Најновије

Ивица Дачић гост у емисији “Ново Јутро” на ТВ Пинк: Рационално о Косову Вести

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ће ускоро заказати седницу парламента на чијем ће дневном реду бити предлог буџета за 2021. годину, чија расправа иде у редовном, а не хитном поступку, па се седница очекује у првих десетак дана децембра.

Европски парламент и друге европске институције су годинама имале примедбе на парламент Србије јер је већина закона доношена по хитном поступку, прошле године скоро 50 одсто, рекао је Дачић за ТВ Пинк

Дачић је рекао да се догађа да и сада буде закона по хитном поступку, попут ребаланса буџета и Закона о заштити становништва од заразних болести, али то је изузетак, а не правило.

Ово је прва седница заказана седам дана раније пре одржавања и сви закони су поднети у редовном поступку, навео је о седници која се одржава сутра и на чијем дневном реду су измене Царинског закона и ратфикације међународних споразума.

На питање новинара, по чему ће памтити Патријарха Иринеја, Дачић је рекао да је Патријарх Иринеј дуго година био Владика Нишки.

” Он је био из моје епархије, кад год смо се сретали, говорио ми је мој Топличанин, иако он није био из Топлице”. Затим је додао, да је Патријарх Иринеј толико година провео у Нишкој епархији, 35 година, да je њу осећао као своју епархију.

“Председник Вучић и ја смо редовно учествовали на састанцима са Патријархом и синодом, везано за ситуацију на Косову и Метохији. “Дачић је истакао да га је Патријарх Иринеј звао сваких месец дана и интересовао се за Косово, док је обављао функцију министра спољних послова.

Дачић је, говорећи о посетама папи Фрањи, рекао да је он увек поздрављао патријарха Иринеја, иако се никада нису срели.

Жао ми је једино, навео је Дачић, што није дошло до посете папа Фрање, јер сматра да када дође неки други, процес ће ићи ка томе да се канонизује Алојзије Степинац.

Улога патријарха је била важна, јер је са осталим другим великодостојницима из СПЦ, умео да држи комуникацију са њим, оценио је он.

Једино нисмо решили питање папине посете, више део тога је да постоје два разлога – један можда тај теолошке природе, а други због злочина у Хрватској и потребе да се Ватикан огради од тога, нагласио је Дачић.

Ивица Дачић изјавио је да општа политичка конфузија на албанској страни прати косовску политичку сцену годинама, али то им је и алиби да не испуњавају оно што се договори у дијалогу, додавши да се са патријархом Иринејем могло рационално разговарати о питању Косова.
Неће победа Џозефа Бајдена на америчким председничким изборима моћи да промени оно што је на Косову реалност, а то је да су неки од приштинских званичника оптужени за злочине, рекао је Дачић за телевизију Пинк.

Такође је указао и да је приштинска страна тражила уочи потписивања Вашингтонског споразума да се распусте међународни судови и механизми.

Извор: Фонет/ Пинк