Најновије

Никола Никодијевић: Буџет избалансиран, грађани учествовали у његовом креирању Београд

Председник Скупштине града Никола Никодијевић подсетио је да планирани приходи у буџету за следећу годину износе око 124,996 милијарди динара, што укључује приходе и Града и градских општина, те да је и ове године буџет избалансиран. Он је у емисији „Свитање” на ТВ Пинк оценио да је Београд „држава у држави”, јер се мора водити рачуна о инфраструктури, привреди, пољопривреди, туризму, али и о социјалној заштити, образовању, дечјој заштити, саобраћају, речју, о подједнаком развоју и давањима у свим областима. 

– Метро је највећа инвестиција. Београд ће ову инвестицију реализовати уз помоћ Владе Србије, али треба имати на уму да се он гради годинама, деценијама. У великим градовима он се заправо никада ни не завршава, јер се стално надограђује, развија и проширује. Београд коначно креће са овом инвестицијом, али ће метро градити и многе следеће генерације јер ће се град и убудуће ширити. Формални услови за почетак изградње метроа стећи ће се усвајањем плана за Макишко поље, где ће се налазити депо за композиције. Очекујем да ће се то десити до краја године, како би у другој половини 2021. или крајем следеће године могло да почне уређење овог депоа, а затим и 2022. коначна изградња метроа – казао је Никодијевић.

Од почетка изградње, три до четири године биће отприлике потребно за прву линију, која ће се протезати од Чукарице, преко сајма, Београда на води, центра града, ка Миријеву, прецизирао је Никодијевић. 

Када је реч о планираним улагањима у комуналну инфраструктуру, велики део средстава намењен је за изградњу канализације, водовода, путева, а нарочито за фабрику за прераду отпадних вода у Великом селу, која је од виталног значаја како се фекална канализација више не би испуштала директно у реке, најавио је Никодијевић. Важна је и канализација на левој обали Дунава, завршава се „Макиш – Младеновац”, један крак иде према Гроцкој и Врчину, а део средстава биће уложен и у топлодалековод Обреновац – Нови Београд. 

– Тридесет милијарди намењено је за саобраћај, а 24 милијарди за образовање и дечју заштиту. Београд почиње изградњу 14 нових вртића, чијом ће се реализацијом укинути листе чекања које деценијама постоје – истакао је Никодијевић.

Председник Скупштине града додао је и да су грађани учествовали у креирању развоја Београда дајући своје предлоге. Пристигао је огроман број предлога Београђана, навео је Никодијевић, прецизирајући да није реч о капиталним пројектима већ о мањим, локалним. Прихваћено је 2.119 предлога, рекао је Никодијевић, што значи да су саставни део буџета за 2021. годину, а још 2.700 сјајних предлога биће реализовано наредних година, јер су захтевали одређену припрему документације или измену законских регулатива. 

Никодијевић је на крају најавио да ће бити објављен водич кроз буџет, који ће на транспарентан начин показати на шта се новац троши. 

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд