Дачић: Има заражених посланика,без тежих случајева оболевања Вести

Међу посланицима има оболелих од вируса ковид 19, али на срећу тај број није велики и нисмо до сада имали теже случајеве обољевања међу посланицима, изјавио је председник парламента Ивица Дачић.

Он је подсетио да у скупштини важе епидемиолошке мере, којих сви морају да се придржавају, пре свега ношење маски, док су посланици одвојени заштитним стаклом.

“Скупштина Србије, као највише представничко тело мора да функционише и у овим условима. Ми, нажалост, немамо могућност да се, као и овај форум, организујемо путем разних онлајн платформи”, рекао је Дачић на Београдском економском форуму.

Упитан да ли би, у случају евентуалног потпуног закључавања, скупштина била у стању да ради онлајн, Дачић је рекао да то није могуће, јер нема техничких услова.

“Скупштина је веома компликован систем, као и систем који се користи у самој сали, од евиденције, до пријаве за реч и самог гласања. Систем од 250 људи који могу да учествују у гласању, није реално брзо направити. Али, надам се и да нећемо бити принуђени на тако нешто”, рекао је Дачић и додао да је систем у скупштини застарео.

Он је додао да ни Пословником није предвиђено да скупштина заседа онлајн, али то није главни проблем, већ да су најважнији технички услови.

“Лакше је за један овакав форум, али скупштина мора да заседа у пуном смислу, укључујући и гласање”, додао је Дачић.

Пренео је да је једна посланица данас рекламирала повреду Пословика, јер је приметила да неки не носе маске, што, каже, и није предвиђено Пословником, али свакако важе правила као и за све грађане.

По питању вакцинације и упитан да ли ће тражити од посланика да се вакцинишу, да би наставили несметано да раде у скупштини, Дачић је рекао да ће се он лично вакцинисати када наше акредитационо тело да зелено светло, али да то не може да тражи од посланика.

“Не могу да тражим од посланика нешто што није у мојој надлежности. Они ће само, као одговорни људи доносити одлуку о томе и надам се да ће већина грађана имати одговоран однос према томе”, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг