Гостовање Ивице Дачића у ”Хит твиту” на ТВ Пинк: Како обичан човек да се осећа ако председник није заштићен Вести

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић гостујући у емисији ”Хит твит” на ТВ Пинк, рекао је да би сваки од случајева у којима се прети председнику државе и јавним личностима требало детаљно да испитају надлежне службе и да провере каква је реална опасност, али и да држава примени најоштрије мере, како би се знало каква је казна за то.

“Ми имамо манир да кажемо да су то глупости, иако историја насиља говори да га чини таква врста људи. Они стварају атмосферу да је нормално да претите председнику. Како обичан човек да се понаша, ако председник није заштићен”, рекао је Дачић.

Он је казао да би такве ствари требало да осуде и лидери опозиције, јер управо они индукују говор мржње према Вучићу.

“Када се појави нешто овако, треба да изађу лидери опозиције и осуде то. Онда би јавност имала у виду да не толеришу такве ствари. Тиме се индукује атмосфера у друштву”, рекао је Дачић.

Ивица Дачић оценио је да су министар спољних послова Никола Селаковић и Министарство поступили како треба, када су у суботу увече применили меру реципроцитета у вези протеривања амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића из те земље.

Дачић је рекао да у међународној политици постоји мера реципроцитета коју све земље на свету примењују и истакао да је Божовић протеран без икаквог разлога.

Како је рекао, мера реципроцитета је паметна одлука, али и да је жеља да са Црном Гором братском државом имамо добре односе нешто друго.

“Ово што је председник Србије Александар Вучић вечерас урадио није оспорио шта је урађено, већ је сматрао да тиме показујемо да имамо добру вољу да сарађујемо и пружамо руке једни другима, без обзира шта су они урадили”, рекао је Дачић.

Он је додао да га баш занима шта ће још урадити одлазећи црногорски режим у вези Србије.

“Не памтим да је овако нешто забележено у историји. Дошли смо до тога да испада да смо највећи непријатељи. Можда је и добро, јер је тиме режим Мила Ђукановића дао свој последњи печат владавине”, рекао је Дачић.

Он је навео и да, каква год буде нова црногорска влада, биће боља од владе ДПС-а.

Лидер СПС -а не зна како се питање имовине брата Драгана Ђиласа није поставило до сада и истакао да пореклом имовине треба да се баве надлежне институције.

“Вучић и Николић док су били у опозицији нису помињали породице Тадића и других, а данас је то постала мантра. Ја се политиком бавим 30 година и имам један стан. Замислите када бих имао два или три. Овде постоје неки аријевци, виша класа, који сматрају да им нико ништа не сме. Исти аршини треба да постоје према свима”, рекао је Дачић.

Он је истакао да ни за кога не каже да је лопов док другачије не докажу надлежни органи и додао да они који нападају друге, не би требало да се буне ако неко учини исто то њима.

“Ако имате ситуацију да неко помене вашу породицу, правите се да сте жртва и да је то непринципијелни начин. Ја знам како од политике можете да живите. Ако живите другачије, значи нисте живели од политике већ од неког бизниса који је легалан или нелегалан, односно злоупотреба политичке функције”, рекао је Дачић.

Дачић сматра да треба наћи баланс између заштите јавног здравља и менталног здравља становништва.
Истакао је да није једноставно да све пређе на онлајн. Додаје да не може све да стане нити је предвиђено да све стане.
Осудио је сваку врсту политизације пандемије корона вируса и истакао да је најважније да постоји добра сарадња оних који се баве науком и оних који воде државу.

“Зар мислите да парламент треба да прекине рад у условима короне? Нешто мора да функционише. Не може све да стане и није ни предвиђено то, зато је потребно направити услове за живот са короном. За пет година овога ћемо се сећати као лањског снега. Заборавићемо све што је било, и ми и свет, и неспремни ћемо дочекати неки наредни вирус”, рекао је Дачић.

Како је навео, свет ништа није научио из прошлости, алудирајући на пандемију шпанске грознице од пре 100 година

“Све модификације грипа су настале из шпанске грознице, али тада није било савремених лекова. Сада, 100 година након тога ми нисмо ту шпанску грозницу уписали као један од најзначајнијих догађаја 20. века, а то се поновило у тешком облику, али са лакшим последицама. Заборавили смо на епидемије које су односиле по 30 одсто становништва”, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг