Најновије

Никодијевић за Студио Б: План Макишког поља омогућава почетак изградње метроа Београд

Усвајање планских основа један је од предуслова за развој Београда и поносни смо на рекордни број планова које смо усвојили током ове године, рекао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић за Студио Б.

– Свакако је најважнији план Макишког поља који даје и формалну могућност за почетак изградње београдског метроа у другој половини следеће године. Лажна дилема је да ће се тиме угрозити водоизворишта, с обзиром на то да су релевантне институције дале своје мишљење и услове на тај план. И баш као што се сваки план усваја по одређеној процедури, такав је случај и овог пута. На делу Макишког поља налази се више деценија и ранжирна станица са 48 колосека и 70 километара пруге и то је део који је од 1974. године Генералним планом предвиђен за урбанизацију. Не ради се о делу који је са десне стране Обреновачког пута према реци Сави и који јесте водоизвориште, већ о левом делу Макишког поља. Ми сада практично само разрађујемо нешто што је неко много пре нас предвидео и не постоји могућност да дође до угрожавања водоизворишта, нити било коме пада на памет да угрози снабдевање Београђана водом. Радимо онако како је струка прописала и докле год будемо тако чинили, радићемо одговорно и у интересу грађана Београда – казао је Никодијевић.

Он је подсетио да ће као резултат до сада усвојених планова изнићи нова градилишта, инвестиције и инфраструктура.

– Београд сада има 1.100 градилишта, на хиљаде кранова је у целом Београду, све се ради плански. Покривеност плановима у нашем граду је више од 70 одсто, што није био случај до пре пет година. У Београд се доста улаже, он сваким даном мења свој изглед и постаје модерна европска престоница, а почетком изградње метроа Београд ћемо коначно сврстати у ред модерних и развијених градова, што Београђани свакако заслужују – казао је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд