Важно је да у овим тешким околностима свако од нас ради посао за који смо преузели одговорности и то у најбољем интересу грађана Посланичка група

Ђорђе Милићевић председник посланичке групе Социјалистичка партија Србије (СПС) о споразумима о зајму

Поштовано председништво, поштовани министре, даме и господо народни посланици, министар и господин Марковић су у уводном излагању рекли да је реч о зајмовима укупне вредности 700 милиона евра и сам износ довољно говори и циљеви који се желе постићи реализацијом ових зајмова говори о самој важности и значају. 

Желим пре него што почнем причу о зајмовима и о сваком зајму појединачно да кажем да оно што је данас суштински најважније у Србији, јесте да свако од нас ко је преузео одређену одговорност и обавезу почев од председника Србије, Владе Републике Србије, министара, посланика, ма колико су тешке околности и са ма колико тешким изазовима се суочавамо, ради свој посао на најбољи могући начин. 

Председник Србије је јуче обишао изградњу једне веома важне амбуланте, наравно, очекујем да ће то наићи на критике тог тамо једног дела опозиције. Мада, нека их, нека они живе у заблуди, просто, знате, несхватљиво је и не разумем, шта је то што су очекивали да у периоду Ковида председник буде у изолацији, да Влада затвори своју зграду и да ради он-лајн или да ми радимо он-лајн, али вероватно би и тада постојале критике. 

Дакле, веома је важно да у овим тешким околностима свако од нас ради посао за који смо преузели одговорности и то у најбољем интересу грађана. 

Друга ствар, господине министре, ваше присуство у парламенту већ друга или трећа недеља, јел тако, најпре смо имали измене и допуне Закона о буџету, па зајмови, па пре тога још један сет законских предлога, је потврда да ова Влада, када је реч о фискалној политици има један одговоран и озбиљан приступ и води политику, ми сад морамо сви да носимо маске, јер смо усвојили такав закон  и поштујемо закон, наравно, али водимо политику без маске. Дакле, и онда када је тешко увек отворено пред грађане са конкретним чињеницама, показатељима и онда када је тешко увек отворено не остављати проблеме по страни, него ићи у сусрет проблемима и решавати их.

Тачно је, данас говоримо о зајмовима. Зајам јесте задуживање, али ми овим не задужујемо Србију, заправо не остављамо обавезу генерацијама које долазе, већ улажемо у нешто конкретно, нешто од чега ће сви имати користи. При томе се води рачуна о интересу грађана, води се рачуна о јавном интересу, али оно што је суштински најважније, води се рачуна да се сачувају тешко стечена фискална достигнућа до којих се дошло. Управо о томе смо много пута до сада говорили кроз реформски курс Владе, чији су темељи постављени 2014. године.

У питању су зајмови који су пројектовани буџетом Републике Србије, Законом о јавном дугу, зајмови који не ремете буџетске оквире, нити пројектовани ниво јавног дуга што говори опет о одговорном, понављам, и озбиљном приступу када је реч о фискалној политици.

Реч је о зајмовима који ће, прва два зајма који ће најпре допринети једом квалитетнијем, помоћи да дођемо до једног квалитетнијег одговора и као друштво, али и здравствена струка да дође до једног квалитетнијег одговора у борби против Ковид-19, а други део зајмова има, рекао бих, и стратешки и дугорочни циљ, што је од велике важности и значаја. Други део зајмова се тиче конкретног улагања у инфраструктурне пројекте. У конкретном случају, када говоримо о овим зајмовима, као што је о томе већ било речи, пројекти из области водоснабдевања, пречишћавања вода и енергетске ефикасности.

Наравно да је питање број 1. у овом тренутку свакако борба против Ковида. Ситуација у Србији јесте тешка, али ситуација у Србији није тешка због Александра Вучића или због Владе Републике Србије или због нас који данас седимо овде и говоримо о овим изузетно важним зајмовима, ситуација је тешка у читавом свету јер читав свет, па наравно и Србија и Европа се суочавају са највећим здравственим изазовом какав до сада није виђен и чији се крај нажалост још увек не надзире.

Ми заправо овде говоримо о будућности Србије и говоримо о томе како и на који начин и шта је то што можемо да учинимо да сачувамо сваки живот у Србији, живот сваког грађанина у Србији.

Нико ко је свестан ситуације у којој се Србија данас налази не може да оспори одговоран и озбиљан приступ државног руководства, али и целокупне здравствене струке када је реч о борби против спутавања негативних последица корона вируса.

Брзо и одлучно се реаговало и показало се да је то једини начин да се суочимо са овим проблемом. Многи су замерали да је Србија имала нешто ригидније мере наспрам других држава у Европи, а онда су и друге државе у Европи примењивале исте те мере. Критике смо имали и од стране једног дела опозиције да је Кризни штаб и ми заједно са Кризним штабом примењивали ригидне мере да би данас они предлагали исте те мере. Мере не можете унапред донети и не можете унапред предвидети ситуацију.

Све мере које су до сада донете, донете су уз сагласност и у договору са струком. У оваквим околностима, тешко је грађанима Србије. Ја разумем страх. Страх је природна појава. Али је врло важно да грађани Србије схвате да ово заиста јесте борба за будућност и јесте борба за живот сваког грађанина Србије. Немогуће је у оваквим околностима и у оваквој ситуацији, суочени са оваквим здравственим изазовом, имати потпуно задовољство свих. Али је важан исход. 

Нажалост, ми увек треба да се сећамо оних који су у периоду који је иза нас, а и данас, изгубили животе управо због корона вируса, али увек са поносом треба да истичемо и колико је живота спашено. И на то треба да будемо поносни.

Велика снага управо ефеката мера које је донео Кризни штаб заједно са државним руководством је дала додатну сигурност и стабилност грађана Србије. 

Нажалост, више пута смо упућивали апеле, молили, да се ситуација везана за Ковид 19 не политизује, да покушамо да то не сводимо на политичке оквире. Јер, било би добро ако би могли да политизацију Ковида 19 у овом тренутку ставимо у карантин. Биће простора и времена да се политички надмећемо и са опозицијом и да чујемо и њихово мишљење, њихове сугестије, њихове предлоге. Али, ја заиста не познајем и нисам чуо ни у једној држави у свету, у Европи, било која политичка партија која представља опозицију да се данас, у тренутку када се суочава са највећим здравственим изазовом, такмичи са својим председником или са својом владом, јер су сви свесни чињенице да само имају један задатак и да сви заједно имају само један једини циљ. 

Нећу превише пажње да посвећујем том назовите делу опозиције, али морам да кажем да и данас, нажалост, постоје у Србији они који желе политички да профитирају управо на овој теми. Ко су они који желе политички да профитирају? То су исти они који нису имали храбрости да учествују на изборима, који су се определили за онај очајнички и губитнички потез, јер је то био једини излаз из њихове безизлазне политичке ситуације у којој су се нашли, а то је бојкот. То су исти они којима је данас важније да дођу до Јавног сервиса, да разговарају са менаџментом Јавног сервиса, јер, забога, имају нешто много важно да саопште, нису довољно присутни у медијима па имају нешто много важно да саопште, а при томе су спремни да новинаре, не схватајући колико је то важно у овом тренутку, колико је информација у овом тренутку важна, и уместо да имају поштовања према новинарима који одговорно и озбиљно и посвећено раде свој посао, они данас новинаре деле на подобне и неподобне и сматрају да су довољно стручни и квалификовани да кажу ко је новинар а ко није новинар. То су исти они захваљујући чијој политици и идеологији имамо најбескрупулозније нападе на људе који даноноћно раде у Кризном штабу, попут др Кона, најбескрупулозније нападе у Војводини, кроз натписе, кроз поруке, и то само неколико стотина метара од ковид амбуланте у којој се, према неким подацима, преко 400 грађана Новог Сада прегледа у току једног дана. Дакле, заиста срамно, бескрупулозно, не знам како бих их другачије назвао.

Као што сам мало час рекао, то су исти они који су најпре критиковали нас који смо подржали ригидне мере Кризног штаба и државног руководства, а потом нас критиковали зашто не уводимо ригидније мере. А у периоду када смо увели те мере, те исте мере су они кршили, тако што су долазили овде пред Народну скупштину, седели на степеништу, јер улазак у Народну скупштину је у ближој и даљој будућности за њих плусквамперфекат, давно прошло време. Али, добро, рекао сам да не желим превише да се бавим њима, нека живе у заблуди. 

Ја бих рекао, када су они у питању, нисам ја довољно квалификован и стручан, али ћу покушати да дефинишем то на један другачији начин. Мислим да је ту у питању једна друга врста вируса, а то је вирус политичког преживљавања, панике и страха. Али, кажем, нека их, нека живе и даље и заблуди.

Оно што је суштински најважније у овом тренутку када је реч о Србији, када је реч о борби против ковида је солидарност и јединство. Важно је да се грађани као и до сада понашају одговорно, озбиљно, рационално, да поштују пре свега препоруке струке. Важан је лични степен одговорности свих нас заједно, као што је колегиница Снежана Пауновић током јучерашњег дана и заседања рекла, ако смо ми усвојили закон онда хајде да пођемо најпре од нас самих па да тај закон поштујемо, а поштоваћемо га тако што ћемо носити ове маске јер то је најмање што можемо да учинимо, не због нас, него због других јер на тај начин ћемо заштити и друге.

Дакле, важно је јединство, јер Србија је увек била јака онолико колико је јединствена и важно је да бар они који имају разума схвате да имамо само једну заједничку борбу коју морамо заједно да победимо и један заједнички циљ који морамо заједно да остваримо и зато је важно да грађани Србије у овом тренутку верују струци и да верују нашој држави Србији.

Што се тиче конкретно два зајма која се тичу Ковида 19 реч је о првом зајму који Република Србија узима од Банке за развој Савета Европе за финансирање јавног сектора ради ублажавања последица ковида, који се односи на додатну подршку здравственом сектору за покриће драстично увећаних трошкова набавке санитетском материјала, личне заштитне опреме, медицинске и друге опреме, потрошног материјала у циљу борбе против корона вируса. Такође, из овог зајма ће се финансирати и куповина фармацеутских и медицинских производа, као и побољшање заштитних мера у болницама, укључујући и заштитну одећу, маске, рукавице и опрему. Крајњи корисници зајма биће наравно грађани Србије, а посебно особе заражене Ковидом 19, пре свега старији од 65 година са хроничним болестима којима је потребна лекарска помоћ, као и подједнако изложено медицинско особље.

Други зајам, који Република Србија данас узима од Међународне банке за обнову и развој треба да допуну финансијске потребе за текуће активности и инвестиције како би се допринело већој способности здравственог система за хитно реаговање такође када је реч Ковиду 19. То ће бити постигнуто куповином додатне неопходне опреме, изградњом капацитета за надзор и пружање техничке подршке укључујући и обуку медицинских радника за пружање нефармацеутских интервенција, затим за комуникацију, подршку у борби против ковида. 

Конкретно речено, овај пројектни зајам ће финансирати активности које имају за циљ ограничавање локалног преноса Ковида 19, чиме се ублажавају или потпуно избегавају последице пандемије. 

Овај зајам треба да обезбеди јачање и информационог система за управљање у здравству, чиме би се олакшало евидентирање и правовремена размена информација о Ковиду. Такође, пројекат ће омогућити и успостављање две додатне регионалне Ковид 19 лабораторије, у оквиру Клиничког центра Војводине у Новом Саду и Клиничког центра у Крагујевцу, чиме ће се повећати дневни обухват тестирања. Наравно да ће посланичка група СПС подржати ова два предлога. 

Један број споразума као што сам рекао о зајмовима из сета овог закона односи се већ на започете пројекте енергетске ефикасности. Малочас је колега говорио о тим пројектима. Први је Споразум о зајму између КФВ и Републике Србије за пројекат енергетска ефикасност у објектима јавне намене, фаза – 2, други такође са истом банком, Немачка развојна банка за реализацију пете фазе пројекта, рехабилитација система даљинског грејања у Србији и трећи је програмски зајам од банке за развој Савета Европе за пројекат енергетске ефикасности у зградама централне власти.

Реализација ових пројеката говори у прилог суштинског опредељења Србије да се дугорочно посвети рационализацији, односно смањењу утрошка енергије за привреду и живот људи уопште, за функционисање друштва. Знамо да су енергетски ресурси на планети, па и у нашој земљи ограничени, а неки необновљиви. Знамо да постоје и обновљиви извори енергије којима се могу супституисати традиционални енергенти као што су вода, угаљ, нафта и природни гас. У том смислу Србија се укључује у реализацију доста значајних пројеката који се тичу ефикасног трошења енергије, а с тим у вези и са заштитом животне средине. 

Што се тиче рехабилитације система даљинског грејања у Србији – фаза 5, пројекат који ће се финансирати кредитом који Република Србија узима такође од Немачке развојне банке, реализација пројеката из наведеног зајма управо има за циљ побољшање стања постојећих енергетских постројења. Ту мислим на рехабилитацију даљинског система грејања који због истрошености има велике енергетске губитке и свакако је један од важних послова у енергетском сектору којим се унапређује и енергетска ефикасност и заштита животне средине.

Малочас је господин Марковић поменуо и обзиром на време скратићу, па ћу рећи само још ово. Ови зајмови конкретно су усмерени ка локалним самоуправама и то је такође од суштинске важности и значаја.

Дакле, обухваћене су топлане појединих локалних самоуправа, изабране на основу позива Министарства рударства и енергетике који је спроведен још 2017. године и 2018. године. Коначни учесници у овом пројекту су Београд, Јагодина, Крагујевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот. Верујемо да ће највећу корист од реализације овог пројекта имати управо грађани ових средина, а не треба занемарити корист по животну средину који загађује велик број малих топлана и кућних ложишта.

На самом крају, није председник парламента ту па ми нећете надам се, скратити време, јер кад је председник парламента они углавном скраћују време, ако дозволите још 20 секунди да искористим ваше присуство.

Дакле, суштина коју данас као поруку треба послати грађанима Србије и јавности јесте да Србија због здравственог изазова са којим се суочава, због короне нестаје. Напротив, у свим секторима где је то могуће идемо развојним путем, новим улагањем, инвестицијама које значе и нова запослења. И данас је Србија велико градилиште и биће кроз реализацију пројеката о којима данас говоримо, јер овај део привреде носи развој и значајно доприноси пре свега ублажавању последица Ковида 19, који је променио слику света у свим, нажалост сегментима живота.

Још једном, посланички клуб СПС у дану за гласање подржаће овај предлог.

Категорије: Посланичка група