Најновије

Гостовање Бранка Ружића на ТВ Пинк: Не постоје епидемиолошки разлози да се распуст пролонгира Вести

Друго полугодиште почиње у понедељак, 18. јануара 2021. године, а настава за ученике основних и средњих школа, одвијаће се по моделу који је примењиван од 1. септембра 2020. године.

Кризни штаб за борбу против коронавируса саопштио је да ће друго полугодиште у школама у Србији бити настављено 18. јануара, а министар просвете Бранко Ружић, потврђујући ову одлуку на ТВ Пинк, додаје да је здравствени део Штаба јасно рекао да не постоје епидемиолошки разлози да се распуст пролонгира.

Школа ће се, како каже, наставити по моделу од септембра – млађи разреди (од 1. до 4.) ићи ће редовно у школу, ученици од 5. до 8. разреда комбиноваће одлазак у школу (3 дана) и онлине наставу (2 дана), док ће средњошколци једне недеље учити од куће, друге одлазити у клупе.

  • Дугујемо захвалност деци, наставном и ваннаставном особљу за све што је урађено досад и понављам да образовни систем није био место на којем је долазило до трансмисије вируса Ковид-19. Надам се да ће имунизација помоћи да текућу школску годину завршимо на квалитетан начин и да васпитно-образовни процес стицања знања буде оног квалитета који ће кореспондирати са потребама и реалним околностима – каже министар за “Ново јутро”.

Нема разлога да се мала матура не одржи

Ружић истиче да ниједна генерација ученика не сме и неће бити изгубљена, а када је реч о малој матури, како каже, планирано је да се она одржи.

  • У консултацијама смо са надлежним заводима и видећемо на који начин ће се приступити малој матури. Свакако да ће је бити и ту не видим ниједан рационалан разлог да се она не одржи – каже министар.

Он је подсетио да је мала матура круна осмогодишњег школавоња и сертификација стеченог знања.

  • Управо би то довело до мањкавости у сертификацији стеченог знања у основним школама које се стиче осам година. То је крајња објективна оцена знања. Није осам година била корона – навео је Ружић.

Дигитализација олакшала да се образовни систем прилагоди ванредној ситуацији

Оно што је у претходним годинама постигнуто у процесу дигитализације значајно је олакшало многе сфере живота, па тако и образовни систем који се много лакше прилагодио ванредној ситуацији.

  • Ту смо положили испит уз, наравно, одређене мањкавости које се догађају – каже министар.

Како ће се прилагодити наставни програм и како ће се оцењивати ђаци?

Када је реч о евентуалној редукцији плана наставног програма, будући да је распуст кренуо нешто раније, Ружић каже да план може да се редукује до 20 одсто.

  • Некада треба бити инвентиван и иновативан, а у складу са правилницима и плановима рада. Не видим ту већи проблем. Када је реч о померању распуста, он је померен како бисмо помогли општу борбу против Ковида-19. То не значи да ће бити мање радних дана, све ће бити надокнађено – каже Ружић.

Говорећи о оцењивању, министар каже да су јасно дефинисане измене и допуне правилника о оцењивању у односу на број оцене за наставне предмете.

-Све је јасно и таксативно наведено, појашњено и, уз адаптибилност и предани рад деце, нема никакве бојазни. Надам се да ћемо уз имунизацију доћи на зелену грану и да ћемо ову школску годину привести крају који ће бити квалитативно неупитан.

Извор: ТВ Пинк