Најновије

Марковић: Аутогол Заева, одбацује борбу Македонаца за сопствени идентитет Вести

Зоран Заев је дао највећи аутогол македонској државној политици после признања Тајвана, сматра историчар и потпредседник ГО СПС Предраг Марковић, коментаришући изјаву македонског премијера да је бивша Југославија одвајала заједничку историју Македонаца и Бугара те да су Бугари у Македонији били “администратори, а не окупатори у Другом светском рату,

Он констатује да ” изјава македонског премијера поништила напоре Македонаца за своју посебност и државност..

” Наша браћа северномакедонци немају среће са тим државницима. Признањем Тајвана су наљутили НР Кину без потребе, а сада ова изјава не само да је увреда за Србе и југоносталгичаре већ је увреда и за идеју македонске државности”, каже Марковић..

Он додаје да Идеја македонске државности је потпуно супротно ономе што је рекао премијер Северне Македоније Зоран Заев за бугарску агенцију БгНес јер је она требала да буде мост између Срба и Бугара, а да истицањем македонске посебности заправо они буду цемент те балканске федерације, објашњава

Македонска државност, тврди он, у очима великих људи попут Гјоргји Димитрова, Јосипа Броза Тита, Лазара Колишевског је требало да буде мост између Бугарске и Југославије.

“Македонска држава је требала да буде срце те балканске федерације о којој је сањао Гјоргји Димитров и она је требала да обухвата Пиринску, Егејску и Вардарску Македонију”, објашњава Марковић и додаје да је идеја македонске државности потпуно супротна овоме што каже Заев.

Она је, додаје он, требала да буде мост између Срба и Бугара и да се том истицањем македонске посебности заправо они буду цемент те балканске федерације.

“Оно што јесте тачно у изјави Заева је то што је многе шокирало, а то је велико учешће Бугарске у антифашистичкој борби. Ми смо то прећуткивали, а заправо по истраживању младог историчара Бориса Томанића више је Бугара страдало на страни Народно ослободилачке војске Југославије и Црвене армије него као окупаторских војника”, каже Марковић.

Марковић каже да се Заев сада понаша ”као девојчица у средњој школи која оговара једне другарице код друге”.

“Заев да би придобио бугарску подршку у преговорима са ЕУ оговара Србију и Југославију што није добро зато што су Македонци имали толико муке да дефинишу свој идентитет у односу на претензије Бугара и Срба”, објашњава он и истиче да македонски премијер сада одбацује борбу Македонаца за сопствени идентитет.

Верујем, додаје он, да људи који су стварали македонску државу и културу, да се преврћу у гробу када чују изјаву Заева.

На питање колико таква изјава Заева се може сматрати озбиљним гласом, с обзиром да је реч о човеку који је чинио бројне политичке уступе, Марковић наглашава да је проблем када човек има тако високу државну функцију и да самим тим не може да буде неозбиљан у изјавама.

“Има ту и неке мисије. Наравно да питање националности и идентитета Гоце Делчева био велики проблем и у доба Гоце Делчева и Јанета Санданског и осталих и врло компликовано, али одбацивати целокупно југословенско наслеђе Македоније значи одбацити саму идеју македонске државе и нације”, наглашава Марковић.

Упитан да ли такве изјаве говоре о новим тенденцијама у разумевању македонске историје Марковић одговара да историја има много различитих тумачења, али да она има и политичку улогу.

“Ревизија се увек тумачи искључиво као негативан појам. Наравно да неке ствари треба преиспитати, као што сам рекао, давањем већег признања бугарском утицају у антифашистичкој борби, то није лоша ствар, али то је једино што је у тој изјави добро, а све друго је неозбиљно”, каже Марковић.

Додаје да је изјава македонског премијера велики ударац за самопоштовање Македонаца, те да је тај народ већ морао да прогута ”једну горку пилулу” Преспанским споразумом.

“Сада је ово шок, јер Преспански споразум ипак не задире у саму идеју Македоније, а овом изјавом, када би човек озбиљно схватао, Заев је поништио напоре Македонаца који се са толиком муком борили за своју посебност и државност”, закључује Марковић.

Извор: Танјуг