Транспарентност у трошењу јавних средстава Посланичка група

УГЉЕША МАРКОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је о Извештају о раду Државне ревизорске институције за 2019. годину

Задатак нас као народних посланика је да подржимо рад институција које на директан или индиректан  начин утичу на смањење коруптивних радњи и станемо иза њих дајући свој допринос у стварању услова да оне несметано раде свој посао.

            Уважени представници независних институција, уважене колеге народни посланици, поштовани грађани Републике Србије, искористио бих прилику да се у данашњој дискусији осврнем на Извештај о раду ДРИ за 2019. годину.

Она од свог оснивања, односно од 2005. године је надлежна за око 11 хиљада директних, индиректних односно и свих других корисника државних средстава, помажући држави у контроли на који начин и како се управља њеним ресурсима.

            На тај начин сматрам да се за ових 15 година повећала транспарентност, али оно што је такође још важније је и финансијска дисциплина свих нивоа власти када причамо о трошењу јавних средстава.

            Државна ревизорска институција је у претходној години, осим свих редовних ревизија које је урадила, урадила и 1.970 препорука и мислим да је на најбољи могући начин, пластично говорећи, оно што јесте ваш учинак, да би нас сви разумели, јесте и 168,69 милиона динара уштеде, што кроз повећање неких прихода, односно смањење расхода, захваљујући вашем раду.

            Кроз призму тог резултата, мислим да се на најбољи могући начин и осликава заправо сва важност свих независних институција када причамо о функционисању државе Републике Србије.

            Конкретно, ДРИ је својом контролом коришћењем државних финансија допринела и доприноси позитивном раду јавне управе, утиче на одговорнији однос и савесно трошење јавног новца.

            Такође, својим деловањем она утиче и на смањење односно отежавање самих процеса корупције, за коју сматрам да је једна од бољки нашег друштва с којом се сусрећемо. Када причамо о корупцији, мислим да је она рак рана сваког друштва, па тако и нашег. Овде не причам, наравно, о системској корупцији, већ о некој корупцији коју потенцијално врше појединци, а у сваком случају она је оно што нас као друштво у сваком случају уназађује.

            Задатак нас као народних посланике је да омогућимо и вама као независним институцијама да инсистирамо на томе да у том смислу имате потпуно несметан рад и да сви заједно инсистирамо на томе и говоримо о томе и донекле отварамо свест код грађана да и они ако дођу у контакт са тако нечим заправо не окрећу главу него да виде да имају подршку свих нас, државе, независних институција па и нас овде народних посланика као представника законодавне власти.

            Народна скупштина је својеврсни супервизор рада Државне ревизорске институције, јер усваја све ваше извештаје о раду и у том смислу ви својим годишњим извештајима нас упознајете са оним што сте радили. Тако је и овог пута.

            Када је у питању Социјалистичка партија Србије морам да истакнем да смо ми у потпуности за политику транспарентности, када је у питању трошење јавних средстава, новца који припада свима нама овде, свим грађанима Републике Србије и мислим да ту не треба да имамо никакву дилему.

            Заиста сматрам и максимално подржавам и државу у тој борби, јер је то један од стубова изградње једног здравог друштва и друштва од ког ће највише у том смисли зависити и његова виталност.

            Такође, поред успешне економске политике и раста животног стандарда на коме у последњих осам година успешно све владе ових осам година раде, сматрам да је веома важно да се изборимо и са пошастима које долазе управо тим злоупотребама када је у питању управљање јавним средствима и верујем да сви ми народни посланици имамо заједничко, односно исто мишљење на ту тему и да имамо консензус када је то у питању.

            Ту је, наравно, потребна удружена активност свих, како нас као законодавне, тако и извршне, али и судске гране власти. Сматрам да морамо да пошаљемо јасну поруку да када је у питању корупција имамо нулту толеранција као држава и на ту тему нема разговора. Сматрам да је то, такође, један од ствари, као што сам и рекао, и рак рана сваког друштва, па и нашег и да не треба да окрећемо главу пред том темом када је она у питању.

            Та борба није лака и неће бити лака. Она је један од предуслова, поред економског, за изградњу правне државе, као и за поштовање грађана као  пореских обвезника, као оних који нас овде као народне посланике такође плаћају.  

            Та јавна средства се морају и транспарентно и законито користити и ту је ДРИ која ће користити сва своја законска овлашћења и контролисати законитост трошења тих средстава, и то је заправо пут ка јачању финансијске дисциплине и одговорности, јачању правне државе и Србија на томе заиста предано ради и кроз овај, да кажем, четврти стуб, а то су управо те независне институције које и ви представљате.

            Сматрам да само оваквим отвореним приступом, инсистирајући на пуној транспарентности и финансијској одговорности свих корисника јавних средстава на свим нивоима власти, можемо јачати и поверење оних због којих смо и ми ту, а то су наши грађани. Зато сматрам да је и исцрпан и детаљан извештај ДРИ значајан у подизању лествице очекивања, не само на плану одговорног трошења државног новца, већ и одговорне контроле и наравно оно што ви представљате, а то јесте врховну државну ревизорску институцију, али и тиме шаљете поруку и осталим институцијама шта је то што је норма коју ми овде као народни посланици заправо очекујемо и на томе вам честитам.

            Социјалистичка партија Србије је увек била на страни својих грађана, одговорног приступа како у вођењу државне политике, тако и кроз призму тога и у коришћењу јавних средстава и зато ће посланички клуб СПС подржати ваш извештај и оно што очекујемо од вас у наредном периоду јесте да овај ниво рада и ефикасности задржите и у наредном периоду. Од нас ћете, ако у томе будете успели, увек имати подршку. Захваљујем.

Категорије: Посланичка група