Интервју Бранка Ружића за Курир: Образовање се не сме прекинути,сценарио о затварању школа не постоји Вести

Образовне установе и просветни радници су показали и доказали спремност да се прилагоде ситуацији и сви у систему су преузели озбиљан терет како школска година не би била изгубљена, већ максимално искоришћена у датим околностима

Потпредседник Социјалистичке партије Србије (СПС) Бранко Ружић преузео је ресор образовања у тренутку кад је, због епидемије коронавируса, доведена у питање и цела школска година. Нови министар просвете, науке и технолошког развоја у интервјуу за Курир поручује да могућност затварања школа “не постоји ни у примисли”, јер се очекује ефикасност мера које су управо уведене – делимичан прелазак на наставу на даљину.

Ружић открива и зашто социјалисти желе у савез с напредњацима на предстојећим председничким, али и парламентарним изборима, упркос варницама већ на почетку рада ове владе. Догађај у којем министарка енергетике Зорана Михајловић са састанка избацује дугогодишњег директора “Србијагаса” Душана Бајатовића Ружић назива – креативним размимоилажењем.

Донете су нове мере које се тичу функционисања наставе у школама. Колико ће то пореметити ову школску годину и шта може бити следећи корак, уколико се настави неповољна ситуација?

  • Школе и просветни радници су показали и доказали спремност да се прилагоде ситуацији и сви у васпитно-образовном систему су преузели озбиљан терет како школска година не би била изгубљена, већ максимално искоришћена у датим околностима. Очекујем да овај прелазак на онлајн наставу старијих разреда основних школа, свих средњошколаца, уз исту препоруку високошколским установама, плус ранији истодобни зимски распуст на територији читаве Републике, а у периоду до доласка вакцина, управо подржи напоре државе и струке да се ова пошаст заустави.

Шта су вам као министру просвете највећи страхови у вези с неизвесним током епидемије? Постоји ли сценарио по којем се школе могу и затворити?

  • Сценарио о затварању школа не постоји ни у примисли. Васпитно-образовни процес ће имати свој континуитет и у оваквим околностима, јер је образовање сфера друштва од највишег националног интереса. Свакодневно смо спремни да реагујемо и ништа не предузимамо сами, већ се увек узима у обзир став здравственог дела кризног штаба, који доноси препоруке на основу свих прикупљених информација. Верујем да ће постојеће свеобухватне мере дати жељене ефекте.

Јесте ли пратили репрезентативни фудбал?

  • Као и сваки други грађанин ове земље коју сви волимо, тешко ми је пало испадање од Шкота. Индиспонираност, лоша енергија и мањак жеље баш тог дана, мислим да је то недопустиво. Имамо одличне појединце, и против Руса се видело да знају, умеју и могу када су одлично тактички укомпоновани.

Шта се дешава у српском фудбалу и шта кажете на лавину коју је покренуо Немања Видић?

– О Немањи Видићу нема потребе да било ко говори, јер о њему говори чињеница да је био капитен Манчестер јунајтеда и њихов најбољи дефанзивни играч у новијој историји. Међутим, уколико желимо да наш фудбал буде још бољи, нису нам потребне “лавине”, забијања у ровове, већ један модеран, системски приступ достојан 21. века, и свакако много више мудрости. Сви волимо да будемо селектори, фудбалски функционери, па и играчи. Међутим, само рационалним приступом се може кренути даље ка бољим резултатима. Искрено се надам да ћемо успети да се квалификујемо на Светско првенство у Катару, а што се тиче кадровске политике, њоме нека се баве они који су за то позвани.

С обзиром на то да је смисао ротација и смена на министарским позицијама већа ефикасност, шта ћете поправљати или радити другачије у односу на претходника Младена Шарчевића?

  • Најважније у овом моменту је да сачувамо безбедност и здравље наше деце, просветних радника и ненаставног особља и да очувамо континуитет васпитно-образовног процеса. Наравно, паралелно с тим, радимо на наставку отпочетих реформских процеса и пројеката, даљој дигитализацији образовања, развоју дуалног образовања, успостављању Јединственог информационог система просвете, као оријентира за образовне политике, настављамо рад на стратешким документима, законодавној активности, даљем унапређењу науке и технолошког развоја, који представљају кичму наше привреде, индустрије и свеукупног развоја.

Како вама изгледа Дачићев предлог да СПС иде заједно са СНС на парламентарним и председничким изборима 2022. године? Плашите ли се да социјалисти таквим потезом могу изгубити идентитет као странка?

  • Подсетићу вас да о том тзв. губљењу идентитета слушамо сада већ осам година, а у међувремену не само да је дошло до губљења идентитета неких, него је с политичке сцене нестало туце некада релевантних странака, а СПС је, као једина традиционална кредибилна политичка странка, и после три деценије битисања, на месту с ког утиче на друштвене и политичке процесе, а све у интересу грађана и грађанки. Гласачи СПС и СНС нису идентични, јер би у супротном сви били у једној странци, али оно што нас везује јесте државотворност, економски развој и напредак Србије, очување националног дигнитета уз европске вредности и будућност за коју се залажемо. На тој платформи је наш заједнички председнички кандидат више него убедљиво победио на претходним председничким изборима и зато то свакако јесте оријентир за модел наступа на следећим изборним циклусима.
    Шта вам највише недостаје у овој “новој нормалности” на коју морамо да се навикавамо?
  • У моменту када остајемо без драгих људи због короне, неваспитано би било да се на нешто жалим. Али ако нешто треба да издвојим, то је непосредност која је карактеристична за све нас који живимо у Србији.

Прве варнице по формирању владе појавиле су се на релацији СПС-СНС. Како сте доживели свађу министарке Зоране Михајловић и вашег страначког колеге и директора “Србијагаса” Душана Бајатовића?

  • Не бих рекао да се ради о било каквим варницама на међустраначком нивоу. Пре бих закључио да се ради о креативном концептуалном размимоилажењу, чак и благом ненамерном непознавању процедура, а барем ја, заиста, нисам приметио једно слово у јавности које би заличило на конфликт, а да је дошло од стране директора “Србијагаса”.

Важно је за државу, грађанке и грађане да константно бележимо напредак у сегменту енергетске безбедности, стабилном снабдевању и реализацији стратешких инфраструктурних пројеката у енергетском сектору. У том успешном мозаику видим и господина Бајатовића, као изузетно драгоцен и стратешки важан део, као што, као и увек до сада, препознајем и непресушну енергију своје уважене колегинице Михајловић.

Извор: Курир