Најновије

Никодијевић: Буџет за наредну годину показује економску стабилност Града Београда Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је за ТВ Прва, пред почетак данашње седнице, да ће се пред одборницима наћи буџет за 2021. годину, те да је укупан обим буџета Града и градских општина око 124,996 милијари.

– Овај буџет показује економску стабилност Града Београда без обзира на тешку годину не само код нас, већ у читавом свету због пандемије вируса корона. Као и сваки пут када доносимо буџет трудимо се да он буде избалансиран, да имамо довољно средстава за текући живот, за инвестициони део, али и да не смањујемо социјална давања, већ да их сваке године повећавамо колико је то могуће, а што ће бити случај и са овим буџетом – истакао је Никодијевић.

Према његовим речима, када се погледа структура буџета највећи део новца иде на саобраћај, потом социјалну и дечју заштиту. Настављамо, додао је, да финансирамо боравак деце и у приватним и у државним вртићима, а наредне године планирана је изградња 14 вртића, која би требало да укину листе чекања.

– За социјалну политику нећемо смањити издвајања, а где је могуће повећаћемо, то се пре свега мисли на незапослене породиље и оне са слабијим материјалним статусом које ће уместо 25.000 сада добијати 30.000 динара за прво дете. То је укупно 50.000 динара, јер оне имају и друге врсте принадлежности. То не умањује права која даје Република, ово су само давања Града Београда. Уз то имамо и велики број инвестиција, као што је завршетак Булевара патријарха Павла, куповину стотину нових зглобних аутобуса, изградњу вртића и што ће се усвајањем неких других докумената до краја године стећи формални услови за почетак изградње београдског метроа, што је такође предвиђено овим буџетом – појаснио је Никодијевић.

Он је захвалио Удружењу новинара, надлежној комисији и министарству који су ефикасно спровели процедуру и додао да ће пет великих новинарских имена заслужено добити улице у главном граду.

– Ми водимо посебну политику када су у питању именовања улица и изградња споменика. Данас ће се на дневном реду наћи и предлог о подизању споменика Дијани Будисављевић на Савском кеју у Карађорђевој улици. Настаљамо са политиком коју смо пре неколико година започели – рекао је Никодијевић.

Како је навео, Град Београд се труди да на свакој седници буде што већи број планова, јер су они основ за развој.

– Лева обала није била урбанистички сређена. Данас ћемо расправљати о плану за подручје Овче, 125 хектара, што је један од највећих планова који усвајамо. Тиме се стичу услови да се град комунално и инфраструктурно опреми то насеље, да људи могу легално да конкуришу за издавање дозволе, да добију зелене површине, парковске површне, објекте јавне намене и да добијемо урбанистички уређен део града на задовољство грађана, али и нас који овај град водимо – закључио је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд