Најновије

Бранко Ружић у интервјуу за Блиц: Имамо свe условe да ученици заврше школску годину Вести

” И даље имамо довољан број наставника за неометано функционисање. Школске управе координирају са локалним кризним штабовима и спрам тога се доносе и одређене мере у посебним појединачним случајевима” – каже у интервјуу за „Блиц“ Бранко Ружић, потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја.

ОН ИСТИЧЕ ДА МИНИСТАРСТВО СВАКОДНЕВНО добија извештаје. – “Тачно је да цифре расту и код деце и код наставника, али је важно због јавности да се зна да тај проценат не прелази два одсто од укупног броја деце у предшколским установама, основним и средњим школама, а исти проценат је отприлике кадагледамо укупан број просветних радника.”

 Рекли сте да школе нису место озбиљне трансмисије. Како се онда догодило да са неколико десетина новозаражених уводимо онлајн наставу, а данас када их има неколико хиљада, деца иду у школе?

 – Било да говоримо о почетку пандемије или о данашњој ситуацији, Министарство се руководи кредибилним препорукама Кризног штаба. Епидемиоиошка испитивања су показала да су се ученици у највећој мери инфицирали у породичним и другим контактима, не толико у школи, што говори о дисциплинованим ученицима и просветним радницима и њима дугујемо велику захвалност. Данас и даље постоје градови где корона није ушла, али тамо где пак јесте, постоје правилници где се указује потреба да се васпитно-образовни процес наставља редовно, али путем онлајн модела. Као држава смо, а посебно као здравствени и образовни систем, на систематичан начин дали јасан одговор на изазове са којима смо се суочили и са којима ћемо се суочавати.

 У којој ситуацији ће шкоиц бити затворене?

 – Не постоји размишљање о затварању школа. Уколико епидемиоиошка ситуација буде драстично промењена и у складу са прописаним протоколима таква да је потребно променити модел васпитно-образовног процеса, могуће је онда да се на кризном штабу буде разматрала идеја о преласку на онлајн наставу. Свакако смо спремни за реакцију на дневном нивоу, што и чинимо.

 Да ли се зна хоће ли зимски распуст бити продужен или је још рано?

– Не ради се о продужењу зимског распуста, већ о предлогу да се зимски распуст помери, с обзиром на то да су календари распуста у Аутономној покрајини Војводина и остатку Србије другачији, па да распуст буде у интервалу од 21. Децембра до 20. јануара на територији читаве земље. И о томе се разговара на седницама Кризног штаба. Уколико се одлучимо за то, имамо све услове да ученици заврше школску годину, при чему је систем наставе на даљину сигурна основа у сваком неповољном епидемиолошком периоду.

У новој влади сте добили потпуно другачији ресор. Да ли вас је то изненадило, јесте ли одмах прихватили или сте, ипак, имали дилему?

– Овај ресор је за мене посебан изазов и спреман сам да одговорим на њега. Као министар уз себе имам тим професионалаца који дуго раде на реформи образовања. ја сам у овој причи први међу једнакима на челу тима, који је ту да осигура правац који је утврдила премијерка и влада и да остваримо добре резултате.

Какво стање сте затекли у Министарству, шта вам је Шарчевић оставио?

 – Наставићемо да радимо на кључним темама, а неке од њих су дигитализација система, дуално образовање, нови образовни стандарди и даља улагања у науку и техноиогију. Оно што је битно да у ороченом мандату обезбедимо континуитет у односу на круцијалне ствари, а приоритет је свима сада здравље и безбедност  деце у предшколским установама, ученика и свих просветних радника.

 0 ИЗБОРИМА 2022

. Када размишљате о изборима 2022. године, да ли сте ближе ставу да СПС и СНС треба да имају једтиог председничког кандидата или свако свог? И да ли на парламентарне изборе треба да изађете на једној листи или…?

 – Стратешка сарадња два председника, Вучића и Дачића, као и наше две странке на државотворној платформи, указује да је одговорно и очекивано да, чувајући своје специфичности, афирмишемо и на даље заједничку вредност, а то је социјално праведна, економски развијена политички и безбедносно стабилна Србија европских вредности. Не би било мудро расипати енергију, а претходни председнички избори јесу путоказ за одабир модела на тим долазећим изборима.

 Део опозиције се буни због најаве обједињавања избора 2022. Шта ви мислите о томе?

 – Фрапантан је манир дела опозиције да се на тако неодговоран начин односе према сваком изборном циклусу који представља једино право место за оцену и процену и њихове снаге и легитимитета код грађанки и грађана Србије. Њихова политичка јаловост их све брже шаље у историју.

 Кажу да је било важно наћи ресор за вас и за Новицу Тончева, јер вас двојица можете да пореметите атмосферу у странци. Да ли је ти тачно?

 – Социјалистичка партија Србије је државотворно оријентисана, демократски устројена, политичка организација која ставља изнад свега интересе своје државе и њених грађана. Не бавимо се политичком пијацом, нити смо то икад. чинили. Чињеница да је председник Дачић на челу највишег законодавног и представничког дома довољно говори о нашој спремности да у сваком нивоу власти, али и у свакој грани власти дамо највећи могући допринос развоју Србије,

 Утисак је даје СПС скрајнут у новој влади, да имате мање ресора и мање важних ресора. Да ли су социјалисти генерално задовољни новонасталом ситуацијом?

 – Социјалисти су увек задовољни када су грађани задовољни. Зато ћемо и у наредном периоду радити предано на достизању свих циљева владе и државе. Део смо тима и желимо дазаједнички постигнемо успех.

Кажу опозиционари и корисници друштвених мрежа да је лидер СПС Ивица Дачић понижен местом председника Скупштине. Ста ви мислите?

– Њихова утемељеност у бирачком телу Србије управо говори о њиховом надреалном саглеђавању политичке ситуације. Народна скупштина Републике Србије је подигнута на виши статусни ниво чињеницом да је први пут у новијој парламентарној историји лидер једне од најрелевантнијих партија стао на чело тог високог дома.

СИТУАЦИЈА НА ФИЛ0Л0ШК0М ПОД К0НТР0Л0М

 Да ли пратите ситуацију на Филолошком факултету? Незаконитости бивше деканке па њен премештај на место саветнице вашег претходника Младена Шарчевића, па разне перипетије и опструкције у вези са избором новог декана, протест студената… Шта се с тим дешава?

– Најкраће речено, ситуација на Филолошком факултету је уведена у норму и решена ступањем на снагу новог статута. Сектор за инспекцијски надзор је у законским оквирима у три наврата вршио надзор. Оно што је такође важно и драгоцено јесте чињеница да се у аутономију универзитета као вредносној константи није дирнуло.

Извор: Блиц