Владајућа коалиција је увек имала спремност и вољу да саслуша сугестије и предлоге једног дела опозиције Посланичка група

Председник посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић питао је председника Народне скупштине РС Ивицу Дачића – Да ли владајућа већина сада има обавезу да разговара и са ванпарламентарним странкама и којим, као и да ли је Европски парламент тражио неки рок за такав дијалог?

                        Уважени председниче, поштовано председништво, даме и господо народни посланици, владајућа коалиција је увек имала спремност и вољу да саслуша сугестије и предлоге једног дела опозиције, заправо читаве опозиције али овде намерно истичем – једног дела опозиције, када је реч о изборним условима.

                        О томе смо разговарали и на Факултету политичких наука, иако не знам зашто смо разговоре водили тамо, јер такви разговори се воде у институцијама система, воде се у парламенту, разговарали смо и у оквиру међустраначког дијалога и у тим разговорима и владајућа коалиција али и радна група Владе Републике Србије показала је један одговоран, озбиљан и посвећен приступ. Радна група се није декларативно и формално бавила овим питањем, већ врло конкретно и предложила конкретне измене и допуне закона.

                        Један део владајуће коалиције је ове разговоре схватио као фарсу, као прилику да заварава јавност, да би себе у том тренутку представио као жртву, иако су знали да је само један излаз из њихове политичке ситуације, а то је очајнички и губитнички потез, који су и предузели – бојкот избора. Нису њих интересовали избори, нису њих интересовали изборни услови, њих је интересовало само једно – да се представе као жртве и да покушају да, ако је могуће, без избора дођу до власти и привилегија. Док су представници владајуће коалиције о овим важним темама разговарали у институцијама система, један део тамо неке опозиције је о томе разговарао у хотелским лобијима.

                        Иначе, какви су то разговори ако тај један део опозиције дође на један састанак и каже – или 42 захтева или бојкот. Извините, то није простор за договор, то није простор за било какво компромисно решење.

                        Највећи део онога што је договорено током међустраначког дијалога је заправо све, јер ја имам овде агенду, учествовао сам у разговорима и све оно што смо договорили током међустраначког дијалога је имплементирано. То је био став и европских парламентараца који су учествовали у разговорима и који су рекли да је постојао један конструктиван приступ, да је направљен један квалитативан искорак напред, који води ка демократском духу.

                        Зашто сам ово направио као увод за питање које желим да поставим вама, председниче Народне скупштине Републике Србије? Из једног простог разлога, јер се последњих дана у јавности поново покушава од тамо неког дела опозиције направити атмосфера у којој ће они бити жртве. Између осталог они, председниче, кажу да сте ви рекли да сте против дијалога и да сте против разговора о изборним условима.

                        Ја знам да то није била ваша констатација, али мислим да је важно да због грађана Србије, да због јавности, одговорите да ли сте то рекли на такав начин или сте рекли да Народна скупштина Републике Србије као највиши орган законодавне власти има своју динамику, има своје приоритете и оног тренутка када буде реализовала оно што је договорено ће донети адекватне одлуке и у том контексту.

                        Знам и имам информацију, господине председниче, да су вам се обраћали и господин Билчик и госпођа Тања Фајон. Тања Фајон, која је била врло активна у изборима у Србија, и не само парламентарним изборима, већ, не знам да ли је господин Бирманчевић ту из СНС,  већ и када је реч о локалним изборима у Шапцу, што је за мене лично незамисливо. За мене је непојмљиво да неко тумачи и анализира у негативном контексту излазност избора на парламентарним изборима у Србији, где је била излазност око 50%, а изабран је за европског парламентарца приликом излазности од 28%. Дакле, није она освојила 28%, него је учествовала и изабрана на изборима где је излазност била 28%.

                        Да ли су они у том писму, господине председниче, наводили било какав датум и било какав рокове и са киме ми то, господине председниче, у периоду који је пред нама треба да разговарамо? Са ванпарламентарним странкама? Па њих је данас много. Да ли ми треба да задовољавамо све њих да би имали некакве идеалне изборне услове иако они нису мењани од 2008. године, него су се тек прошле године сетили да о томе треба да разговарамо. Немојте на такав начин да потцењујемо и да деградирамо грађане Србије јер наше друштво и грађани имају способност да препознају праве вредности и шта хоће и какву Србију хоће и какву Србију желе и то су рекли на парламентарним изборима. Да ли треба да разговарамо са европским парламентарцима? Немамо ми никакав проблем да саслушамо и њихове сугестије и предлоге. Поштујемо ми и господина Кукана и господина Флакенштајна. Немамо ми проблем да саслушамо и њихове сугестије и предлоге, али, господине председниче, дајте да престанемо и дајте да онемогућимо да неко вређа српску демократију. Немамо проблем да саслушамо и невладин сектор, али не може невладин сектор да буде организатор и модератор таквих разговора и да нам на неки начин вежу руке, да од нас траже да изађемо са конкретним ставом, да себи дижу цену, на тај начин нама вежу руке, а опет немамо став у том тренутку једног дела опозиције који је тада био парламентаран.

                        Ако можете молим вас, пошто Пословник то дозвољава, не морате писано да одговорите, него можете одмах уколико сте у могућности да дате одговор. Захваљујем.

Категорије: Посланичка група