Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Србија осуђује насиље, желимо да се транзиција власти у САД обави мирно и да градимо добре односе Вести

Србија осуђује насиље на Капитол хилу у Вашингтону, а од будућег америчког председника Џоа Бајдена очекује даљи развој односа, рекао је за ”Ново Јутро” на ТВ ПИНК, председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Он је оценио да су очекивања држава региона од Бајдена превелика и подсетио да је он после антисрпских ставова из 90-тих био на функцији и пре четири године када при сусретима са српским званичницима није било непријатних разговора.

“Не верујем да се за четири године нешто променило, и да је отишао у екстрем из 90- тих”, рекао је Дачић.

Он је осудио насиље на Капитол хилу и рекао да нико не може да подржи насиље ка институцијама било према Скупштини Србије, било према америчком Конгресу.

“Осуђујемо насиље на Капитол хилу. Са друге стране најбоље се виде двоструки стандарди, јер кад неко упадне код нас у парламент неки тумаче као одраз демократије. Хвала богу да код нас није било жртава”, рекао је он.

Дачић је рекао да је жеља Србије да се транзиција власти у САД обави мирно и да се граде добри односи са том државом.

“Желимо пуно успеха Бајдену, а захвални смо Трампу на ставу око Србије, можда бисмо више волели да је он победио. Поштујемо вољу америчког народа, и наставићемо развој односа са САД”, рекао је он.

Дачић очекује да се Трамп који је добио више од 70 милиона гласова, а сада се од њега ограђују републиканци, неће тек тако повући и да ће можда доћи до формирања нове странке. Рекао је да Србија очекује развој односа са САД на трагу оног што је рађено са Трампом.

“Србија се сама изборила за свој статус. Ситуација око Косова и Метохије се променила. Није као што је некад било”, рекао је он.

Очувати мир као “очи у глави”


Дачић је рекао да је рат у Босни и Херцеговини избио зато што је нарушена равноправност три народа, па је важно да се мир “чува као очи у глави”, иако се повремено прича о поништењу Дејтонског споразума и стварању унитарне БиХ.

Дачић је, честитајући 9. јануар, Дан Републике Српске (РС), оценио да је тај датум “оспораван од неких фактора у Сарајеву, а нарочито од оних који желе да пониште тај српски ентитет у БиХ”, али да је њихов историјски успех то да је РС равноправан и међународно признат ентитет у БиХ.

“Србија чврсто стоји иза РС, подржавамо специјалне односе у складу са Дејтонскоим споразумом и учинићемо све да се наши односи развијају, као и да се РС економски развија”, поручио је Дачић и нагласио да је у интересу Србије и да имамо и добре односе са Сарајевом и БиХ у целини.

Извор: ТВ Пинк