Интервју Новице Тончева за Вечерње Новости : Југ земље може бити носилац развоја привреде Вести

  • Дачић препознао шта је у овом тренутку најбоље за странку 
  • Већ смо започели анализу ситуације и потреба у локалним самоуправама

 Ивица Дачић је довољно искусан да препозна шта је у овом тренутку најбоље за партију и све њене чланове и присталице. Оно на шта свако од нас мора да се фокусира јесте шта је то што у личном осећању, мишљењу и деловању може да промени како би у данима који долазе могао да буде бољи и успешнији.

Овако Новица Тончев, потпредседник ГО СПС са снажном базом на југу Србије и нови министар без портфеља, коментарише спекулације да је место у Влади добио јер је Дачић желео да предупреди евентуалну побуну у странци због чињенице да су социјалисти у новој влади добили мање места него у претходној.

Његов избор за многе је био изненађење, не само због тога што су га медији означавали као некога ко би могао да доведе у питање Дачићево лидерство или чак да формира нову странку, већ и због његовог традиционално лошег односа са напредњацима.

Коментаришући ову ситуацију Тончев каже:

 – Последњи избори су јасан показатељ где се тренутно спс налази и којим капацитетима у људима располаже. 0 томе колико је који социјалиста спреман да уради за партију и колико је ко био ангажован у раду на терену, говоре сами резултати. Верујем да ће нас све ово мотивисати да повратимо углед и достојанство какво спс заслужује. Као најпостојанија странка на овим просторима са непроцењивим искуством кроз турбулентну политичку историју Србије последње три деценије, са новим младим људима и мудрим старијим колегама СПС мора да буде неопходан политички субјект који активно учествује у извршној власти.

 Често сте улазили у политичке сукобе са напредњацима. Да ли ће то представљати препреку за вашу сарадњу са министрима из СНС? 

– Често сам имао потребу да браним истину и правду у Сурдулици. Социјалистичка идеја којој припадам ми не дозвољава да не реагујем на било коју неправду која се дешава људима у Сурдулици или на било ком другом месту. На последњој седници Скупштине општине Сурдулица позвао сам на заједнички рад СПС и СНС одборника, занемаривање различитости, а истицање јединства у борби за бољи и квалитетнији живот свих грађана и Сурдулице и читаве Србије. То што сам део тима Владе ме само више обавезује да бринем и заштитим сваког човека који је из неког разлога угрожен и не може сам да се бори. Влада је као добра репрезентација, скуп различитих појединаца ангажованих на различитим позицијама на којима могу да дају највише од себе и на крају заједно победе. Повезаност, разумевање и међусобна помоћ се подразумевају.

 Да ли ће, с обзиром на ваш улазаку Владу, односи напредњака и социјалиста у Сурдулици и другим општинама на југу земље бити бољи него до сада?

 – Мислим да нас је ова година научила много чему, а нарочито стрпљењу и разумевању. Без обзира о којој се политичкој опцији или уверењу ради, верујем да смо сви свесни изазовног времена у којем се као народ и земља налазимо. Постоје теме у којима се не могу правити компромиси и где нема простора за калкулацију и надмудривање. Развој и напредак Србије као главни задатак Владе и боља и сигурнија Србија за све њене грађане је цил> који мора да буде испред свих личних потреба и амбиција. Југ Србије би требало да буде поносан јер након много година има министра у Влади. Када узмемо у обзир да сам задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина, а то је нажалост прва асоцијација на општине на југу, мислим да је више разлога за заједнички рад на унапређењу сваког аспекта живота људи са југа него инсистирање на неслагању. Уверен сам да у наредним годинама југ земље може бити носилац економског и привредног развоја.

Који су вам основни циљеви на новој функцији?

 – Основни циљ Владе јесте смањење броја неразвијених општина. Мој кабинет и ја смо већ кренули са анализом тренутне ситуације и идентификовањем проблема и потреба, а наш главни задатак је пружање подршке у њиховом сагледавању и решавању како бисмо их оспособили за квалитетно и ефикасно функционисање.

Уверен сам да југ земље може бити носилац развоја привреде 

Које су неразвијене општине на које ћете се прво фокусирати и како планирате да им помогнете?

– Императив нашег деловања биће стварање прилика за раст и развој недовољно развијених општина. Фокус ће бити на подршци општинама које по степену развијености спадају у 3. и 4. категорију, а највећи број њих је на југу Србије. Различити су изазови са којима се данас сусрећу локалне самоуправе, од недовољно обучених кадрова до недостатка средстава за значајне пројекте. Морамо да едукујемо локалне самоуправе да рационално управљају пројектима и инвестирају у развојне пројекте који доносе профит и да им помогнемо да лакше дођу до извора финансирања.

Извор: Вечерње Новости