Најновије

Гостовање Ивице Дачића у емисији ” Српски свијет” на порталу ин4с.нет: Велики притисак на Србе да прихвате промене Дејтонског мировног споразума Вести

Председник Скупштине Србије и лидер СПС-а, гостујући у емисији ”Српски свијет” на порталу ин4с.нет, Ивица Дачић рекао је да БиХ постоји само као земља три равноправна народа, те да је зато веома важно да Србија јасно искаже своју подршку Републици Српској, наводећи да је то тренутно њен највећи национални интерес. Истиче да у БиХ постоји тенденција унитаризације, и да је зато “одбрана Дејтонског споразума, у ствари, одбрана мира у БиХ”.

„Ми ћемо учинити све да помогнемо Републици Српској, да одбранимо Српску ако јој неко прети и да, на крају крајева, одвратимо било кога од покушаја да можда на неки насилни начин реши то питање“, нагласио је Дачић.

Он је истакао да је Србија давала подршку Републици Српској и да сматра да је то тренутно њен највећи национални интерес, те да је то први српски ентитет у неком облику преко Дрине у српској историји.

„Република Српска и Дејтон су највећи можда циљ за који се изборио српски народ крајем 20. века. Овде није реч о најезди Срба, који су дошли из Ниша или Горњег Милановца, већ о изворном месту где су Срби живели вековима и да су добили међународно прихваћени ентитет“, рекао је Дачић за црногорску ИН4С телевизију.

Он је нагласио да је велики притисак на Србе да прихвате промене Дејтонског мировног споразума.

Дачић је рекао да је лицемјерје то што припадници муслиманског лобија сматрају да БиХ треба да буде земља по принципу грађанске државе, а с друге стране постоји СДА, чији се творац Алија Изетбеговић у „Исламској декларацији“ залагао за стварање исламског калифата, односно исламске државе од Индонезије до Марока.

Дачић је подсетио да је Алија Изетбеговић још тада, у време социјализма у СФР Југославији, написао да исламска држава не може да постоји ако нема (муслиманске) већине и да у исламској држави не може да буде кохабитација са неким другим принципима, осим са принципима исламске државе.

„И ви сада хоћете да кажете да ће у БиХ владати грађански принцип? Не, то је превара“, нагласио је Дачић.

Он је оценио да је за СДА зато битно када ће Бошњаци прећи тај проценат од 50 одсто муслимана у БиХ и да се зато воде толике борбе како да се направи да их има више од 50 одсто.

„Али, чак и ако их има више од 50 одсто, па шта? Да ли то значи да ће Европа дозволити да у срцу Европе постоји исламска држава? То није писао само Алија Изетбеговић, то је и сада СДА реафирмисала прошле године на свом Главном одбору“, навео је Дачић.

Тенденција унитаризације у БиХ – Дачић је рекао да се залаже за заједнички живот Срба, Бошњака, Хрвата у БиХ, али да Срби и Хрвати имају све више додирних тачака, јер се суочавају са тенденцијама унитаризације у БиХ да буду укинути ентитети и створена јединствена БиХ по принципу „један човек-један глас“.

„А то значи, да пошто сада имамо већину, више није потребно да имамо равноправност народа и равноправност ентитета. Тако да је одбрана Дејтонског споразума, у ствари, одбрана мира у БиХ“, нагласио је Дачић.

Према његовим речима, Хрвати у БиХ који немају свој ентитет суочавају се са тим да их је све мање, те ниједно хрватско руководство не може немо да посматра како Хрвати нестају у БиХ.

„Добро је што постоје у том смислу неки заједнички ставови, јер би се све тумачило као жеља да Срби растуре’ БиХ. Срби немају потребе да растурају БиХ, јер је БиХ и њихова земља“, додао је Дачић.

Дачић је поновио да Србија жели што бољу сарадњу и са Републиком Српском и са БиХ, као и са Црном Гором, али и Хрватском, јер су сви упућени једни на друге, те да је циљ Србије стабилност у региону.

”Знамо да је Миланковићев календар најтачнији. Штета што није усвојен. Али кад причате о црквеним стварима, за религију и цркву је време релативна категорија. Благопочивши патријарх Иринеј и ја смо били пријатељи, он је био епископ из мога краја, Нишавског што обухвата више округа, не само Нишки и ми смо се још тада упознали. Више пута сам га питао за Цара Душана зашто није канонизован с обзиром да је био највећи српски владар, цар Душан Силни. Различите теорије ту постоје, од да је убио свог оца до да је угрожавао Византију и на моје питање зашто не можемо сад да га прогласимо, а везано за то колико је време релативан појам, патријарх је одговорио: ”па кад нисмо до сад, не мора још ни сад”, ”рекао је Дачић у емисији „Српски свијет“ на телевизији ИН4С.

”За Божић сам био на литургији. Наравно да је због короне све то другачије него што је било, али је врло важно да људи и поред свега учевјују у обредима. Председник Вучић је био на Хиландару, ја сам био последњи пут тамо пре 6-7 година као премијер. То је било тешко време. Помагали смо им после пожара када је један значајан део уништен. Постоје 4 српске светиње које би требало сачувати, јадна су српски манастири на Косову и Метохији, друга је Крф, трећа Хиландар и четврта Острог.  Свако наше дете би требало да зна о томе духовно и историју, колико је све то значајно у стварању Србије.

Ја сам рођен у Призрену. Дошао сам у Призрен после много година на устоличење владике, прошетао сам по Призрену, сви из моје пратње су се хватали за главу јер нисам најавио ником да ћу мало да прошетам, пошто  ја Призрен не памтим, ја сам рођен тамо и отишли смо када сам имао само 6 месеци. Прошао сам кроз град, тамо су се скупили Албанци  па су ме гледали. Нисам имао никаквих непријатности, један је само добацио да ми није место ту, а ја сам упитао: ”мени није место овде? Па ја сам овде рођен, а где си ти рођен?” , човек побеже.”

Призрен је некада био главни град, казао је Дачић и додао да је наша културна баштина са КиМ темељ и суштина историје наше земље,  и  УНЕСКО-а и уопште хришћанске историје и културе.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да га после Божића очекује разговор са председником Спољнополитичког комитета Европског парламента Дејвидом Мекалистером о наставку међустраначкој дијалога, уз напомену да је због нових околности потребно утврдити динамику, теме и формат, учеснике разговора.

Не може неко из Европске уније да каже – може Ђилас, а не могу Чеда Јовановић или Шешељ, а неке странке, попут Демократске странке Србије и неће да учествују где су страни представници у дијалогу.

Треба видети и ко су представници Европског парламента, рекао је Дачић, подсећајући да су Едуарда Кукана и Флекенштајна, заменили Владимир Билчик и Тања Фајон, које већ имају функције повезане са Србијом.

На Тању Фајон је било примедби зато што су имали ситуацију да је „постала субјективна“, а тако се не може бити посредник или помагач у дијалогу, рекао је Дачић.

Упитан да ли је тема прислушкивања председника Републике тема за парламент и да ли зна да ли неко њега прислушкује, Дачић је рекао да је реч о злоупотреби овлашћења када је реч о председнику, док за себе наводи да не зна да ли га неко слуша. И легално и нелегално прислушкивање може бити проблем ако се користи за злоупотребу, оценио је он и истакао да је најгоре од свега што „систем није упозорио председника да га неко слуша“.

Парламент је спреман да учествује, али нема потребе да то разматра док се не заврши истрага. То је највећа препрека за стварање поверења унутар безбедносног система, напоменуо је Дачић.

Ми смо као СПС, увек на изборе ишли са Јединственом Србиијом, само сматрам да ако желимо да имамо озбиљан, стратешки одговор на уједињавање опозиционих странака је уједињена Србија у лику водећих странака, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је честитао Алекси Бечићу на избору за председника Скупштине Црне Горе и истакао да је спреман да га угости у Београду, односно да он посети Подгорицу. Ја не расправљам о метафизичким питањима будућности Црне Горе, ЕУ, НАТО, али оно што нас занима су права Срба као народа који живи у тој земљи, предочио је Дачић. Велики корак напред после избора је формирање нове Владе Црне Горе, желим им све најбоље, али да не тражимо непријатеље тамо где их нема, оценио је он и напоменуо да не познаје људе из нове власти.

Протеривање амбасадора Србије је био непотребан акт одлазеће администрације Црне Горе, предочио је Дачић и подсетио да је реципрочна мера Београда промењена са жељом добрих односа са Црном Гором.

Цео интервју можете погледати на следећем линку:

https://youtu.be/Nad_dU4jTuM

Извор: ин4с.нет/Н1/Данас