Најновије

Промовисати мере за усклађивање рада и родитељства Посланичка група

ДУБРАВКА КРАЉ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о Редовном годишњем извештају за 2019. годину, који је поднео Повереник за заштиту равноправности

Жене треба подржати и као каријеристкиње и као домаћице. Осудити сваки вид дискриминације жена, осудити и санкционисати послодавце који на разговорима за посао постављају питања о брачним и породичним плановима.

            Уважени представници независних институција, даме и господо народни посланици, уважена госпођо Јанковић, вама сам већ једном приликом  на Одбору за уставна питања и правосуђе нагласила колико су теме којима се бавите, важне СПС. Због тога ћу данас управо причати о вашем извештају, односно о неким његовим аспектима који су мени најближи и које можда сматрам најактуелнијим, будући да желим да будем што концизнија, али нећу пропустити прилику да кажем да је председник Народне скупштине и председник СПС ове године и формално проглашен за џентлмена 2020. године.

            Мислим да је то информација која је у контексту борбе за родну равноправност изузетно важна. Важно је да све народне посланице знају да ће увек имати снажну подршку председника Скупштине Ивице Дачића.

            У вашем извештају сте навели да је потребно промовисати партиципацију младих и због тога желим да вам укажем, а вероватно сте и приметили, односно демонстрирали смо да су млади народни посланици и те како способни да артикулишу мишљење и интересе грађана Србије. Ја сам данас четврти млади посланике са листе СПС који говори, а трећа народна посланица која коментарише извештаје који су на дневном реду.

            У том контексту као млада жена морам да истакнем питање које се пред већином младих жена кад тада појави, а то је да ли напредовати у послу, да ли се даље усавршавати, да ли како се то модерно каже јурити каријеру или је можда важније пожурити са браком и породицом. И да често је то или или, управо због дискриминације коју сте извештају детектовали, а која се врши на основу брачног и породичног статуса.

            У страху од спречавања, односно смањених могућности за напредовање на послу, у страху од отказа и уопште погоршања положаја на радном месту жене често одлажу одлуку о ступању у брак и одлуку о потомству. Зато сматрам да је борба управо против овог вида дискриминације изузетно важна. Сматрам да ће у годинама које долазе све мање бити важна дискриминација по основу пола, а све важнија дискриминација управо по овом основу јер ће жене које имају породичне обавезе бити у нешто лошијем положају у односу на оне које су од те одлуке о потомству и браку одустале. Због тога су ваше препоруке у погледу начина за усклађивање рада и родитељства изузетно значајне. Ми морамо подстицати послодавце да их што шире примењују.

            Ево, рецимо рад од куће се до сада ретко примењивао, а у време пандемије се показао као један потпуно применљив радно-правни механизам. Постоје и други радно-правни механизми које сте навели и ми морамо да их ставимо у ширу примену. Наше друштво не сме да осуђује жене које су се одлучиле да приоритет ставе на свој пословни успех. Исто тако не смемо да осуђујемо жене које су се одлучиле да се у потпуности посвете породици и бризи о деци, које су се одлучиле да буду домаћице јер сматрам да је то једна титула. Исто тако морамо омогућити женама да споје те две улоге. У томе велики допринос могу да дају и мушкарци уколико би били спремнији да преузму део послова око деце.

            Ево, смешка ми се народна посланица Снежа Пауновић, која ме је јутрос када смо дискутовале рекла да ако будем апеловала на мушкарце да преузму бригу о деци да се никада нећу удати. Жена је задржала своју традиционалну улогу. Жена је и даље мајка, жена је и даље супруга, али је сада и запослена, сада сноси и део терета издржавања целе породице. Видите, модеран мушкарац, он жели жену која је успешна, али да није успешнија од њега. Он жели жену коју не мора да издржава, жену која зарађује, али да ипак не зарађује више од њега. Жели жену која је лепа, али да ипак није прелепа. Мислим да ти захтева мушкараца и жена међусобно морају да се ускладе.

            Ето, ви сте и навели да мушкарци ретко користе одсуство са рада ради неге детета, а заправо то можда и не би било лоше. Треба признати да су жене неретко и успешније. Жене су данас успешне, докторке, професорке, адвокатице али су исто тако и успешна војна лица, возачи камиона. Мислим да ће та подела на мушке и женске послове у неком наредном периоду бити у потпуности изгубљена.

            У сваком случају, порука је да треба јасно да осудимо сваки вид дискриминације жена и нарочито оне послодавце који на разговорима за посао постављају питање о брачним и породичним приликама и плановима. Морамо не само да санкционишемо него да учинимо да се таквих питања стиде.

            Овим бих завршила тему о родној равноправности и као социјалисткиња морам да се осврнем на наше старе, на наше баке и деке који су изградили ову земљу и којима дугујемо захвалност и морамо да се боримо да они своје зреле године проведу у најмању руку достојанствено. Верујем да ћемо сви ми једног дана бити баке и деке и то такве да ћемо бити достојни поштовања наших унука.

            За крај искористила бих прилику, пошто је ово моје последње излагање у овој години да грађанима Републике Србије честитам нову 2021. годину са основном жељом да корона вирус што пре постане једна ружна успомена и да у новој години стварају прелепе успомене и много здравља и весеља. Хвала вам.

Категорије: Посланичка група