Најновије

Ружић и Фабрици о сарадњи Србије и ЕУ у области образовања Вести

– Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици разговарали су о постојећој и будућој сарадњи између ЕУ и Србије у области образовања.

У саопштењу министарства наводи се да је Ружић указао да просветни радници чувају виталност система у ванредним околностима и да је одржавање наставе приоритет, као и да пандемија не сме да заустави активности на даљем развоју образовања изразивши очекивање да ће се наставити одлична сарадња са ЕУ.

Двојица саговорника истакли су важност образовања и изразили задовољство што је међу приоритетима нове владе.

Фабрици је истакао да ЕУ охрабрује нову Владу Србије да настави са реформама у образовању и сектору иновација, посебно у средњем и високом образовању како би неопходне вештине биле боље усаглашене са потребама тржишта рада.

Изразио је наду да ће Србија наставити да у пуној мери учествује у успешном програму Еразмус плус.

Фабрици је подсетио да ЕУ подржава развој образовног сектора у Србији са око 100 милиона евра бесповратне помоћи од 2004. године, као и са близу 90 милиона евра у области технолошког развоја.

Ружић и Фабрици су се сагласили да је важно обавештавати шире друштво у Србији о бројним важним успесима које су Србија и ЕУ досад постигле у сфери образовања, због чега су, како се наводи, одлучили да наредне недеље заједно обележе званичан почетак кампање у тој области.

Фабрици је честитао Ружићу на новој функцији и изразио уверење да ће наставити позитивну и конструктивну сарадњу са министром и у новом ресору, како по питању стратешког дијалога, тако и по питању реализације бројних ИПА пројеката.

Извор: Танјуг