Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Блиц: То што део опозиције није учествовао на изборима одраз је њихове немоћи Вести

Као странка са највише искуства на политичкој сцени Србије, јако добро знамо да за изборе увек морате бити спремни. Свој партијски програм имплементирамо у рад парлмента и трудимо се да наше идеје, предлози и резултати буду доступни свим грађанима а не само члановима партије – каже у интервју за “Блиц” Ђорђе Милићевић, потпредседник ГО СПС и шеф посланичке групе СПС у Скупштини Србије.

ОН КАЖЕ ДА СУ СОЦИЈАЛИСТИ у сталној активности, а оно чиме се руководимо јесу национални и државни интереси.

Како бисте оценили тренутну ситуацију у Парламенту? Имамо прилично жестоке реакције, бурне говоре, иако немамо опозицију…

Парламент је глас народа и резултат јасно изражене воље грађана на изборима. Народна скупштина Републике Србије као највиши орган законодавне власти је место где разговарамо о алтернативама како доћи до најквалитетнијих законских решења која ће бити у најбољем интересу грађана. Не морамо сви увек мислити исто, јер када би мислили исто не би мислили довољно. Од тренутка конституисања имали смо интензиван и динамичан рад – девет редовних, две посебне седнице и усвојили укупно 105 аката. Имплементирали готово све оно што је садржано у сугестијама Европске комисије а тиче се рада парламента. Усвојили смо етички кодекс, редовни поступак, јавно слушање, дуплирано време за расправу о буџету, разматрали смо извештаје независних тела, по први пут у редовном пленарном заседању разматран је и Извештај Европске комисије, а након празника имаћемо наставак међустраначког дијалога. Мислим да смо на најбољи начин одговорили на питања која се постављају пред парламент, Народна скупштина је симбол демократичности, ефикасности и транспарентности у раду. Опозиције свакако има, а то што један део опозиције није учествовао на изборима само је одраз њихове немоћи и то апсолутно нема везе са било каквим изборним условима.

Хоће ли Кодекс понашања допринети смиривању страсти? Како ће на вас утицати?

Кодекс понашања ће ојачати углед и сачувати достојанство Народне скупштине и додатно оснажити поверење грађана у парламент. То је квалитативан искорак унапред када је реч о правилима понашања унутар парламента, а и јасно дефинисана правила понашања посланика и ван парламента. Баштини истину као темељну вредност, а истина је ваљда интерес свих нас. Пристојност је нешто што морамо да пружимо држави и грађанима. Рузвелт је рекао: “Да је пристојност најпрактичнији начин вођења политике, истовремено даје тон и оквир читавом друштву”. Они који не желе да се покају за оно што су урадили и који показују да им није жао, остају на дну и у муљу. Не треба ми само да будемо представници странака и грађана, већ пример за читаво друштво. Посланичка група СПС ће се као и до сада понашати озбиљно, одговорно и посвећено.

Шта мислите о могућим предизборним коалицијама? Хоће ли социјалисти ићи сами или ће удружити снаге с неким?

Одлука о томе ће бити донета након разговора председника СПС-а и СНС-а, Ивице Дачића и Александра Вучића. Суштина је у томе да лидери наших странака размишљају дугорочно, стратешки, не гледајући страначке интересе, већ којим ће путем Србија ићи после 2022. године, и како сачувати политичку стабилност, јер она је управо предуслов сваког даљег напретка.

Уколико се договорите да идете са СНС и СПАС-ом, да ли бисте подржали Александра Шапића за градоначелника?

То ће бити свакако резултат међустраначког договора и договора двојице партијских лидера, Ивице Дачића и Александра Вучића.

Да ли се придржавате епидемиолошких мера?

Свакако је потребан висок степен личне одговорности. Понашам се одговорно, озбиљно, рационално и дисциплиновано. Поштујем савете струке, јер само на тај начин можемо заштити себе, своју породицу, а тиме и све остале.

Хоћете ли се вакцинисати против короне?

Медицински стручњаци сматрају да је вакцина једини начин да се одбранимо од овог опасног и недовољно познатог вируса који нажалост, како видимо доживљаваја и мутације. Србија је ових дана набавила прве дозе вакцина и поступа хумано тако што ће прво бити вакцинисани наши најстарији суграђани, које смо највише штитили и током првог налета пандемије. Увоз вакцина значи да наши медицински стручњаци, епидемиолози и имунолози гарантују да су вакцине безбедне и да не изазивају негативне последице по здравље, тако да ћу се вакцинисати са пуно поверења у безбедност вакцина. Борба за вакцину је исто што је била и борба за респираторе. Поздрављам то што су се премијерка Ана Брнабић, министарка Дарија Кисић Тепавчевић и епидемиолог Предраг Кон вакцинисали јер то је важно да би грађани видели да сви они коју управљају кризом имају поверења у ту вакцину.

Извор: Блиц, Ивана МАСТИЛОВИЋ ЈАСНИЋ

фото: Србија Данас САСА Џамбић