Ивица Дачић гост јутарњег програма на ТВ Хепи: Eтички кодекс мора да заживи у Скупштини Вести

Председник СПС и председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић разговарао је у јутарњем програму на ТВ Хепи првенствено о скупштини односно о етичком кодексу.

-То је једна тема која се нашла међу препорукама које је Грецо-тело савета Европе за борбу против корупције препоручио скупштини да се уради у прошлом сазиву, међутим то скупштина није урадила, те сада нама Греко узима то као минус . Ја сам разговарао са премијерком, јер је то техничка грешка и како бисмо избегли санкције. У Европи знате како они раде, кажу вам да имате 10 примедби, штиклирају-донели су или нису донели. Кодекс понашања тј правила и култура мора да заживи у Скупштини- рекао је Дачић.

Представници неке стране, као Камберијеве, поставили су питање наставка дијалога. Да не буде дилеме, ја сам пре месец дана изабран за председника скупштине тако да је кратак временски период а и корона нас омета у том послу, а за мене је 22. октобра тек почело размишљање на ту тему – јасан је Дачић и додао да ће бити наставак дијалога само да видимо ко су представници Европског парламента иако су исти тражили да наставимо одмах дијалог, у време док ја нисам преузео функцију.

Дачић је оценио и да је питање ко од странака из Србије учествује у том дијалогу и објаснио да се мора видети и размотрити тема састанка, јер ако ће како наводи тема бити прелазна влада, то је немогуће. “Морамо видети формат састанка, па одлучити шта даље” – рекао је председник скупштине.

Затим, је рекао да је за наредну недељу заказана седница парламента о буџету, а потом ће разговарати са посланицима Европског парламента, пре свих са Дејвидом Мекалистером

Према његовим речима, када су Мекалистер и бивша председница парламента Маја Гојковић потписали протокол да ЕП помогне у том дијалогу, договорили су две фазе дијалога, до избора и после до следећих избора.

Поводом напада Соње Бисерко да игра на русофилску политику како би се боље котирао у политичком свету и да све говори демагошки:

“То је све глупост! Ја нисам имао никада државну функцију док смо били на власти, до петог октобра, имао сам само партијску функцију. Био сам портпарол партије Када сам видео наслов о томе, ја сам остао без текста, поготово што Соња Бисерко брани државну политику Србије од мене”- изричит је Дачић.

Суштина њеног напада наводи Дачић, је његово учествовање на онлајн седници ОДКБ-а, где је био позван од стране Руске федерације- да буде присутан и протоколарно се обрати учесницима.

“То је моја политика , нема везе са предизборном политиком. То је мој избор. Наша политика је и војна неутралност, а појединци сматрају да политички не сме постојати неутралност. Али, то је далеко од реалности те ни у Бриселу не верују у то више.”

Говорећи о политици Социјалистичке партије Србије и изјави Зоране Михајловић да се странка ослања на Српску напредну странку, Дачић је упитао: “Кад смо се ми ослонили на СНС и Вучића?”.

Кад сам ишао на изборе на Вучићевој листи? Какве везе имамо са Вучићем, СНС? Имамо своју листу, сами смо излазили на изборе, рекао је Дачић.

Полазим од питања, хоћемо ли имати једног председничког кандидата или више. Свашта људи себи дају за право, па и да коментаришу оно о чему не знају ништа, констатовао је Дачић.

Ја се њој нисам ни обраћао, ни Шормазу, нити било коме другом ко се јавља са друге стране, рекао је Дачић и нагласио да све њих веома поштује.

Био сам, подсетио је Дачић, веома коректан око њеног инцидента са Душаном Бајатовићем, не желим да се мешам у рад Владе.

Дачић је истакао да је желео да каже да нису довољна два месеца, рецимо у јануару 2022. године да се каже – идемо са једним председничким кандидатом.

Према његовим речима, СПС никада се није наслањао на леђа СНС, а ко се налази на тим леђима, то је питање за Вучића.

“Изнео сам свој предлог, нећу више о њему да говорим. Треба да ипак поведу рачуна о томе да речи могу да остављају последице тамо где не треба да их буде” -оценио је Дачић.

Свако ко се испилио јуче зна да је боље да имамо једног кандидата, а Зорана није од јуче, констатовао је он.

Подржао сам реципрочну одлуку Министарства спољних послова Србије о црногорском амбасадору Тарзану Милошевићу, јер да Србија није то урадила био би то одраз њене слабости, рекао је Дачић о одлуци Црне Горе да се протера амбасадор Србије Владимир Божовић.

Дачић је указао да је и наредна одлука, да се повуче одлука Министарства, била, по предлогу председника Александра Вучића, оправдана, да оставимо конвенције по страни и покажемо добру вољу.

Извор: ТВ Хепи и Фонет