Најновије

Никола Никодијевић: Више од 200 контролисаних за вече, угоститељи поштују мере Београд

Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је за ТВ Прва, да су надлежне градске и републичке институције током претходне ноћи контролисале рад 202 угоститељска и другe објекте. Том приликом, нагласио је Никодијевић, није било већих прекршаја, што је доказ да се мере Кризног штаба поштују и дају резултате. 

Никодијевић је подсетио да су од јуче на снази нове епидемиолошке мере према којима је продужено радно време, пре свега, угоститељских објеката. 

– Током минуле ноћи спровођена је контрола поштовања радног времена трговинских ланаца и угоститељских објеката. Контролу у 202 објекта спровела је Комунална милиција са градским инспекторима, уз присуство Санитарне инспекције Министарства здравља, која такође има део надлежности. Више од 10 екипа сваке вечери контролише рад угоститељских и других објеката. У поменутој контроли установљено је да нема кршења мера. Угоститељи и гости су се навикли за ових девет-десет месеци на поштовање прописа и понашају се у највећем броју случајева онако како би то требало, што нас посебно радује – рекао је Никодијевић.

Он је апеловао на грађане да и даље буду дисциплиновани, јер од тога зависи колико дуго ћемо бити у тренутном режиму. Према његовим речима, или ће доћи до релаксације или до пооштравања мера у зависности од епидемиолошке ситуације.  

– Кризни штаб и Влада Републике Србије потврдили су да ће нова седница бити одржана у петак када ће бити размотрени ефекти мера које су тренутно на снази. Уколико се оне буду поштовале и изостане већи број пријава за недисциплину и кршење мера, верујем да ћемо и током викенда, односно наредне недеље имати нова попуштања. Ипак, уколико бројке не буду биле на нашој страни, свакако ће доћи до пооштравања, Једна од првих мера ће сигурно бити скраћивање радног времена. Главни акценат тренутно је на  самодисциплини, поштовању мера, а свима који озбиљно схватају ситуацију дугујемо захвалност. Поред Привредне коморе и Удружења угоститеља, Град Београд се највише борио за могућност угоститеља да раде, као и трговински ланци и тржни центри, јер морамо да очувамо економску стабилност. Морамо, наравно, да пронађемо баланс и сачувамо пре свега здравље људи. Сви морају да буду дисциплиновани и само једна карика у ланцу може да направи штету која резултира новим ограничењима. Верујем у одговорност грађана, у угоститеље који схватају озбиљност ситуације, јер све што радимо је у њиховом интересу – истакао је председник градске скупштине. 

Никодијевић је нагласио да је рано да се говори о новогодишњим празницима, али и додао да је сигурно да организованог дочека Нове године или других организованих окупљања неће бити. 

– Можемо да говоримо о томе да ли ће трговински ланци и угоститељски објекти радити до 17 или 20 часова, јер је исувише оптимистично надати се да ће моћи да буду отворени и након тог времена. Наше је да будемо дисциплиновани до тада, па ће уследити процена у односу на епидемиолошку ситуацију. У интересу Града Београда је да се ствари што пре врате „у нормалу”, али епидемиолошка ситуација одлучује – закључио је Никодијевић. 

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд