Најновије

Ивица Дачић: Жене у парламенту могу да буду најбољи заштитник својих права Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић казао је, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије одржаној поводом 25. новембра Дана борбе против насиља према женама, да је породично насиље увећано током пандемије корона вируса, наводећи да је током мера карантина, у свету забележено 15 милиона случајева породичног насиља у својим домовима.

„Жене су, нажалост, и даље угрожене разним видовима насиља, укључујући и оно најтеже које за последицу има губитак живота. Подаци показују да се насиље над женама чак увећало током пандемије до те мере да је чак 15 милиона жена у свету било изложено разним врстама насиља и то у својим домовима, током мера карантина”, рекао је овиом приликом Ивица Дачић и додао да као друштво које води рачуна о једнакости полова, а нарочито о заштити жена од насиља сваке врсте, Репубика Србија с поносом учествује у заједничкој глобалној акцији у којој позивамо све да искоренимо ову болест савременог друштва.


„Народна скупштина има већ лепу традицију од скоро осам година откако у њој делује Женска парламентарна мрежа, чији рад сада настављамо, у новом скупштинском сазиву. У том циљу, позвао сам све посланичке групе да делегирају своје представнице за рад Женске парламентарне мреже, као утицајне и значајне парламентарне групе”, рекао је председник Скупштине Ивица Дачић.
Он је додао да су циљеви Женске парламентарне мреже племенити и обавезујући за све нас, а нарочито у области очувања здравља жена и породице, сузбијања насиља над женама, као и насиља у породици, економског оснаживања и образовања жена.
„У садашњем сазиву Народне скупштине више од 40 одсто посланичких места заузеле су жене. То је потпуно нов квалитет, и нема сумње да ће све веће присуство жена у парламентарном и политичком раду донети нову енергију и нов, хуманији, поглед на одлуке које ће у Скупштини бити доношене. Да ово није случајност потврђује и чињеница да половину Владе Србије чине жене, на шта смо такође поносни”, рекао је председник Народне скупштине.
„Као председник Народне скупштине, пружићу највећу могућу подршку раду Женске парламентарне мреже и бити њен снажан адвокат. Убеђен сам да овако организоване, без обзира на то из које су партије или посланичке групе, жене у парламенту могу да буду најбољи заштитник својих права и веома утицајан фактор за побољшање положаја жена у друштву”, рекао је Дачић и додао да Женску парламентарну мрежу види као најмоћнији и водећи политички форум, који ће промовисати женска права и њихове специфичне интересе.
„У тој мисији оне треба да добију безрезервну подршку свих нас”, истакао је Дачић.
Председник Народне скупштине Ивица Дачић је казао и да је пред женама велики посао и да ће им зато бити потребна подршка свих нас. А приоритети њиховог рада су пре свега подстицај женама у Србији да што више учествују у јавном и политичком животу, да шире свест о женској солидарности, да промовишу значај образовања и сталног усавршавања, а нарочито предузетништво и лидерство.
„Пре свега тога, а и поводом данашњег Међународног дана, морамо се сви јавно обавезати на сталну и бескомпромисну борбу против насиља над женама у било ком његовом облику. То је наша цивилизацијска обавеза, као и дуг према нашим женама, и она неће бити испуњена, све док насиље не буде сасвим искорењено из нашег друштва”, рекао је председник Народне скупштине Ивица Дачић.


Обраћајући се поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, народна посланица Снежана Пауновић, обраћајући се на конференцији за новинаре, посебно је изразила захвалност колегиницама, народним посланицама, оснивачицама Женске парламентарне мреже. Искорак које су направиле Гордана Чомић, Марија Обрадовић, Стефана Миладиновић, Дубравка Филиповски, Александра Јерков, и многе друге народне посланице из претходних сазива, био је основ да сви будући сазиви преузму обавезу и одрже тај континуитет, нагласила је Пауновић и додала да се никада у раду Женске парламентарне мреже нису осетиле идеолошке разлике између народних посланица. Дугујемо захвалност и женама из наше историје, али и обавезу девојчицама које ће се рађати после нас, да оставимо простор да наставе са својим активизмом и да никада више не буду мање заступљен пол и да их никада више не доживљавају као мање вредан пол, нагласила је она. Снежана Пауновић је у свом обраћању закључила да насиље као такво не сме да постоји, да мора да се престане са насиљем и да је дијалог увек једина опција.

Извор: Парламент