Интервју Ивице Дачића за Информер: Ђилас и Јеремић не могу да нас сруше без избора Вести

Међустраначки дијалог о изборним условима неће им послужити за стварање некакве прелазне владе, јер у власт се никако не може на силу!

Ово у интервјуу за Информер поручује Ивица Дачић, лидер СПС и председник Скупштине Србије, који каже да се ђиласовци очигледно сада горко кају што нису изашли на претходне изборе, али да је то само и једино њихов проблем.

Када ће се наставити дијалог власти и опозиције?

– Видећемо после Божића, када понова будем разговарао са Дејвидом Мекалистером из Европског парламента, Термини доста зависе и од њих. Наша страна је спремна за разговоре, али теме могу да се тичу само изборног процеса и услова. То не може да буде трибина о свему и свачему.

Део опозиције предвођен Ђиласом и Јеремићем већ каже да неће учествовати…

– Нико их не тера. Нису изашли ни на изборе, па се сад горко кају због тога. Дијалог је тражила опозиција, она сматра да треба мењати изборна правила, иако су та правила они донели када су били на власти. Нема проблема. Све што су предложили усвојили смо, али за неке чак ни то није било довољно. Да се разумемо, ако мисле да ће на овом дијалогу да мењају власт, од тога нема ништа. Ако мисле да се на том дијалогу прави нека прелазна влада, онда уопште не морају да долазе.

Зашто је уопште потребно да ЕУ посредује?

– Лично мислим да то није потребно, јер овакви изборни услови постоје дуже од десет година и није их одређивала ова власт…

Али заједничка одлука је била да прихватимо сарадњу Европљана како не бисмо оставили ниједну једину сумњу у регуларност. Ако ни то некима није довољно, онда нека не траже изговор у изборним условима него у својој неспособности.

Хоће ли СПС и СНС имати заједничког кандидата на председничким изборима?

– На прошлим председничким изборима први пут смо изашли без свог кандидата и подржали смо председника Вучића. То је била добра одлука. Избор Вучића за председника био је у најбољем интересу земље. Ако буде одлучио да се поново кандидује, у шта ја верујем, моје је мишљење да поново треба да подржимо његову кандидатуру. Ипак, има времена до избора. Нећемо погрешити, у то сам уверен.

Очекујете ли сарадњу са СНС и после следећих парламентарних избора?

– Погледајте резултате последња четири изборна циклуса, откако су СПС и СНС у савезу. Подршка тој политици само расте. Зашто бисмо окретали леђа јасној поруци грађана да желе да нас виде заједно и у будућности?

Део јавности верује да вас је Вучић деградирао одлуком да будете председник Скупштине…

– То говоре људи који су показали да не могу ни до цензуса од три одсто. То су вам исти они који никад у животу нису шутнули лопту, а најбоље знају ко треба да игра за Барселону, а ко за Бајерн. Нема више разлога да причамо о тим губитницима. Осећам огромну част и задовољство што сам на једној од две или три најважније функције у држави.

Критиковали су вас због повећања плата посланицима?

– Посланици ће добити повећање плате од 3,5 одсто као и сви други запослени у јавним службама. Хвала Богу да смо у могућности да повећамо плате у јавном сектору, јер нам то дозвољавају стабилне финансије које стално расту.

На ове критике се не обазирем јер су бесмислене, како можете да критикујете напредак? Да су плате смањене или да су остале исте, онда би могли да кажу да економија стоји лоше.

Кад ће парламент расправљати о Косову?

– Већ сам разговарао о томе са председником Вучићем и сложили смо се да и парламент треба да има расправу о КиМ. Имаћемо расправу, али хајде да будемо практични, да разговарамо у парламенту онда кад за то буде потребе, кад се појави неки важан напредак о којем нам треба и став посланика. Сад је дијаиог у застоју, кривицом Приштине, јер ће они опет на изборе. На пролеће истиче и мандат изасланика Лајчака, ми не знамо да ли ће остати на том месту, и то све успорава дијалог. Ми смо једини који смо потпуно спремни за наставак разговора.

Кад сте први пут јавно запевали?

Први пут сам запевао на јавној сцени 2009. на концерту Кустурице и његовог ”No Smoking Orchestra” у Бриселу. Тог дана смо потписали споразум о укидању виза за наше грађане, после чега сам као публика отишао на Кустурицин концерт. Позвао ме је на бину и тада се десила моја прва ”Миљацка” на јавној сцени. Сада није прилика за певање, јер пандемија нас је све забринула и приморала да све радимо да је зауставимо. Биће времена и за песму кад се све заврши. Поносан сам на све што смо урадили. Показаће се да смо у самом европском врху по томе како смо се одбранили од пандемије.

Прославићу Божић са својом децом, она баш и не воле политику…

Како ћете провести празнике?

– После дуго времена бићу са породицом. Било је и време, јер сам раније често био на путу или са припадницима МУП-а док сам био министар полиције. То је једна од великих предности кад сте председник Скупштине.

Да ли ваша деца имају политичке амбиције?

– Они су озбиљни, млади људи. Имају своја интересовања и амбиције, али политика није при врху, што – ми је драго. Да ли ће некад ући у политику, о томе ће сами да одлуче. Ако се то и буде десило, гледаћу да буде кад се повучем.

Извор: Информер