Ђорђе Милићевић у емисији “Јутро на Првој”: Етички кодекс ће нам донети ред у парламенту Вести

– Шеф посланичке групе СПС у Народној скупштини Србије Ђорђе Милићевић оценио је да ће се усвајањем Етичког кодекса у парламент увести ред.

Етички кодекс ће ускоро бити усвојен, с циљем да се спрече провокације, инциденти, вређања и остала непримерена понашања.

“Када немате пажњу, остају вам само инциденти, најпримитивније могуће понашање, насиље. То није политика, није суштина постојања политике. Кључна реч је пристојност, а то очигледно тумачимо на различите начине”, рекао је Милићевић за Прву.

Како је навео, још нису дефинисане казне које ће бити уведене због непримереног понашања.

“О казнама ћемо још видети. Постојао је предлог да се одузму три плате или да се крене од укора. Укор, прва опомена, друга опомена, који се кажњавају. Али, казне још нису коначно дефинисане”, рекао је Милићевић.

Он наводи да је приликом доношења етичког кодекса потребно да посланици буду једногласни.

“Не очекујем да ће бити инцидената, али очекујем да ће бити провокација. Потребно је једногласно да сви гласају за један кодекс.

Ако су потписали посланичку заклетву, онда је потребно да поштују Устав”, закључио је Милићевић.

Милићевић се осврнуо на понашање Шаипа Камберија, посланика Уједињена долина – СДА Санџака, који је испред себе извадио албанску заставицу у парламенту, наводећи да не треба придавати превелику важност гесту “човека од 20.000 и кусур гласова”.

Шеф посланичке групе СПС каже да је Камбери покушао да изазове једну врсту инцидента, да би привукао пажњу јавности и од себе направио жртву, али да није добио реакцију коју је очекивао.

“Камбери нам је слао као шеф посланичке групе у парламенту Србије политичке поруке са Косова и Метохије. Немам проблем са Камберијем лично, али постоји проблем, јер је он представник Скупштине Србије. Немам ништа против идентитета Камберија, али имам против његових порука”, додао је Милићевић.

Извор: Танјуг