тачке дневног реда на следећој седници бити измене Царинског закона, административне таксе, ратификације међународних споразума. То је незанимљива тема и онда посланици кажу три реченице о томе и нађу спону и крену да говоре о другој ствари”, рекао је Дачић.

“То је политичка арена и одлуке тих странака да не учествују на изборима је лоша за њих’, рекао је Дачић.

“Сама та Европа је оценила тај њихов потез негативним’, рекао је Дачић, који и даље мисли да се бојкотом избора не може ништа урадити ни на плану развоја демократије, нити процеса придруживања ЕУ.

“Сада смо у ситуацији да су Шаип Камбери и Енис Имамовић вође опозиције у Србији, шта је дочекала српска опозиција да се то сада дешава’, рекао је Дачић.

“Не обраћају се они мени, нити ћу им одузимати реч”, одговорио је Дачић на питање да ли ће прекидати посланике када “му говоре Ђиласе и Јеремићу”.

Дачић је рекао да се његова позиција не може поредити са радом Маје Гојковић, јер је она имала озбиљну опозицију, озбиљна ометања, “имала је Бошка Обрадовића”.

“Стално се јављају гласови са Косова да треба и мене саслушати у Хагу, али ја бих њих подсетио да се у време Слободана Милошевића, нисам бавио државним стварима, већ сам био портпарол странке. Ја сам дошао на власт кад је Милошевић пао”, рекао је Дачић.

Председник Народне скупштине Србије рекао је да не верује да ће Србија имати било какве последице због споразума из Вашингтона, одбацујући тврдње да је Србија учествовала у кампањи Доналда Трампа.
“Нисмо ми учествовали у кампањи, већ смо добили позив председника Сједињених Америчких Држава”, рекао је Дачић за телевизију Хепи.

Извор: Фонет