Најновије

Милутин Мркоњић: За реализацију инфраструктурних пројеката важни су припремни радови, а то су добри пројекти и експропријација Посланичка група

МИЛУТИН МРКОЊИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2021. годину.

Припрема је јако важна. Пројекти и експропријација  су припрема и то у грађење уноси пола времена, а пола времена паре и грађење.

 Поштоване даме и господо, поштовани друже председниче, поштовани господине Мали са сарадницима, поштована Мајо, ја стварно ретко дискутујем. Ови који ме од раније знају, задња моја дискусија је била када се давала подршка „Београду на води“, као развојним пројектима. Обзиром да је време кратко, а желим да моје млађе колеге добију реч, ја ћу бити врло кратак, мада ме је Жарко најавио као великог дискутанта.

            Буџет је одличан, господине Мали. Слушао сам Ђуру Перића, мог друга и Марка Атлагића, ја сам трећи, имате подршку тројице важних комуниста, то је за вашу каријеру врло важно, запамтите. Ово није шала.

            Овде има 80 посланика, каријера Вам  иде у успону, немамо критике. Буџет је добар, изградња за саобраћајну инфраструктуру је феноменална, ја само дискутујем о ономе што знам, не улазим даље, 127 милијарди из средстава намењена министарству. Ја томе додајем 18 милијарди експропријације, вероватно сте ту ставили, претпостављам да је ту и метро, мада имам питања за метро и то је негде око 144 милијарде само у саобраћајну инфраструктуру Србије. То никада није било.

            Ја буџете пратим од седамдесете године, нажалост волео бих да сам млађи али нисам. То је Ваш успех и ја Вам на томе честитам. Имам три питања. Није добро да се у буџету појављује рецимо само реченица – јавним предузећима ЈП „Путеви Србије“ и „Коридорима“ се ускраћују средства, делимично, субвенције које дајете, без обзира, ја знам како се финансирају, али знам и колика је мука била и сада пред ребаланс, зато нисам ни дискутовао да сте велики део средстава дали и покрили неке губитке.

            Још једном кажем, одржавање је исто толико важно као и грађење. То говорим за ове млађе колеге посланике. То морате објашњавати у местима одакле долазите. То је рецидив и комунизма и социјализма. Нисмо одржавали ни путеве ни куће, ништа и сада се дешава ово што се дешава.

            Дакле, молим да у том делу, не знам каква вам је идеја са „Путевима“, то одавде нисам схватио код буџета, јавним „Путевима Србије“, ако треба нека реформа и то, није страшно, али „Коридори Србије“ треба да пројектују, да граде ауто-путеве, а „Путеви Србије“ да одржавају путеве. Врло је важно одржавање.

            Још једном истичем, ово говорим због млађих посланика, две су ствари код овако великих пројеката, ви их зовете капиталне инвестиције, то је термин из комунизма, али хајде и њега да прихватимо, врло је важно да иза тога стоји држава и паре.

            У годинама иза нас, ја сам прошао 50 година, ретко се дешавало да политичка воља, говорим Вучић, нећу много да га хвалим, јер га Палма много хвали, па нећу да будем полтрон, и паре дефинишу развој, а ви који то треба да пренесете грађанима морате да имате стрпљења и да се не љутите много.

            Ја знам шта вас љути, критизерство, и мене то нервира. Критика вас не нервира. Имајте стрпљења, јер ту се увек јављају две врсте отпора кад говорите о развоју. Ово је развојни буџет, од грађана који ствари не разумеју, што је потпуно разумљиво и ту имајте стрпљења и од рупа које имају неки други интерес у свим временима, није то само сада ово време, него и у време комунизма и у време Слободана и Тита итд, е, ту су отпори тежи. Значи, стрпљење, људи говоре о развоју, а ми смо сада сви људи који се баве развојем, јер је ово развојни буџет, добар буџет и то је наш задатак.

            Још једна ствар, видео сам, можда није у реду да сада о томе говорим, али морам то да кажем, јер више се нећу ни јављати на ту тему. Ви сте рекли да за метро у уводном излагању имате средства, претпостављам да је то у овој групи пара које су у Министарству финансија, 17 милијарди за експропријацију. Добро би било да се појави ставка негде – пројектовање, јер је много важно да ми сада већ пројектујемо за наредних пет година. Дакле, да у овој години Министарство добије оно што је једна заједничка ставка код вас у Министарству финансија, да се пројекти обезбеде на време.

            Највећи проблем смо имали и до сада, и ја као министар са неприпремљеном документацијом, малопре сам рекао, припрема, у грађење уноси пола времена, пола времена и пола пара носи грађење, припрема пола, а у припреми су пројекти и експропријација.

            Задње питање, видео сам овде једну ставку која се односи на чишћење Дунава. И у мом мандату је то била ставка, и ја лично као министар сам успео то да избацим, јер су Немци нудили кредит да очистимо Дунав за бродове које су они потапали у Другом светском рату, јер сам сматрао да није часно да ми плаћамо нешто што су они радили у Другом светском рату. Сада поново чујем да има идеја да се узме кредит од Немачке за чишћење истих тих бродова.

            Питам, мало питање није згодно можда, али схватите га као моје излетање, а то ће Ивица Дачић да вам објасни – шта је са ратном штетом? Да ли ви као министар размишљате о ратној штети? Она је дефинисана 2000. године на 110 милијарди долара. Наравно, ја разумем политичке ситуације и времена у којима се налазимо, али питам да ли неко о томе размишља? Можда би и ту требало вештом политиком, а имате данас веште политичаре на челу државе, да се неке ствари и доведу у  ред.

Хвала.

Категорије: Посланичка група