Интервју Ивице Дачића за Објектив: Парламент је место у којем станује истинска политика Вести

Пре 28 година, као најмлађи посланик, Ивица Дачић ушао је у салу данашње Народне Скупштине Републике Србије, а данас је после толико година затворио круг и председава српском парламенту.

  Прошла година вас је вратила на почетак, у скупштинске клупе, да је она због тога за вас лоша или добра?

 – Прошла 2020. година не може да се пореди ни са једном другом, јер је епидемија направила ванредно стање од живота свима нама, и држави, и предузећима, и свакој породици појединачно. Нико на свету није имао рецепт како да се понаша у оваквој ситуацији и нема земље која се није суочила с великим проблемима. Србија је добро прошла, били смо припремљени колико је то било могуће, пре свега економски и у здравственом систему. Завршиће се пандемија, сводићемо рачуне, и ја сам убеђен да ће Србија бити у самом европском врху по томе како је ко превазишао последице короне. Што се тиче политике, ја сам задовољан, на изборима смо остварили веома добар резултат, остали смо друга по снази партија у земљи и доста повећали број посланика у Скупштини, и даље смо у влади, у управама јавних предузећа… То значи да смо добро радили, да су Ијуди то приметили и поклонили нам поверење да наставимо.

Да ли се Ивица Дачић вратио кући (уСкупштину) или је то, како поједини душебрижници кажу, када човек затвори круг – крај?

 – Далеко сам ја од затварања круга, немојте још да ме отписујете, погрешићете. Наслушао сам се тих који брину о мени и мојој каријери, па као жале што више нисам министар, него „само” председник Народне скупштине. Ти којима је председник Скупштине мало углавном нису прешли један или два одсто гласова и нема их нигде. Па, одакле им смелости да говоре о томе шта је успех, а шта неуспех? Много пута сам рекао и поновићу да је дужност председника Скупштине најважнија и најодговорнија функција коју сам до сада обављао, а био сам и премијер, шеф дипломатије, министар спољних послова. Зато што сматрам да је парламент место у којем станује истинска политика, она која одговара вољи грађана и коју су сви дужни да спроводе. Огромна је част бити председник Скупштине, ја то добро знам јер сам биран у парламент сваки пут у последњих 28година.

Ваше постављење на чело парламента многи су коментарисали као пад. Да ли сте ви заиста други човек у Србији?

 – Не размишљам на тај начин, ко је први, ко други, а ко трећи. Размишијам о томе да је мојим доласком први пут на челу Скупштине председник једне партије, и то не било које, него убедљиво друге по снази у земљи. Тиме јасно говоримо колику важност придајемо парламенту и одлукама које се тамо доносе. И по Уставу, али и по политичкој снази, председник парламента јесте једна од три најважнијефункције у држави. То није министар унутрашњих или спољних послова, па нико није говорио о неком мом паду када сам обављао и те дужности.

Сведоци смо константних напада на вас, како од опозиције, тако иод појединих функционера СНС. Зашто је Дачић свима трн у оку?

– Искрено, нисам приметио у последње време да неко из СНС има примедбе на мене и мој рад, али било је тога у прошлости. Не погађа ме то, зато што знам зашто су то повремено радили и знам да ту није било речи о озбиљним, суштинским нападима. Оно што ми је једино важно је мој однос са Александром Вучићем, а он је свих протеклих година беспрекоран. Обојица смо дуго у политици, препознали смо у једном тренутку да можемо заједно, с нашим партијама, да урадимо добре ствари за Србију, и то нас држи на окупу и данас. Имамо сталну комуникацију, договорамо се о свим важним питањима, и тако је једино исправно између председника две највеће партије у земљи. Што се тиче опозиције, напади са њихове стране су природна ствар, а нарочито од овакве опозиције, која осим напада нема никакву другу политику. То ме нарочито не омета, а камоли погађа.

Докле ћете водити рат са Зораном Михајловић?

 – Нисмо ми ни у каквом рату, напротив. Зорана Михајловић и ја смо одлично сарађивали годинама као чланови владе, то је увек био тимски рад, у којем има расправе, понекад и жустрине, али увек нам је било најважније да донесемо најбољу одлуку. Када то урадимо, ми смо те одлуке спроводили беспоговорно.

Мислите ли још да је идеја заједничке листе са СНС на свим нивоима најбоља?

 – Мислим то и даље, то је моје лично уверење, а да ли ће до краја бити тако, видећемо, има још доста времена и биће разговора на ту тему унутар СПС. Заједно смо са СНС већ дуже од осам година, већ четири пута смо правили постизборну коалицију и заједничку владу, и никада нисмо погрешили. И који одговор добијамо од грађана – подршка је сваки пут све већа.То је јасан знак да грађани желе да имају такво државно вођство и у све већем броју гласају за такву политику. Ако изађемо заједно на изборе, тиме ћемо, пре свега, одговорити на очигледан захтев грађана, без обзира на то да ли су присталице СПС или СНС, а то за будућу владу значи најчвршћи могући легитимитет.

Плашите ли се да ће вас Шапић заменити у коалицији с Вучићем?

 – Ако сам нешто добро научио у политици, то је да нико није незаменљив, тако да сам одавно вакцинисан против страха од било каквих промена у политици. И о садашњем саставу коалиције, као и претходним, одлучивала је најјача странка на изборима и њен председник Александар Вучић. Они су нас позвали да наставимо добру сарадњу и ми смо то прихватили, зато што је то добро за Србију. Позвали су и Шапића и његов покрет и нама је то потпуно у реду, јер је добро да имамо што већи легитимитет за важне одлуке које сада доносимо. Ако се нешто буде мењало у том смислу, сешћемо па ћемо поново да се договарамо, али све произилази из изборне воље грађана и њихове жеље кога хоће да имају на власти. Мислим да садашњи и претходни сазиви парламента и владе убедљиво одражавају ту већинску вољу.

 Када ћете нас изненадити новом песмом?

– Надам се неком добром друштву и проводу уз песму чим прођу рестрикције због вируса,јер сада то није ни могуће, а не би било ни пристојно, у тренутку када су сви забринути за своје здравље.

 Да ли је Палма био у праву када је говорио о вашим панталонама пре него што сте постали премијер?

 – Ја се стварно не сећам тих детаља о којима је говорио, јер ми то тада није било нарочито важно, као што није ни сада. Палма је имао добру намеру, он је хтео да илуструје да сам ја скроман политичар, али то је урадио у свом стилу, шта ту можете да му замерите.

Ових дана актуелна је прича о брату Драгана Ђиласа и  његовим становима и парама, има ли Дачић неког свог богатог брата или сестру и како живи ваша породица?

Живимо нормално, нема међу нама богаташа, ни близу, нити их је икада било. Моја породица је увек живела скромно, тако су нас одгајали, било је важно да смо добри ђаци, пристојни и васпитани људи, а материјално никада није било на првом месту. Тако одгајамо и нашу децу,сигуран сам да је то једини исправан начин.

Извор: Објектив