Бранко Ружић и Сем Фабрици представили кампању “Образовање је важно” Вести

– Делегација Европске уније у Србији покренула је националну промотивну кампању под слоганом “Образовање је важно”, којом ЕУ има за циљ да пружи подршку сектору образовања у Србији.

Кампању, која је намењена ученицима и родитељима, наставницима, професорима, студентима и грађанима Србије, а коју је Делегација ЕУ покренула у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, званично су данас најавили шеф Делегације Сем Фабрици и министар просвете Бранко Ружић на РТС-у.

Током трајања кампање биће приказивани играни скечеви о свакодневним ситуацијама које школовање чине важним и занимљивим, а у улогама професора појављују се познати глумци – Иван Босиљчић, Калина Ковачевић, Бојана Стефановић, док је улогу једног од ученика одиграо популарни јутјубер Андрија Јовић – Андрија Јо.

Скечеви ће бити емитовани у паузама између онлајн часова на РТС у оквиру програма “Моја школа”, а на Радио-телевизији Војводина биће емитовани и на језицима националних мањина.

Ружић је казао да је Србији помоћ ЕУ у реформама које се спроводе у образовању свакако драгоцена и додао да је јако важно што се образовање нашло међу приоритетима нове владе.

“ЕУ је свакако највећи донатор у Србији и уживамо подршку у једном од најважнијих задатака у наредном периоду – изради Стратегије развоја образовања до 2027. године”, казао је Ружић.

Амбасадор Фабрици је навео да је сарадња ЕУ и Србије у образовном сектору изузетан пример онога што би се могло постићи блиском сарадњом.

Подсетио је да је, као највећи партнер Србије у модернизацији образовног сектора, ЕУ од 2003. године донирала око 100 милиона евра за реформу и унапређење сектора образовања на свим нивоима.

ЕУ је најважнији партнер Србије када је реч о увођењу нових стандарда, развоју програма наставе и учења, стручном усавршавању наставника и финансирању нове школске опреме и то од предшколског и основног васпитања и образовања, преко средњег стручног и високог образовања и образовања одраслих.

Фабрици је навео да је до сада више од 40.000 просветних радника стекло нове вештине и знања кроз стручне обуке, као и да је модернизовано 175 средњих стручних школа и развијени су савремени наставни планови за нове образовне профиле, а у складу са потребама тржишта рада.

Додаје и да је више од 300 основних и средњих школа реновирано, опремљено и модернизовано средствима ЕУ, као и да су бројне предшколске установе опремљене играчкама, намештајем и наставном опремом, а 27 факултета и истраживачких центара опремљено је модерном опремом, која доприноси квалитетнијој настави.

Такође, према речима Фабриција, опремљене су и бројне лабораторије, а више десетина хиљада младих научника сада ради уз најсавременију наставну и истраживачку опрему која одговара стандардима ЕУ.

“Око 10.000 студената, професора и наставника имало је до сада прилику да учествује у програмима кроз које унапређују своје вештине директно кроз образовне институције широм Европе, а од 2019. године Србија учествује у програму Ерасмус+ – на нивоу ЕУ чланица. Ови подаци верујем дају утисак о величини и резултатима који су до сада остварени. Образовање је важно. Ово је најбољи вид подршке Србији”, закључио је Фабрици.

ЕУ помаже Србији да уведе систем завршног и матурског испита у средњем образовању од 2022. године, а око два милиона евра донирано је током пандемије ЦОВИД-19 за прилагођавање образовног система потребама за учењем на даљину, чиме је обезбеђен приступ образовању за сваког ученика.

Кроз даљи развој техничких капацитета платформе за учење на даљину и подршку развоју њеног садржаја, ускоро ће бити омогућено успостављање библиотека школског образовања у 30 школа које имају значајан број ромских ученика и материјално угрожене деце, која су најтеже погођена пандемијом.

Извор: Танјуг