Душан Бајатовић: Пуштање гасовода-Балкански ток,ово је велики дан за Србију Вести

Директор Србијагаса и попредседник ГО СПС Душан Бајатовић рекао је да су сви гасни транспортни капацитети, 100 одсто, у Бугарској, Србији и Мађарској, што значи да ће гас из “Балканског тока” требати Европи.

“Ово је велики дан”, рекао је Бајатовић и додао да је Србија већ сада сигурна, са смањењем транспорта кроз Украјину.

Отварању гасовода присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, директор Србијагаса Душан Бајатовић, амбасадор Русије Александар Боцан Харченко, министар грађевинарства Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић и војвођански премијер Игор Мировић, као и председник компаније “Енерготехника Јужна Бачка” Драгољуб Збиљић

Бајатовић је истакао и да је током изградње гасовода уграђена најсавременија опрема, са најсавременијим материјалима.

Он је најавио да ће се разрадити планови за убрзану гасификацију, на којој инсистира и председник Александар Вучић.

Бајатовић је навео да ће се радити и на пројекту гасне интерконекције Ниш-Димитровград-Софија, као и на плану изградње гасовода Београд – Бањалука.

“Отвориће нам се ”Хоргош”, што значи да смо радили у складу са свим европским принципима. Имаћемо приступ Баумгартену (гасном чворишту у Аустрији) и, вероватно, Северном току 1 и 2”, рекао је Бајатовић.

Он је додао да је све урађено у складу са европским нормама и испуњено све што је тражила Енергетска заједница, у техничком, као и у комерцијалном смислу.

Извор: Танјуг