Дачић разговарао са сталном представницом Развојног програма УН у Београду и в.д. шефа ОЕБС-а у Београду Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић примио је сталну представницу Развојног програма УН у Београду Франсис Пикап и в.д шефа ОЕБС у Београду Ирину Крапивину.

Повод за састанак представља иницијатива Развојног програма УН, Мисије ОЕБС, Вестминистарске фондације за демократију, Националног демократског института у Србији и Интернационалног републиканског института у Србији, да се за нове посланике у Народној скупштини организује свеобухватни уводни семинар.Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је да је вишегодишња сарадња Народне скупштине са Развојним програмом УН и Мисијом ОЕБС била успешна и да је значајно допринела унапређењу рада Народне скупштине. Поздравио је иницијативу за организовање уводног семинара за нове посланике, подсећајући да су сличне обуке успешно организовани и у претходним сазивима Народне скупштине Републике Србије. Изразио је спремност и отвореност Народне скупштине за наставак сарадње са међународним организацијама и на другим пројектима који могу допринети ефикаснијем раду Народне скупштине, усавршавању народних посланика и обуци запослених у Народној скупштини.

Ф.Пикап и И.Крапивина честитале су ступање на дужност председнику Народне скупштине и пожелеле му успех у обављању нове функције. Захвалиле су се на отворености Народне скупштине за наставак сарадње, подсећајући да су заједнички реализовани веома важни заједнички пројекти и изражавајући наду да ће сарадња бити настављена и током овог сазива Народне скупштине. Ф.Пиакп је истакла да је Развојни програм УН у претходном периоду у Србији реализовао 45 пројеката чија вредност прелази 100 милиона долара. И.Крапивина је подсетила на сарадњу коју је Мисија ОЕБС у Србији остварила са Народном скупштином, пре свега са скупштинским одборима у области безбедности, људских и мањинских права и пренела спремност за наставак ових активности.

Саговорници су се сложили да се одмах започне са припремама за уводни семинар за нове посланике и да се, због епидемиолошке ситуације, он одржи онлајн. Размотрене су и друге могућности за сарадњу, попут подршке раду Женске парламентарне групе, Зелене парламентарне групе, приближавање Народне скупштине грађанима кроз одржавање недеље парламентаризма, седница одбора ван седишта Народне скупштине и др.

Извор: Парламент